"ĐOKOVIĆ JE MAŠINA - FERARI": Moram da znam koliko je vode popio, šta je pojeo, kada je telefonirao i zaspao

Novosti online

18. 11. 2021. u 10:26

SKORO nečujno, bez neke veće pompe se priključio timu Novaka Đokovića u Rimu 2017. i od tada je nezamenjiva karika u lancu brige o zdravlju najboljeg tenisera sveta.

ЂОКОВИЋ ЈЕ МАШИНА - ФЕРАРИ: Морам да знам колико је воде попио, шта је појео, када је телефонирао и заспао

EPA/EFE

Ulises Badio, fizioterapeut našeg teniskog genija, je čovek kojem idu velike zasluge zašto je Srbin i dalje, iako najstariji u Torinu, jedan od najspremnijih tenisera.

- Počeo sam da radim za ATP u Rimu, između 2011. i 2012. godine, tako da smo se svaki put kada je dolazio viđali. Kao fizioterapeut od mladosti sam imao vrlo jasne ciljeve, a moj san je bio da počnem da radim sa ‘brojem jedan’. Imao sam relevantne ponude, ali sam uvek govorio ‘ne’ jer sam čekao taj trenutak. Prolazile su godine dok se 2017. nije ‘zakotrljala’ i Novak me je zamolio da ga lečim. Počeo je svakodnevni odnos, ali ništa nije ozvaničeno. Onda mi je rekao da idem sa njim na Rolan Garos i eto, zajedno smo i dalje - počeo je za As razgovor Argentinac.

Rođen je u Argentini, ali je sa 22 godine otišao u Italiju kako bi se stručno usavršio. Specijalista je za fizioterapiju i vrstan poznavalac akupunkture i kineske medicine, a pre priklanjanja Đokovićevom jatu, radio je kratko u španskom fudbalu.

- Odgovornost kod tenisera kao što je Đoković je 200%, jer kada dodirnete takvog sportistu, ovako visokog nivoa, u svakom trenutku možete da budete na sekund od toga da ga povredite. Morate poznavati njegovu anatomiju i svoju profesiju, kao što on poznaje svoje telo. Bilo je važno imati ogromno iskustvo u profesionalnom polju i, štaviše, biti malo više na alternativnom i holističkom nivou. Studirao sam kinesku medicinu dugi niz godina. Ovo moje iskustvo na drugim poljima dobro mu je poslužilo.

I da li vas je to još više povezalo s obzirom na Đokovićevo interesovanje za taj svet?

Tanjug/AP

 

- Osim holizma on ima vrlo specifičnu životnu priču, baš kao i ja. Ne znam da li nas je to zbližilo, ali nam je pomoglo da imamo veoma posebnu svakodnevnu osetljivost i da budemo veoma otvoreni kada donosimo odluku ili radimo neku vrstu terapije. To je, u velikoj meri, ono što nas je navelo da ostanemo zajedno. Ujedinjujemo sve u nešto veoma globalno, telo i um, sa duhovnim smislom, ne toliko za religiju, on ima jedno, a ja drugo. Ovo nas čini dvoje veoma duhovnih ljudi koji meditiraju i imaju prostor za učenje. Dugo smo nas dvojica sami i stvaramo vezu bez reči. U stvari, mnogo radim u tišini sa njim.“

Badio je otkrio kako izgleda meč i turnir sa Novakom.

- Počinje sve dan pre turnira ili meča. Moram da znam kako će da spava, šta mu je potrebno, da mu pripremim piće sa elektrolitima, šta treba da uzme noć pre meča, njegovu ishranu… Moram da imam svu kontrolu i kada dođe dan meča, pitam ga kako je. Sa njim se radi 24 sata. Ne mogu da provedem četiri sata lečeći ga, a zatim da odem da ga vidim pre nego što igra. Moram da ga pratim u svakom trenutku, čak i kada sedi, da vidim kakvo je njegovo držanje, ili da znam koliko je vode popio ili koliko je pojeo, ili da li je dugo razgovarao sa osobom preko telefona, jer ga svaki mali detalj može promeniti u meču. To je spoljašnji deo. Kada ga fizički lečim, dolazi deo gde moram da radim na manuelnom nivou sa terapijom kako bi on bio u optimalnoj kondiciji. To je mašina, ferari, kako ga ja zovem, i uvek mora da se našrafi do milimetra.

Argentinac je otkrio i kakva je osoba Novak.

- To je teško pitanje, jer bi trebalo dugo da se razgovara. Ali on je veoma inteligentna osoba, veoma duhovna. To nas čini da imamo vezu koju ja nazivam jin i jang, jer unutar jednog postoji crno i belo. Novak je veoma dobra osoba, veoma osetljiva, koja sagledava sve detalje. I nikad nije zadovoljan, zato je šampion.

Tanjug/AP

 

Badio je pričao i o lošoj slici koju Zapad emituje o Đokoviću.

- To se dešava svima nama u životu. Pre nego što vidite nekoga kao lošeg momka u filmu, samo pogledajte sebe. Ko je bezgrešan neka prvi baci kamen. Pričaš o osobi koju ne poznaješ i to me često boli, jer ako ga napadnu, ja to shvatam lično. U svakom slučaju, poznajući ga, može biti čak i nešto povoljno jer mu može dati snagu. Onda naučiš nešto iz toga i ne shvataš to kao nešto negativno, pretvoriš u pozitivno.

Đoković je rekao da se nada da će igrati tenis još nekoliko godina...

- On je izuzetno neobična osoba, neko ko nije sa ove planete. Radio sam stvari i terapije koje nikada nisam mogao da vežbam sa drugim sportistima. Pre neki dan je došao fudbaler Zlatan Ibrahimović i pitao Novaka koliko ima godina: ’34’, odgovorio je i objasnio da mu je najbolji trenutak u karijeri bio 35. Noću, kada smo radili, rekao sam Novaku: ‘Shvataš li da imaš 34 godine i da će sledeća godina možda biti najbolja?‘. Važno je da znate da je pred vama još mnogo godina, mislim četiri-pet na najvišem nivou.

Foto: AP/Paul White

 

Badio veruje da će Srbin naredne sezone biti još bolji.

- Za sve ove godine osvojili smo mnogo turnira i, pre svega, ostvarili smo mnogo pozitivnih stvari u životu. Ako Bog hoće i nastavimo zajedno, ja to želim: da budemo dobro i da postignemo mnogo više - zaključio je Badio za španske medije.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024