SPORTSKA REVOLUCIJA: MOK uvodi dodatne Olimpijske igre!

Novosti online

29. 12. 2023. u 15:27

MEĐUNARODNI olimpijski komitet odlučio se za revolucionarni potez.

СПОРТСКА РЕВОЛУЦИЈА: МОК уводи додатне Олимпијске игре!

FOTO: Tanjug/AP

Naime, pored klasičnih Olimpijskih igara, a domaćin narednih je Pariz 2024. godine, počeće da se održavaju i olimpijska nadmetanja u kibersportovima.

Drugi naziv za njih je "esport" ili "e-sport", a u pitanju su nadmetanja u video-igrama, pojedinačna i grupna.

Već skoro dve decenije e-sportovi imaju oblik organizovanih takmičenja, takozvanih „multiplayer” (video-igra u kojoj učestvuje više igrača), naročito između profesionalnih igrača. Najuobičajeniji žanrovi e-sportova su strategije u realnom vremenu (RTS), zatim borilačke, potom "pucačke" igre iz prvog lica (FPS), kao i igrice u kojima učestvuje više igrača koji igraju preko interneta u ratnoj areni (MOBA). 

Prve u istoriji Olimpijske kibersport igre trebalo bi da se održe 2026. godine u Japanu, javila je tamošnja agencija Kjodo.

Za sada nema naznaka da li će postojati i kakve bi bile kvalifikacije za ove nove Igre, kao i da li će na njima biti dozvoljeno da učestvuju Rusija i Belorusija, koje zbog rata u Ukrajini prolaze kroz brojne sportske sankcije od eskalacije sukoba u februaru 2022.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije