PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

18. 03. 2024. u 15:33

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

ПУТИН ОДГОВОРИО НА ПОНИЖАВАЊЕ РУСИЈЕ: Ево шта је поручио светским моћницима спорта пред Олимпијске игре Париз 2024

Ilustracija

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naveo da "sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada", ali odluke o nekim novim poniženjima su već donete.

Recimo, Međunarodni paraolimpijski komitet je, nakon odluke da ruski i beloruski paraolimpijci ne budu deo ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu (i, pritom, ako i osvoje neku medalju, neće se spominjati u spisku osvajača odličja), rešio da Rusi na Igrama nastupaju u opremi - tirkizne boje, dok je druga, prateća boja - bež.

Uz to, MOK će 19. marta imati sednicu Izvršnog odbora na kome će se odlučivati o tome da li će se Rusima i Belorusima dozvoliti da učestvuju u svečanom defileu na Olimpijskim igrama, a i da li će se prihvatiti inicijativa pojedinih članova - da se pomenutim država potpuno zabrani učešće na pariskim nadmetanjima.

Tim povodom je Vladimir Putin, odgovarajući na pitanja u izbornom štabu posle istorijski najubedljivije pobede na predsedničkim izborima u Rusiji, ovako odgovorio na pitanje o mogućoj zabrani Rusima da učestvuju na Igrama:

"Međunarodni činovnici perverzno menjaju smisao olimpijskog nadmetanja, olimpizma. Oni podrivaju same osnove međunarodnog sporta", nije se ustručavao Putin da "oplete" po moćnicima svetskog sporta.

A o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se prekinu ratna dejstva tokom Igara u Parizu, odgovorio je ovako:

"Mi smo spremni da razmotrimo sva pitanja, ali uvek, u svakoj situaciji, donosićemo odluke koje su u interesu Ruske Federacije".

Vladimir Putin posle pobede na predsedničkim izborima u Rusiji 2024 / Foto Tanjug/AP

Podsetimo, uz pomenuta ponižavanja, od ranije je rešeno i sledeće, što se tiče Rusa i Olimpijskih igara u Parizu:

  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za Olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolazak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Kako je  najavljeno, MOK će 19. marta imati sednicu Izvršnog odbora na kome će se odlučivati o tome da li će se Rusima i Belorusima dozvoliti da učestvuju u svečanom defileu, a i da li će se prihvatiti inicijativa pojedinih članova - da se pomenutim država potpuno zabrani učešće na pariskim nadmetanjima.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!