POKAZATI PRAVO LICE: Rukometašice Srbije protiv Danske počinju svoju priču na 26. Svetskom prvenstvu

S. K.

30. 11. 2023. u 18:20

TEŽI početak na 26. Svetskom prvenstvu u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj naše rukometašice nisu mogle da zamisle. Podmlađene selekcija Srbije u petak (20.30) u prvom kolu grupe E u Herningu izlazi na megdan domaćoj selekciji, Danskoj, koja je jedna od najvećih favorita za zlatnu medalju.

ПОКАЗАТИ ПРАВО ЛИЦЕ: Рукометашице Србије против Данске почињу своју причу на 26. Светском првенству

FOTO: RSS

Dankinje su poslednjih godina dosta napredovale i za razliku od naše reprezentacije, nisu pretrpele smenu generacije. Pre dve godine osvojile su svetsku bronzu na šampionatu u Španiji, lane su na Evropskom prvenstvu u Sloveniji bile srebrne. U grupi, u Celju, tada su nadigrale izabranice Uroša Bregara sa 34:21. Srbiju su tada predvodile Stoiljković, Lavko, Liščević, Graovac, koje su se oprostile od reprezentacije. U ekipi nisu ni povređena Jovana Risović i Jovana Kovačević. Tada je za selekciju Srbije debitovala pivotmen Edita Nuković, čiji su roditelji iz Prijepolja. Ona je rođena u Turskoj, kada je imala dve godine porodica se preselila u Dansku. Trenutno igra u nemačkom prvenstvu.

- U svojoj karijeri, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva - ističe za sajt RSS Edita Nuković.

I Edita je svesna, kao i svi u našem taboru, da je cilj plasman u drugu fazu. Osim sa Danskom, Srpkinje će u nedelju da odmere snage sa Rumunijom, a u utorak, 5. decembra sa Čileom. Prve tri idu dalje, a naše grupa se spaja sa grupom u kojoj su Nemačka, Japan, Poljska i Iran.

- I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke od prvog trenutka lepo prihvatile te se nijednom nisam pokajala. Nadam se da ćemo pokazati pravo lice i ostvariti cilj - naglašava Nuković.

Devojke obećavaju da će na šampionatu dati svoj maksimum, gore od želje da se dokazuju, a Aleksandra Stamenić ističe:

- Svi gledamo istim očima, u istom pravcz, a to je cilj da se prođe u drugu fazu SP i nećemo stati dok to ne ostvarimo. Svaki minut iskoristićemo da napredujemo na svim poljima. Dan po dan, utakmica po utakmica, sve za jednu, jedna za sve.

Bregar: Želimo da napredujemo

SELEKTOR Srbije Uroš Bregar je svestan da devojke na startu šampionata imaju dva veoma teška ispita:

- Mislim da je tim kroz pripremni period proveden u Španiji napredovao. Dosta novih igračica iskoristile su prijateljski turnir u Santanderu da što brže usvoje sistem. Utakmice koje smo odigrali dale su nam dobar uvid, dok rezultatski protiv Japana to apsolutno nije bilo u redu, ali sa duelima protiv Argentine i Španije mogu biti zadovoljan - rekao je Bregar, prenosi zvanični sajt RSS. 

Tome je selektor dodao i sledeće:


- Bitno je da nam igra na prvenstvu sveta ne oscilira previše, da padovi budu što manji. Bitno je nastaviti rotaciju što je rađeno i u ove tri utakmice. Time će mlađe igračice sticati iskustvo što će u budućnosti dovesti do rezultata. Odlazak u Silkeborg u glavnu rundu je primarni cilj. Danska, prvi protivnik u grupi igra na domaćem terenu. Setimo se da su dobijeno finale Evropskog prvenstva izgubile od Norveške i sigurno su jedan od glavnih favorita. Rumunija na istom prvenstvu nije pokazala koliko je jaka i sigurno je i ona favorit protiv nas. Našu priliku tražićemo protiv Čilea i za to se spremamo - zaključio je Bregar.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)