DVE PROVERE ZA IZUZETKE: U Australiji će nevakcinisani igrači morati da prođu rigoroznu kontrolu

Đ. S.

17. 12. 2021. u 10:00

TENISERI koji bi da izbegnu dvostruku vakcinaciju, a žele da učestvuju na Australijan openu (od 17. do 30. januara 2022), moraće da prođu rigoroznu, duplu kontrolu, kako bi dobili status medicinskog izuzetka.

ДВЕ ПРОВЕРЕ ЗА ИЗУЗЕТКЕ: У Аустралији ће невакцинисани играчи морати да прођу ригорозну контролу

Foto: AP

Tu vest preneli su australijski mediji i predstavili javnosti zainteresovanoj za beli sport vrlo komplikovanu proceduru.


Naime, svaki igrač koji bi da dobije status medicinskog izuzetka moraće da ubedi dva odvojena panela medicinskih eksperata da to zaista i zaslužuje. Skup doktora iz polja imunologije, zaraznih bolesti i opšte prakse prvi će da pregleda prijavu za medicinski izuzetak. Zatim će aplikacija biti predata u ruke tehničko-savetničke grupe za imunizaciju (ATAGI), koja prati državne smernice Australije vezane za vakcinaciju.


Ukoliko i drugi panel doktora i stručnjaka odobri prijavu, ona će završiti na razmatranju od strane nezavisne komisije za medicinske izuzetke, čija će potvrda označiti i da određeni teniser ili teniserka ispunjava sve uslove navedene u prijavi. Svi ti podaci će onda biti prosleđeni u australijski registar vakcinacije, a sve lične informacije vezane za individuu u pitanju držaće se u strogoj tajnosti, kako bi se sačuvala privatnost svih prijavljenih.


Direktor prvog grend slema u godini Kreg Tajli je više puta ponavljao da će svi učesnici "Ozi opena" morati da budu potpuno vakcinisani, od igrača od trenera, osoblja, skupljača loptica, sudija, ali je nedavno, ipak, potvrdio da postoji mogućnost za izuzetke od tog pravila.


- Najbitnije za ovaj proces je to što će odluka biti doneta od strane nezavisnih medicinskih stručnjaka i da će svako ko aplicira za status izuzetka biti uzet u razmatranje - rekao je Tajli.

Već dva odustajanja

FRANCUZ Pjer-Ig Erber, kao i australijska tinejdžerka Olivija Gadecki već su odustali od učestvovanja na predstojećem Australijan openu. Oboje su kao razlog istakli neophodnu vakcinaciju, kao i činjenicu da ne žele da budu imunizovani protiv virusa korona.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri