"ZLATNI SLEM" I KOTA 21! Posle AO i RG, Đoković nišani Vimbldon, Ju-Es open i Tokio

Đ. SAMOILOVIĆ

15. 06. 2021. u 08:00

PRVA dva grend slema u godini, Novak Đoković je štiklirao, sada nišani Vimbldon i Ju-Es open.

ЗЛАТНИ СЛЕМ И КОТА 21! После АО и РГ, Ђоковић нишани Вимблдон, Ју-Ес опен и Токио

FOTO: AP/Tanjug

Između njih su i Olimpijske igre u Tokiju, gde ga čeka borba za zlato, jedino tenisko dostignuće u karijeri koje mu je izmaklo iz ruku. Lista ciljeva u nastavku sezone svedena je na ova tri turnira. Osvajanje "zlatnog slema" i najsjajnijeg odličja u jednoj kalendarskoj godini, zauvek bi izmenilo istoriju belog sporta.

Srbin bi, bez dileme, postao najveći od svih u istoriji koji su prebacivali čupavu žutu lopticu preko mreže.

Ako to već i nije, ali, neka i brojke daju sud. Dizanjem pehara u Parizu, upisana je 19. recka sa najvažnijih teniskih turnira. Pre toga, početkom godine, u Austriliji je krunisan 18. put u karijeri. Rafael Nadal i Rodžer Federer su nikad bliže, u vazduhu se oseća i miris 20. grend slem titule. Prva prilika za to je Vimbldon, koji počinje za manje od dve nedelje.

Ide Nole u London kao favorit broj jedan, naročito posle veličanstvenog podviga u Franucskoj, ali slično je bilo i 2016. kada ga je Sem Kveri zaustavio u trećem kolu najprestižnijeg teniskog turnira u istoriji, da bi kasnije izgubio od Stena Vavrinke u finalu Ju-Es opena.

Međutim, ove godine Đoković deluje gladnije, zrelije, pametnije. Čak i kada mu ne ide, ili kada ga povreda muči, on na grend slemovima pronađe način da pobedi. Kako? Verovatno osim njega niko ne zna. Fric ga je u Australiji doveo na rub ponora, Muzeti se ponadao, pa je pod naletom uragana, predao meč, Rafa je imao set-loptu za vođstvo od 2:1, Cicpas je dobio dva seta "fore". Ali niko od njih nije uspeo da dovrši posao.

Jednostavno, svakog puta kada je Novak ubacivao u brzinu više, čak i laicima je bilo jasno da onaj sa druge strane mreže nema šta da traži.

Zato i ne čudi neskriveni optimizam Đokovića i njegovog tima pred naredne izazove. Jedini čovek na svetu trenutno koji može da spreči našeg genija da osvoji Vimbldon i Ju-Es open je on sam, zapravo. Setiće se svi, sa knedlom u grlu, nemilog incidenta iz Njujorka prošle godine koji mu je izbio iz ruke još jednu grend slem krunu. Ali, prilika za popravni je tu, beton je njegovo carstvo, kao i trava.

ĐOKOVIĆEVA DECENIJA

BILO bi lepo i korektno kada bi o razdoblju od 2011. do 2021. pričali o eri "velike trojke", ali zapravo kada pogledamo malo bolje, jasno je da se radi o deceniji Novaka Đokovića. U periodu od deset godina, Đoković je osvojio 18 grend slem turnira, proveo je 324 nedelje (počeo 325) na vrhu ATP liste i prigrabio 31 masters titulu.

Za to vreme, Rafa i Rodžer su kombinovano uzeli 15 grend slemova, 28 mastersa i zajedno proveli 132 nedelje kao broj jedan na svetskoj listi. Nekad statistika nije uopšte kao bikini i oktriva prave stvari.

Iz ovog ugla, kada se pogleda konkurencija, čini se da su svi preduslovi tu. Nadal ne zna ni da li će ići, Federer će imati poslednji ples, ali pitanje je da li njegova kolena mogu da izdrže ritam Novakovog tanga, čak i na omiljenoj mu vimbldonskoj travi?

Ostali? Tim se opekao prošle godine u Melburnu, Medvedev je dobio lekciju ove, Cicipas je preživeo horor u Parizu. Na papiru, "zlatni slem" je tu iza ugla, u Tokiju se igra na betonu, kockice padaju savršeno, kao na tetrisu. Samo još da se to potvrdi na terenu, pa da Nole digne ruke uvis i kaže: "To je to, prešao sam igricu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri