A SAD, ZAVRŠNI UDARAC: Đoković za "Novosti" pred finale protiv Cicipasa

Goran Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza

13. 06. 2021. u 09:00

SLATKI ukus pobede dražio je juče nepca Novakovih navijača na Rolan Garosu koji su natenane i dalje ispijali magični nektar trijumfa nad Nadalom.

А САД, ЗАВРШНИ УДАРАЦ: Ђоковић за Новости пред финале против Циципаса

Foto: Tanjug/AP Photo

Tridesetom, jubilarnom pobedom nad kraljem pariske šljake, s vrha planine od crvenog praha nadmoćno je gledao Novak iznad tri metra visokog čeličnog spomenika koji su organizatori ove godine podigli svemoćnom Majorčaninu. Ali, čeka ga, istovremeno, i poslednji, završni ispit za drugo po redu majstorsko pismo na pariskom grend slemu.

Misli su juče, zato, bile podeljene. Jedan deo svesti bio je usmeren ka istorijskoj i veličanstvenoj viktoriji, drugi deo razuma ustremljen ka današnjem (15.00) sumarumu sa Cicipasom. Na Novakovom licu zato nije mogla da se vidi sva radost pobede na trinaestostrukim osvajačem.

- Ne mogu još da se u potpunosti opustim, jer posao nije do kraja završen. Imam još jedan meč, finale! - "podsetio" je Novak u odgovoru, za "Novosti", posle velike pobede nad Nadalom, a pred današnji meč sa Cicipasom, potvrđujući ovu dvojbu.

Slavlja će, valjda, biti večeras. Tome se svi njegovi ljubitelji i poštovaoci nadaju. Do tada, treba zadržati zdrav duh i telo. Poručio je Đoković posle meča s Rafom da "nije baš najsvežiji momak", ali da je dobro to što je imao dan i po da se povrati i razmisli o sledećem protivniku. Uostalom, dugo je na terenu protiv Zverava ostao i Cicipas.

- Očigledno ću malo uživati u ovoj pobedi. Nemam mnogo vremena, ali... Mislim da to zaslužujem - iskren je Novak, ali odmah oprezno nastavlja.

- Trenutno razmišljam o odmoru i nadam se da ću biti sposoban da se takmičim za boljeg u pet setova protiv igrača koji je u odličnoj formi.

Juče je čitavog dana radio sa svojim timom da, kako kaže, "napuni baterije". Njegov fizioterapeut Miljan Amanović, koji je sa njim trenutno u Parizu, radi to perfektno.

- Sada je sve oko oporavka i svežine koja je neophodna za još jednu veliku borbu. Jer, u nedelju me očekuje velika borba, bez dileme - rekao je Novak.

Iako je ostao na terenu više od četiri sata protiv Rafe, ipak, nije zabrinut.

- Nije prvi put da igram "epsko" polufinale na grend slemu, a da zatim moram da se vratim na teren posle manje od 48 sati i igram finale. Sposobnosti oporavka su mi prilično dobre. Moj fizioterapeut će učiniti sve što je moguće da budem svež - uverava Novak.

Za to vreme, Vajda će, zajedno s njim, krojiti pobedničku taktiku.

- Znam šta treba da radim. Cicipas je prvi put u finalu jednog grend slema. Za njega je to veliko dostignuće, ali siguran sam da ne želi da se zaustavi na tome. U sjajnoj je formi. Vodi na listi osvojenih bodova u ovoj sezoni. Ukupno je postigao najbolje rezultate.

Sazreo je kao igrač. Šljaka mu je verovatno najbolja podloga - ističe Novak i podseća na to da su prošle godine ovde igrali naporno polufinale u pet setova, koje je naš as završio u svoju korist.

- Svestan sam da će ovo biti još jedan težak meč za koji će mi trebati i energije, i snage.

Ipak, veruje u svoje sposobnosti. I on, i njegov trener Vajda su poručili da su u Pariz došli da idu do kraja. I, zasada, sve teče po planu.

- Biće važno dobro početi meč, ali protiv Nadala sam lošije počeo, pa sam uspeo da preokrenem i da pobedim. Dug je meč kad se igra u tri dobijena seta. Iskustvo je na mojoj strani - ističe najbolji teniser sveta.

Pobedio je Novak Nadala već jednom na Rolan Garosu, 2015. godine, u četvrtfinalu, savladao potom i Mareja, a onda potpuno nenadano pokleknuo protiv Vavrinke u finalu. To iskustvo će mu, takođe, mnogo značiti, da ga podseti da nema opuštanja protiv 12 godina mlađeg Grka, u meču u kome je veliki favorit.

Njih dvojica su do sada imali sedam susreta. Vodi Novak sa 5:2. Pobedio ga je poslednja četiri meča zaredom. Poslednji put, u Rimu ove godine u tri seta, 4:6, 7:5, 7:5. Pre toga, prošle godine na Rolan Garosu, sa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1. Cicipas je slavio u Šangaju 2019. i u Kanadi 2018, u tri seta. Ukoliko pobedi, što mu cela Srbija želi, Novak će se samo na korak približiti po broju osvojenih grend slemova Federeru i Nadalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere