KAKAV START SEZONE FORMULE 1! Pucala sedišta u bolidima, varničilo na sve strane, a samo je jedna stvar bila sigurna

Novosti online

02. 03. 2024. u 17:38

Formula 1 je i na početku nove sezone donela mnogo uzbuđenja onima koji vole "najbrži cirkus na svetu".

КАКАВ СТАРТ СЕЗОНЕ ФОРМУЛЕ 1! Пуцала седишта у болидима, варничило на све стране, а само је једна ствар била сигурна

FOTO: Tanjug/AP

Trka za Veliku nagradu Bahreina možda nije bila najinteresantnija otkako bolidi bruje pistama širom sveta, ali je iznedrila mnogo zanimljivih situacija i, kao u većini slučajeva 2023, novu pobedu najboljeg na svetu - Maks Ferštapen je u novi šampiont ušao pobedom, i to izvojevanom na prilično impresivan način.


Obećavala je ova trka dosta toga čim su takmičari stali na početne pozicije, a uz Ferštapena je bio drugoplasirani Lekler iz Ferarija, iza njih Mercedesov Rasel i još jedan član ekipe "konjića", Ferarijev Sainc, potom šampionova "desna ruka", Perez, i iskusni Alonso, te "saigrači" Nosi i Piastri, Hamilton i Hulkenberg i tako redom.


Odbivši napad Leklera u prvoj krivini, Ferštapen je počeo da vozi izuzetno dominantno, a iza njega se dešavalo mnogo toga.


Ferarijev najbolje plasirani vozač u kvalifiakcijama je drugo mesto izgubio u trećem krugu, kada ga je Rasel prestigao, a koliko je branilac titule dobro vozio (i imao dobar bolid na raspolaganju) svedoči i da je već u šestom krugu imao četiri sekunde prednosti u odnosu na najbržeg pratioca.


Za to vreme i njegov klupski kolega je bio sve imnpresivniji, pa je u osmom krugu Perez prestigao i Leklera, koji je potom morao da vodi veliku borbu sa Saincom.


Kada su u 18. krugu svi okončali sa prvim odlascima kod mehaničara, tandem Ferštapen je udvoje preuzeo vođstvo nad ostalima, a ti "ostali" su, kako ko, ulazili u sve veće probleme.


Žalili su se na poteškoće i Džordž Rasel i Šarl Lekler, rekorder Luis Hamilton je "kukao" da mu baterija prestaje da radi, a u 25. krugu da mu i sedište puca, dok je Valteri Botas u 33. proveo čak 52 sekunde u "boksu" jer su mehaničari muku mučili sa nameštanjem prednje leve gume.

Na kraju, Maks Ferštapen je pobedio sa čak 22 sekunde prednosti u odnosu na sledećeg koji je prošao za cilj, što je za deset sekundi više nego što je ta razlika bila 2023.

Njegov klupski kolega Serhio Perez je bio drugi, a potom su trku okončali vozači Ferarija, Karlos Sainc i Šarl Lekler.

Bodove su još osvojila tri Britanca, i to redom petoplasirani Džordž Rasel u bolidu Mercedesa, Meklarenov Lando Noris i Mercedesov Hamilton koji je i pored problema sa sedištem stigao sedmi, te Oskar Piastri u Meklarenu, kao i dvojac Aston Martina, Fernando Alonso - Lens Strol.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)