I POSLEDNJA KAP ZNOJA ZA SRBIJU I RUKOMET: Sportski mađioničari u iskrenom razgovoru za "Novosti"

V. Samardžić

02. 07. 2023. u 13:00 >> 15:05

USPEH i ništa više. Glad za uspehom. Borba do poslednje kapi znoja. Borba za svaki pogodak, za odbranu, jaku kao bedem. Stameno, a ipak odmereno i dostojanstveno. I uvek, uz zacrtani cilj, za dobrobit ekipe, reprezentacije, svoje Srbije.

И ПОСЛЕДЊА КАП ЗНОЈА ЗА СРБИЈУ И РУКОМЕТ: Спортски мађионичари у искреном разговору за Новости

FOTO: AP

Za dobro svih nas. Ali, ne samo nas ovde u našoj zemlji, već za dobro rukometne Evrope, sveta - za dobro rukometa.

Dragan Škrbić (55) i Momir Ilić (42). Legende, šmekeri, fajteri, ali, pre svega ljudi. Mnogima uzori. I, baš zato su ponos svih nas.

Zato su i u Kući slavnih od pre nekoliko dana, a zapravo slavu rukometa pronose od detinjstva, svako iz svog mesta, prvi iz Crvenke, drugi iz Aranđelovca. Tu su počeli, snivali snove, maštali da budu vođe svojih ekipa. Ni u snu, iskreno nam priznaju, dok ih ovih dana znani i neznani tapšu po ramenu nakon što su među 32 rukometaša i 28 rukometašica na svečanosti u sedištu Evropske rukometne federacije (EHF) u Beču primljeni u Kuću slavnih, nisu očekivali da će im se i na ovaj način pokloniti rukometni svet.

Postali su, iako smo to mi, u njihovoj Srbiji odavno znali, besmrtni.

Skromni i odgovorni. Na terenu i van njega. Takvi su naši, popularni Škrba i Moša. U otvorenom razgovoru za "Večernje novosti" rado govore o magiji rukometa, snovima, uspesima, mladim naraštajima i, naravno Srbiji. Saglasni su ovi mađioničari rukometa da imamo potencijal, a da uz volju i zacrtane ciljeve uvek možemo na vrh!

Foto N. Skenderija

Škrbić: Prepuni smo talenata, u tome bar ne oskudevamo

VELIKA je čast biti u Kući slavnih rukometa, i čast i privilegija naći se uz legende ovog sporta. To je priznanje, ne samo za Momira Ilića i mene, već i za ceo srpski rukomet.

Ovako, u dahu, za "Novosti" govori Dragan Škrbić, velikan srpskog i svetskog rukometa koji je još daleke 2000. godine pokorio planetu kada ga je Međunarodna rukometna federacija proglasila za najboljeg igrača sveta. Bogata karijera krunisana je nedavno na gala svečanosti u Beču povodom 30 godina postojanja Evropske rukometne federacije:
- Veče puno emocija i, pre svega druženje sa istinskim legendama koje su uveličale ovu svečanost. Sa mnogima od njih sam bio veliki rival tokom igračke karijere, a u mnogima sam stekao velike prijatelje. Jednom rečju, veličanstven događaj i zadovoljstvo koje će mi, sigurno ostati u sećanju za ceo život.
o Tokom igračke karijere ostavili ste dubok trag u svetskom rukometu, gde ovo poslednje priznanje zauzima mesto u vašoj riznici trofeja?
- Posle toliko vremena od kada sam prestao da igram, a to je već više od 15 godina, sigurno je ovo nešto najveće što sportista može da dobije. U mom slučaju draž je veća, s obzirom na to da sam bivši igrač. Ulazak u Kuću slavnih je i veliko priznanje, ponavljam, za ceo srpski rukomet.
o Da li ste, kada ste počinjali, na parketu u Crvenki sanjali da ćete se jednog dana popeti na krov rukometnog sveta?
- Kao mali, snivao sam da postanem dobar igrač, da igram za prvu ekipu Crvenke, da budem nosilac igre, da... možda jednog dana uđem u reprezentaciju. Ali, nisam mogao ni da pretpostavim da će moja karijera ići takvim tokom i da ću uspeti da ostvarim sve, kako na kolektivnom planu sa ekipama u kojima sam igrao, pre svega sa reprezentacijom, tako i na individualnom planu. Sva ona očekivanja koja sam imao kao dečak su prevaziđena. Kada se osvrnem unazad i pogledam šta sam sve uradio u karijeri - ponosan sam.

Kuda danas ide ovaj sport?

- Rukomet je postao globalni sport. Ne postoje više veliki i mali, svi igraju rukomet. Zemlje koje su ranije bile autsajderi sada su postale bitne ekipe sa bitnim igračima. Igra je dosta ubrzana, igra se atraktivnije, sigurno je da mediji sa svim modernim tehnologijama povećavaju vidljivost i atraktivnost rukometa.

o A, gde je danas srpski rukomet?

- Mislim da je srpski rukomet u svakom smislu podigao nivo. Reprezentacija je učesnik svih velikih takmičenja u kontinuitetu već nekoliko godina i na svakom takmičenju beleži po korak više. Klupski rukomet, takođe je bolji... Vojvodina je ove godine osvojila evropski trofej, i to nakon toliko godina jedan srpski klub uzima takav trofej, pa im i ovom prilikom čestitam na tome. Mlada reprezentacija igra sjajno na ovom SP... Rukomet u Srbiji je na pravom putu da se vrati tamo gde je nekada bio.

o Imamo li dovoljno mladih naraštaja kadrih da se ostvare u rukometu?

- Ono što je meni ulivalo optimizam, čak i kada su neki predviđali krah rukometa je činjenica da je Srbija prepuna talenata. To je ono u čemu ne oskudevamo, to nam daje optimizam, nama koji volimo ovaj sport. Siguran sam da će Srbija iz svoje mladosti dobiti vrhunske igrače koji će nositi dres A reprezentacije dugi niz godina.

Ilić: Imam želju da jednog dana vodim našu reprezentaciju

TA, 2012. godina, srebro za našu reprezentaciju, u našoj Srbiji, našem Beogradu i činjenica da sam na svečanoj ceremoniji EHF u Beču predstavljen u dresu naše zemlje baš iz te godine, govori više od svega. Ovo je poruka da nikad ne zaboravljamo šta predstavlja igra za reprezentaciju, za nacionalni tim. To je moja poruka, glasna i jasna, imamo obavezu

- igrati za reprezentaciju. To je obaveza i za mlađe naraštaje.

Momir Ilić, naš nekadašnji kapiten, prvi igrač u istoriji EHF Lige šampiona koji je postigao više od 100 golova u tri uzastopne sezone, legenda mnogih velikana, među njima i nemačkog Kila, danas trener mađarskog Vesprema, momak uz koga su u njegovoj Srbiji stasale generacije rukometaša, u razgovoru za "Novosti", ovako, umesto sebe, u prvi plan stavlja reprezentaciju posle saznanja da je u Kući slavnih EHF:

- Taj događaj, to je nešto prelepo, prelep osećaj za mene, ali i, moram priznati, veliko iznenađenje... A, činjenica da sam predstavljen u dresu reprezentacije Srbije iz 2012. govori mnogo. Ponavljam, ovo priznanje, meni dodeljeno, dobrim delom je i priznanje za jedan od najvećih uspeha srpskog rukometa, tada, na kontinentalnom šampionatu u Beogradu.

o Delite li utisak da su tada klinci od vas preuzeli "recept" kako se igra, bori, kako do uspeha...?

- Naši juniori koji su tada bili deca, sigurno su uz utakmice te generacije, uz ono čuveno polufinale sa Hrvatskom, naučili šta znači sport. Sigurno su mnogi krenuli tada da se bave rukometom. Ako smo barem malo postali dobri primeri toj deci, onda je to fantastičan uspeh kako pokrenuti mlade naraštaje da se bave sportom. Ovi današnji mladi rukometaši se sjajno nose na aktuelnom prvenstvu sveta, i prošle godine su osvojili medalju... to je fenomenalna stvar, to je budućnost srpskog rukometa.

o Međutim, neretko ističete da nam rukomet stagnira...

- Srpski rukomet ima veliki potencijal. Naravno, za to su zaslužni i igrači i treneri. Ali, mislim, i ponavljam da srpski rukomet dosta stagnira. I tu su bitni ljudi - kako stvaraju, kako rade, koju viziju imaju. To je ono što je veoma bitno...jer kada se vodi organizacija kao što je Rukometni savez, moraju da se postave ciljevi. Mislim da mi sada nemamo ciljeve, da jednostavno samo kao da preživljavamo iz turnira u turnir. Mi smo, te 2012. imali zacrtani jasani cilj - želja da osvojimo medalju.

o Ovih dana, kao trener Vesprema i posle titule sa ovim klubom, gde Momir Ilić vidi sebe u godinama koje dolaze?

- Vidim sebe u još boljem izdanju, u napretku, u radu na sebi, radu na liderstvu. Nije tu u pitanju samo taktika, trening, već istinski napredak u edukaciji. Sve što više učim, sve sam zadovoljniji, i to je taj okidač da idem napred. Što se tiče rezultata, radim trenutno u velikom klubu koji ima velike ambicije za velike rezultate. Sigurno je da imam želju i da u jednom trenutku preuzmem rukometnu reprezentaciju Srbije, ali sada za to nisam spreman. Ipak, doći će i to vreme.

o Šta biste na prvom okupljanju naših reprezentativaca rekli tim momcima?

- Mora se znati kuda idemo, šta želimo da ostvarimo. To je ono zbog čega svi žele da se bave sportom. Definitivno i u sportu i u, recimo biznisu, uvek se postavljaju ciljevi i rezultati. Igračima bih rekao da imamo obavezu, da će posle nas doći neke nove generacije, a da mi moramo biti uzor tim novim klincima i to kako se igra za nacionalni grb.

o Bili ste kapiten seniorskog tima, a da nijednu omladinsku reprezentativnu selekciju niste prošli?

- To je možda jedinstven slučaj u rukometu da je jedan igrač koji nije prošao omladinske selekcije, igrao za seniore na takvom nivou... Toga, moram priznati, dugo nisam bio svestan... ali sam uvek imao ambiciju da napravim nešto više. Istu takvu ambiciju delim i sada kao trener

BONUS VIDEO: Partizan je šampion ABA lige

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)