NAJUNOSNIJI UGOVOR SVIH VREMENA: Mahoms oduvao sve velikane

KANZAS Siti, šampioni NFL, odlučili su da "razbiju kasicu" i svog najboljeg igrača, kvoterbeka Patrika Mahomsa, "počaste" desetogodišnjim ugovorom vrednim oko 500 miliona dolara sa svim bonusima.

НАЈУНОСНИЈИ УГОВОР СВИХ ВРЕМЕНА: Махомс одувао све великане

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Od kako je sveta i veka, ali i sporta, ni jedna takmičarska organizacija nije nekom svom igraču ponudila ovoliki novac, i postavlja se pitanja kada će se probiti magična granica od jedne milijarde za vernost nekog sportiste.

Pošto su se sve većim uplivom novca u sport, organizacije, klubovi i vlasnici masovno bogatili, postalo je sasvim logično da deo kolača dobiju i oni koji taj priliv stvaraju - igrači.

Tako je u košarci, naročito NBA ligi, iz godine u godinu pomerana granica "seleri kepa" (ograničenje koliko timovi smeju da troše bez penala), a sjajne partije, za sada je najbolje naplatio Džejms Harden u Hjustonu, koji je za šest godina inkasirao oko 228 miliona dolara. Astronomske cifre se beleže i u bejzbol ugovorima, do pojave Mahomsa, ubedljivo najplaćeniji je bio igrač L. A. Anđela, Majk Traut (430 miliona dolara na deset godina).

Kada su u pitanju fudbaleri, neprevaziđen je Lionel Mesi, koji od 2017. od Barselone godišnje dobija oko 80 miliona, a trenutni ugovor mu ističe naredne sezone. Ipak, očekuje se da magični Argentinac produži saradnju sa klubom u kojem je od detinjstv, iako je bilo nekih priča da je nezadovoljan i da želi da ide...

Poput fudbala i košarke, i boks je poznat kao veoma profitabilan sport, u kojem se velike svote novca obrću. Svoje umeće sa šakama, najbolje je do sada unovčio Kanelo Alvarez, meksički bokser, koji je sa internet platformom "DAZN" (prenose boks mečeve), potpisao ugovor vredan 365 miliona dolara, obavezujući se na 11 borbi pod njihovom šapom. Alvarezu svake godine od tog ugovora godišnje "kapne" oko 73 miliona američkih novčanica...

Iz ostalih individualnih sportova, najplaćeniji su švajcarski as Rodžer Federer, koji godišnje zarađuje više od 100 miliona dolara od sponzorskih ugovora, dok vozač Formule 1 Luis Hamilton ima oko 40 miliona po sezoni u ekipi Mercedesa, ubedljivo najviše u najbržem putujućem cirukusu.

TOP PET UGOVORA

Patrik Mahoms (NFL)503.000.000 $
Majk Traut (bejzbol) 430.000.000 $
Kanelo Alvarez (boks) 365.000.000 $
Brajs Harper (bejzbol) 330.000.000 $
Đankarlo Stenton (bejzbol)325.000.000 $

NAJPLAĆENIJI

Rodžer Federer (tenis) 106
Lionel Mesi (fudbal) 80
Kanelo Alvarez (boks) 73
Patrik Mahoms (NFL) 50
Džejms Harden (košarka) 42,3
Luis Hamilton (formula 1) 40
Majk Traut (bejzbol)35,8
Konor Mekdejvid (hokej) 12,5
*cifre u milionima dolara i odnose se na ugovore sa timovima, osim tenisa i boksa.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)