REVOLUCIJA U SKOKU UDALJ? Svetska atletika planira promenu u disciplini Ivane Španović

S. R.

20. 02. 2024. u 16:31

PLASTELIN i odrazna daska odlaze u zaborav? Svetska atletika planira da uvede revoluciju u skoku udalj, u kojem bi se odustalo od uobičajne prakse i uvela odrazna zona, a čime bi se u potpunosti eliminisali neuspešni pokušaji, a samim tim kako su naveli iz najvišeg organizacionog tela "kraljice sportova" doprinelo na popularnosti ove discipline.

РЕВОЛУЦИЈА У СКОКУ УДАЉ? Светска атлетика планира промену у дисциплини Иване Шпановић

Foto: AP

Na razmišljanje o radikalnom potezu navelo ih je to što je trećina skokova na prošlogodinjem SP u Budimpešti bilo neispravno. Novi koncept imao bi probne varijante na mitinzima nižih kategorija tokom ove godine, a ukoliko se eksperiment ispostavi kao uspešan to bi postala novina na svim takmičenjima u atletici.

U praksi skok bi se merio od odrazne tačke do ostavljenog traga u pesku. Isto tako, time bi se isključile određene veštine kao što je trčanje i broj koraka.

- Svaki skok bi se računao, to donelo više drame i neizvenosti u takmičenje. Isto tako, radili bi ka tome da rezultat bude odmah, a ne da se čeka kao dosad po 20,30 sekundi - naveo je glavni izvršni direktor svetske atletike Džon Ridžeon.

Međutim, odluku neće doneti naprečac.

- Ne možete da napravite bilo kakvu promenu u sportu koji je izmišljen pre 150 bez kontroverzi, ali mislimo da je ova promena vredna. Gledamo unapred i da ovaj format traje narednih 150 godina. Ove godine provešćemo u testiranjima u realnim okolnostima sa sjajnim atletičarima. Ako ne prođe probu, nikada neće postati stvari. Ne želimo da uvedemo nešto samo zato što svetska atletika misli da je ovo dobra ideja - zaključio je Ridžeon.

Nije 1. april

PRVA negativna rekacija stigle su od legende skoka udalj Amerikanca Karla Luisa.

- Povećajte obruč za slobodna bacanja jer ih toliko ljudi promašuje. Šta mislite? Nije 1. april - istakao je Luis.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave