ĐOKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak o Australijan openu, Srbiji i životu u Beogradu

NOVAK Đoković je ponovo došao u Pariz samo sa jednim ciljem: da opet podigne pehar u "Bersiju", kao što je to već činio čak pet puta do sada u karijeri.

ЂОКОВИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ:  Новак о Аустралијан опену, Србији и животу у Београду

Foto: G.Čvorović/ AP

Raspoložen je, vedar, pleni optimizmom i samopouzdanjem. Zdrav je, u kondiciji, željan novih izazova. Na prvom treningu sa Filipom Krajinovićem sve je prštalo od dobrog trenisa i vrcalo od pozitivne energije. Tu "pozitivu" rado je preneo i u ekskluzivni intervju za "Večernje novosti" pred početak pariskog mastersa.

o Došli ste da osvojite turnir, zar ne?

- Oni koji me dovoljno dugo poznaju, mogu sami da zaključe kakve ambicije imam. Uvek najviše! Ovo je jedan od najvećih turnira na svetu, jedan od zlatnih devet mastersa. Imao sam dosta uspeha u prošlosti u ovoj areni. Vraćam se u ovaj grad sa puno lepih emocija i sećanja na Rolan Garos. Moja poslednja poseta Parizu bila je posebna i trijumfalna. Nadam se da ću da nastavim taj niz.

o To je prilika i da overite mesto najboljeg na planeti u 2021, što bi u svetu tenisa bila rekordna, sedma godina?

- Borba za broj jedan na kraju godine je u toku. Istina je, imam veće šanse od svog protivnika i to su mi, ujedno, i želja, i cilj na kraju sezone. Naravno, i Dejvis kup.

o Možemo definitivno da najavimo da ćete nastupiti za reprezentaciju?

- Velika mi je motivacija da igram za Srbiju. Jedva čekam. Dejvis kup i grend slemovi su turniri u koje ću u budućnosti ulagati najviše pažnje.

o Raspoloženo ste trenirali s Filipom Krajinovićem na prvom treningu, pripremajući se za početak pariskog mastersa, ali i za dubl u Dejvis kupu?

- Filip i ja smo dobri drugari. Trudim se da izvučem maksimalan užitak iz svega ovoga što radim. Volim da igram tenis. Volim da se takmičim. Radujem se izazovima. Trudim se da pristupam mečevima s takvom energijom. Naravno, nije svaki dan isti. Stalno postoje novi emotivni, mentalni i fizički izazovi. Ali, nastojim da sa svojim timom napravim stimulativnu atmosferu. Jer, život tenisera zna da bude život usamljenog čoveka. Često se putuje bez porodice. Već duže vreme putujem bez dece, tako da su moj tim i svi igrači s kojima sam u kontaktu moja druga porodica. Iz toga gledam da izvučem lepe emocije.

o Bilo je i suza ove godine, ali ne može sve u životu da bude maksimalno. Dosadašnji deo sezone, ipak, predstavlja jedan od fantastičnih perioda u vašoj igri?

- Upravo tako! Taj Ju-Es open je bio izuzetno emotivno zahtevan. Bila je velika istorijska prilika i to je dodatno svalilo teret, očekivanja i pritisak na mene. To je nešto što nisam mogao da potisnem i ignorišem. Jednostavno, bila je previše jaka energija. Ali, u finalu sam osetio nešto što nikada pre toga nisam osetio u Njujorku. I, to je najveća pobeda koju sam odneo, iako sam izgubio meč od boljeg tenisera tog dana. Odneo sam pobedu na nekom drugom nivou, više ljudskom, nego sportskom. Podršku koju mi je publika pružila tog dana, i energija koju sam dobio od nje, doveka ću pamtiti.

o Svi se pitaju da li ćete da putujete u Australiju, na prvi grend slem sledeće godine?

- Iskreno, ne znam! Svake nedelje bukvalno stiže neka druga informacija. Najavljivali su da će da izađu sa zvaničnim saopštenjem prošle sedmice, ali nisu. Sad se to nekako odlaže, jer se verovatno čeka da se oglase, što državne strukture, što regionalne. Država Australija može da dozvoli da se uđe, ali onda u Viktoriji postoji neki potpuno drugi pristup.

o Konkretno: hoćete li ići, ukoliko vakcina protiv korone bude bila obavezna?

- Ni to ne znam! Neću da pričam na tu temu, sve dok ne budem video koji su zvanični uslovi. Kada bude izašlo saopštenje, onda ću moći i da se odlučim. Jer, u ovom trenutku postoji mnogo nagađanja. Nekoliko meseci se pričalo o određenim uslovima, i onda se dosta toga promenilo, i to na bolje, za vakcinisane igrače. Između ostalog, da više ne moraju da budu u karantinu.

o Vaša odluka se posmatra i iz šireg konteksta?

- Nemam samo obavezu prema sebi, već i prema svim ostalim igračima, kroz asocijaciju tenisera koju smo osnovali pre više od godinu dana. Kada razmišljam o odlasku u Australiju i uslovima, razmišljam i u ime svih ostalih. Smatram da je veoma bitno da, ako se već ide u Australiju, uslovi za takmičenje budu isti za sve. Jer, ako nisu, onda mora da se razgovara na tu temu, da se vidi šta ima smisla da se radi. U to treba da budu uključeni i ATP, i VTA i sve ostale interesne organizacije koje učestvuju u našem teniskom ekosistemu, a pre svih, igrači. Moramo da se ujedinimo po tom pitanju, pošto Australija ima dosta rigorozne uslove i mere u odnosu na druge. Videćemo šta će biti, još se ništa ne zna.

o S porodicom sada živite u Srbiji?

- Trenutno smo u Beogradu, gde Stefan ide u školu, a Tara u predškolsku ustanovu. Uživaju. Imaju svoje drugare, odrastaju u svojoj sredini. Putujemo, između Španije, Monaka i Beograda, ali uglavnom smo u Beogradu. Ova godina je takva. Srećan sam što smo porodično više u Srbiji, jer mi moji koreni nedostaju. Više od dvadeset godina sam na putu. Sve je to lepo, čovek kroz putovanja upozna mnogo kultura, ali nema tog osećaja koji može da odmeni onaj kada si kod svoje kuće. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ U ČUDU! Srbin ne pamti kada mu se ovako nešto desilo...