TENISKA ISTORIJA SE PIŠE U NJUJORKU: Ema Radukanu osvojila Ju-Es open i oborila brojne rekorde (FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 09. 2021. u 00:48

TENISKI svet ima novu kraljicu, a ime joj je Ema Radukanu! Britanska teniserka, koja u novembru puni 19 godina savladala je u prvom sve-tinejdžerskom finalu u 21. veku tek nekoliko meseci stariju Lejlu Fernandez iz Kanade u dva seta - 6:4, 6:3.

ТЕНИСКА ИСТОРИЈА СЕ ПИШЕ У ЊУЈОРКУ: Ема Радукану освојила Ју-Ес опен и оборила бројне рекорде (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: EPA

Koliko je samo rekorda Ema srušila - postala je prva osvajačica gren slema iz kvalifikacija. To je uradila bez izgubljenog seta, što je poslednji put uspela Serena Vilijams 2014. godine, ali odigravši tri meča manje.

Prva je Britanka sa osvojenim peharom nekog gren slema posle 1977, kada je to uradila Virdžinija Vejd na Vimbldonu, prva britanska šampionka Ju-Es opena posle 1968. kada je to uspela takođe Virdžija Vejd, koja je večeras u Njujorku bila među gledaocima i pružala podršku mladoj zemljakinji.

Ređaju se čestitke - kraljice Elizabete, premijera Borisa Džonsona, slavnog glumca Stivena Fraja...

- Šaljem vam čestitke na uspehu u osvajanju Otvorenog prvenstva SAD.  To je izvanredno dostignuće u tako mladom dobu, i svedoči o vašem napornom radu i posvećenosti.  Ne sumnjam da će vaš izuzetan učinak, kao i vaše protivnice Lejle Fernandez, inspirisati sledeću generaciju teniserki.  Šaljem svoje najtoplije lepe želje vama i vašim mnogim pristalicama - napisala je kraljica.

- Kakav veličanstven dan za dve izuzetne mlade žene. Da, to je možda "samo"sport, ali u tom "samo" se može naći toliko ljudske radosti, očaja, slave, razočarenja, čuda i nade. Kratak treptaj svetlosti u mračnom svetu - napisao je slavni glumac i tako možda najavio buduće veliko rivalstvo ženskog tenisa kakvo se čeka od vremena Štefi i Monike, odnosno Martine i Kris Evert.

Ketrin, Vojvotkinja od Kembridža, takođe se oglasila, nazvavši Emin trijumf "istorijskim".

Ema je turnir na Flašing Medouzu započela kao 150. igračica sveta, a od ponedeljka biće 23. na VTA listi. Ogroman skok zabeležila je i Lejla Fernandez koja će sa 73. pozicije doći na 27. Osim toga lepo su i zaradile, Ema je inkasirala dva i po miliona dolara, a Lejla duplo manju svotu.

Poruku za Emu imala je i bivša teniska šampionka Danijela Hantuhova:

- Najvažnije je da se ne zadovoljiš ovim i da uvek gledaš kako da napreduješ. To je od Novaka, Rafe i Rodžera napravilo šampione kakvi su danas - poručila je Hantuhova mladoj šampionki.

FOTO: EPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)