"VANZEMALJCI" POTRESENI ODLASKOM ZLATKA PORTNERA: Ogroman šok, bio je zdrav i sportista u duši

S. Krstović

23. 09. 2020. u 21:18

LEGENDARNI rukometaš, član "vanzemljaca" iz Metaloplastike i zlatne generacije jugoslovenske reprezentacije iz osamdesetih godina prošlog veka, Zlatko Portner iznenada je preminuo u 59. godini.

ВАНЗЕМАЉЦИ ПОТРЕСЕНИ ОДЛАСКОМ ЗЛАТКА ПОРТНЕРА: Огроман шок, био је здрав и спортиста у души

Zlatko Portner Foto RSS

Šokantna vest duboko je pogodila njegove saigrače, prijatelje iz Šapca, Srbije, zemalja bivše SFRJ.

Maestralni bek je rođen 16. januara 1962. u Hrtkovcima, gde je i počeo rukometku karijeru u Slogi. Odatle odlazi u Crvenku, da bi 1982. pristupio Metaloplastici. Punih sedam godina nosio je dres Šapčana, s kojima je 1985. i 1986. pokorio Evropu. Za Jugoslaviju je odigrao 355 mečeva i postigao 98 golova. Bio je svetski prvak 1986. u Švajcarskoj, bronzani na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu, a sa plavima je bio i četvrti na SP 1990. Igrao je i za Barselonu, s kojom je osvojio Kup šampiona 1991, francuski Venis, švajcarski Bern i Zofingen. U Švajcarskoj je gradio trenersku karijeru, a njegov sin Nikola je golman švajcarske reprezentacije i francuskog Monpeljea.

- Ogroman šok. Bio je zdrav... Zlatko je kao igrač bio strahovito važan u našoj ekipi, veoma je zaslužan za rezultate koje smo ostvarili. Kada je ključalo, kada se lomio rezultat bio je stahovito hladnokrvan a kako je rodom iz Hrtkovaca, gde je Gomolava, zvali smo ga "santa leda sa Gomolave". Privatno je bio drugačiji, ćutljiviji, nije se eksponirao kao mi. Bio je jedan od najboljih srednjih bekova, sportista u duši. Otišao je, ali ne i iz naših srca - emotivan je njegov nekadašnji saigrač Veselin Vujović.

Slično priča još jedan član te generacije Veselin Vuković:

- Teško mi je... Zlatko je bio neko na koga si mogao da se osloniš, bio je raspoložen da da gol više od drugih. Bio je veoma hladnokrvan u najtežim situacija, zbog toga smo ga i zvali "santa leda sa Gomolave".

ŽIVKOVIĆ: STRAŠAN GUBITAK

ZORAN Živković, nekadašnji selektor Jugoslavije s kojom je 1986. pokorio svet, tužan je zbog smrti slavnog igrača:

- Bio je jedan od najboljih igrača Jugoslavije, njegova prerana smrt je veliki gubitak za naš sport. Bio je izvanredan rukometaš, odgovoran, disciplinovan, veliki profesionalac. Ostavio je dubok trag i u švajcarskom rukometu - kaže Živković.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KREĆE NAJVEĆI CIRKUS U KINI: Aston Martin najbrži na treningu