RUSKI SPORTISTI ŠOKIRALI SVET: Uradili ovo i totalno zbunili one što dele sankcije!

Novosti online

02. 04. 2024. u 17:16

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

РУСКИ СПОРТИСТИ ШОКИРАЛИ СВЕТ: Урадили ово и тотално збунили оне што деле санкције!

FOTO: Tanjug/AP

Nedugo nakon što je počeo rat u Ukrajini 2022. godine, počele su i brojne sankcije Ruskoj Federaciji. Ruski sport uopšte nije izostavljen: i ekipe i maltene svi pojedinci nisu mogli da se nadmeću na međunarodnim takmičenjima, a oni koji jesu mogli (poput tenisera) to su uspevali samo uz ponižavajuće uslove - da se nastupi bez nacionalnih obeležja (grba i himne), a isključivo uz "neutralnu zastavu". Belu. Koja, inače, simbolizuje predaju.

To je Rusima spremno i za predstojeće Olimpijske igre. A na sve to, Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), otvoreno je priznao (ne znajući da telefonom priča sa dvojicom čuvenih ruskih šaljivdžija, već misleći da je sa druge strane "žice" čuveni afrički političar) da MOK angažuje Ukrajince kako bi se "lovili" ruski sportisti kojima se može izreći zabrana dolaska u Pariz. 

Zvanično, Rusi mogu na Olimpijske igrama ove godine - ali isključivo pojedinačnoj konkurenciji i samo pod uslovom da se takmiče pod belom zastavom. "Neutralnom".

Naravno, postoje ruski sportisti koji to ne žele, a mnogi tek treba da se oglase da li će učestvovti, jer je tek nedavno, 19. dana marta, Izvršni odbor MOK-a "presekao" i potvrdio da takmičari iz Ruske Federacije mogu na pariske Igre, ali samo pod rigoroznim uslovima.

Ne želeći da dožive moralni fijasko, da se ruski sportisti uopšte ne pojave u "gradu svetlosti" posle serije ponižavajućih uslovljavanja, svetski sportski moćnici su rešili da pribegnu novoj strategiji:

Ovih dana "mame" Ruse da se prijave za Igre i učestvuju.

Tako je sam Bah danas izjavio sledeće, tvrdeći da "mnogi sportisti iz Rusije žele na Igre":

- Čuli ste i sami šta je Danil Medvedev rekao, da bi on želeo da učestvuje na Olimpijskim igrama. On će doći na Rolan Garos (ovog proleća) i ja ne vidim nijedan razlog zašto on ne bi mogao na istim tim terenima opet da igra u kratkom vremenskom razdoblju".

Ova "mac-mac" taktika možda i urodi plodom, ali - ne i za sada.

Jer, ruski sportisti koji se premišljaju da li da poslušaju ovakve pozive, treba da pristanu i na sledeće uslove:

- prvi put u istoriji, za jedne učesnike Igara zabranjen je defile na svečanoj ceremoniji otvaranja te sportske svetkovine. Rusima je, podsetimo, zabranjeno da učestvuju na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu "a odluka o tome da li će biti na svečanom zatvaranju biće doneta naknadno".

- drugo poniženje je odluka MOK-a da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca.

- ti, "neutralni sportisti", dužni su da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"), a neće biti obavezni da potpisuju izjave kojim osuđuju rat u Ukrajini.

- Određeno je i kako će zvučati "himna neutralnih sportista", a nju možete poslušati u ovom prilogu...

... a MOK je odlučio i pod kojom zastavom će ruski sportisti učestvovati na Igrama u Parizu:

Kada su videli "kako stoje stvari", ruski veslači su danas odlučili da na svoj način odgovore svetskim sportskim moćnicima:

Rešili su da, kolektivno, uopšte ne odu na Olimpijske igre u Pariz.

Baš oni, ruski veslači, koji su na prošlim Olimpijskim igrama u dve veslačke discipline osvajali medae radije neće učestvovati na olimpijskom nadmetanju u Parizu, nego se odreći svoje zastave.

O tome je ruska novinska agencija "RIA Novosti" ovako obavestila javnost:

- Ruski veslači neće uzeti učešća na Olimpijskim igrama u Parizu. Odluku su doneli treneri i reprezentativci. Za to su krivi diskriminacioni uslovi koji su postavljeni da bi mogli da učestvuju na Igrama.

I, tu leži ključ neočekivanog odgovora svetskim sportskim moćnicima. U slobodi da se kaže "nećemo tako da se igramo".

Oni koji su određivali sankcije tako su ostali bez mogućnosti da pokazuju svoju silu: nemaju nad kime da sprovode pomenute odluke, jer je žrtva, jednostavno, rešila da iz te priče izađe. Sport će svakako biti siromašniji za neke asove (uostalom, u Pariz su odbili da odu i ruski reprezentativci u sportskoj gimnastici - Denis Abljazin, David Beljavskij, Artur Dalalojan i Nikita Nagornji, koji su osvojili timsko zlato na minulim Igrama kada se radi o muškarcima, a i Lila Ahaimova, Viktorija Listunova, Angelina Meljnikova i Vladislava Urazova su osvojile ekipno zlato kod dama; na sve to - legende ritmičke gimnastike, sestre Dina i Arina Averina su čak rešile da prekinu karijeru, jer ne žele pod sramnim uslovima na Igre, na kojima su im se smešile zlatne medalje), no, kao što smo vam već nedavno pisali na portalu "Novosti":

I nije sve u (olimpijskom) zlatu.

Ima nečeg i u zastavi.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)