AUSTRALIJA GLEDA DNEVNIK U NEVERICI: Dve vesti šokirale naciju (VIDEO)

D. N.

20. 01. 2022. u 22:55

NOVAK Đoković je, kao devetostruki pobednik Australijan opena, doživeo da bude proteran iz Australije jer je "predstavljao opasnost po tamošnje zdravlje i red", ali je potom čitava nacija, koja je većinski slavila njegovu deportaciju, ostala potpuno zatečena ovog četvrtka.

АУСТРАЛИЈА ГЛЕДА ДНЕВНИК У НЕВЕРИЦИ: Две вести шокирале нацију (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP/D. Kujundžić

I to gledajući lokalni Dnevnik.

A da bi se bolje doživelo iznenađenje koje je usledilo za žitelje Australije, naročito one "najratobornije" u naporima da se Đoković izbaci iz njihove zemlje, najpre jedno vrlo kratko podsećanje.

Đoković je u dva navrata ostao bez vize, prvo na insistiranje zaposlednih u ministarstvu unutrašnjih poslova Australije (to rešenje je oborio u sudskom postupku, i to posle pet dana u imigracionom hotelu), a potom je bez vize ostao i na lični angažman Aleksa Houka, ministra za imigracije. U oba navrata je delovalo da, iako je najbolji teniser sveta došao po pozivu, uopšte nije dobrodošao.  Australijska javnost, koja se, kako je ukazano u analizi "Novosti", praktično dve godine "spremala" za deportovanje Đokovića, nije mogla da se pomiri s činjenicom da neko iskače iz tamošnjeg pandemijskog ritma života: stroga zaključavanja, ograničavanje brojnih ljudskih prava, "nulta-kovid statistika" na koju se bilo ponosno, i tako redom. Odjednom se pojavio zdrav i prav sportista, i to vrhunski, svetski, koji za razliku od ostalih Australijanaca "ne mora da se pridržava nikakvih propisa, kao što moraju oni", pa zato i nije čudio stav: "Šta će nam onda on, takav? Marš napolje!"

Foto: Profimedia

Vlast je udovoljila okrenutom palcu publike u Kolesumu i... s Noletom je bilo šta je bilo, a Australija je mogla da nastavi da živi uljukana u ispravnost svoje odluke, i bezgrešnost postojećeg sistema.

Mogla je, dok neki nisu počeli da joj otvaraju oči.

Dve nove bombe zasenile su Australijan open

Recimo, u današnjem Dnevniku ugledne televizijske mreže "7NEWS", gledaoci u Australiji su ostali potpuno zbunjeni dvema informacijama.

Jedna je ona koju smo vam, na portalu "Novosti", već preneli - Novak Đoković razmišlja da tuži Australiju i naplati ogromnu štetu zbog preživljenog tokom 11-dnevnog boravka u njoj ovog januara. To je u pomenutim australijskim vestima dodatno pojačano tvrdnjom jednog od lokalnih pravnih stručnjaka da bi "Nole, zapravo, mogao i da uspe na sudu ovim povodom".

Ali, druga stvar iz pomenutog Dnevnika je dodatno šokirala Australijance.

Naime, saznali su da ama baš nikakvo obavezno testiranje tenisera na postoji na Australijan openu, a - Novak Đoković je proteran jer je on "predstavljao opasnost po zdravlje Australije"?!

U snimku koji je pred vama (a koji sama TV stanica opisuje rečima "Dve nove bombe zasenile su Australijan open"), možete i sami da pogledate kako je izgledao taj izveštaj.

Citiramo drugi deo, o korona-"kontroli" na Australijan openu:

"Francuz Igo Umber je postao prvi na koronu pozitivni učesnik Australijan opena, i to je postalo poznato posle njegovog poraza (dakle, igrao je zaražen; prim. prev.). A odmah potom je, posle susreta sa Džonom Milmanom, treći nosilac Aleksander Zverev otkrio da igrači uopšte ne koriste brze testove koji su im dati.

- Nas uopšte ne testiraju. Da nas testiraju, sigurno bi otkrili još više zaraženih nego što je sada.

Garbinje Muguruza, teniserka iz Španije, ističe da je sistem takav da u njemu ne postoji nikakvo nadgledanje:

- Ja sama uradim brzi test u sobi. Nije obavezan, prosto sama to uradim, kaže ona.

A da li neko proverava te rezultate...

- Ne. 

Ovaj izveštaj novinara Nika Mekaluma završava se njegovim rečima:

- U odgovoru na ove tvrdnje, Teniski savez Australije kaže da je svakome akteru turnira na raspolaganju brzi test, svakog dana. Ali, na igračima je da ih koriste. To je pošten sistem, koji se bazira na ličnoj odgovornosti". 

Tako postavljen "sistem", doveo je do apsurdnih situacija. Protera se najbolji teniser sveta, iako nije zgrešio, a sazna se, kao danas, da je jedan teniski as zaražen ušao u Australiju bez problema, ili se ostane nem kada čuveni teniser apeluje na sve da je zaražen, ali i dalje igra i... ništa.

Tako se i dođe do situacije da, za razliku od Srbije, gde je danas, 20. januara, objavljeno da je u prethodna 24 sata testirano 36.830 osoba, a 17.105 pozitivno na koronu, uz 29 preminulih, 117 osoba na respiratorima i 2.694, u Australiji prosek za poslednjih nedelju dana bude 54,257 slučajeva zaraze dnevno. Jer "sistem" za koji se verovalo da je savršen, a koji je "Đoković dolaskom narušio" - uopšte nije savršen. Dve vesti iz pomenutog Dnevnika su upravo na to ukazale.

Ostanite uz "Novosti sport" i prvi saznajte najnovije vesti o tome kako je Novak Đoković, ali i šta se sve dešava na Australijan openu 2022, koji je počeo u ponedeljak bez branioca titule.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (10)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena