UVEK GLEDAM NARED: DŽudistkinja Marica Perišić za "Novosti" posle zlatnih medalja u 2023.

S.RAJIĆ

27. 06. 2023. u 16:37

GLEDAM u budućnost i idem samo napred. To je moto džudistkinje Marice Perišić (23), koja je već sada velika uzdanica srpskog borilačkog sporta. Prošle sezone na Mediteranskim igrama u Oranu uspela je da dođe do jednog od najvećih uspeha pošto je u svojoj kategoriji do 57 kilograma stigla do najsjajnijeg odličja.

УВЕК ГЛЕДАМ НАРЕД: Џудисткиња Марица Перишић за Новости после златних медаља у 2023.

FOTO: AP

- Sve će proći, to je deviza koju sam usvojila od jednog od trenera. Uspeh je prolazan, sve se zaboravlja posle pet minuta. Kada sam uzela zlato, ja sam odmah razmišljala samo o narednom izazovu i koje je sledeće nadmetanje, gde mogu. Kod mene je to kratkog veka i trajanja - počinje priču za "Novosti" Marica.

Ovim pristupom ove sezone uspela je da okiti sa dve zlatne medalje (na senirskom prvenstvu Srbije i grend slemu u Gruziji).

- Zadovoljna sam prvim delom sezone, ali uvek može bolje. Čini mi se da su uspesi mogli da budu veći. Zadovoljavam se postignutim, jer je ipak krajnji cilj OI u Parizu naredne sezone. Prvi deo godine mi daje vetar u leđa da sve ono na čemu smo radili u prethodnom periodu ima smisao. I da ideju koju smo zamislili sprovedemo u delo - zadovoljna je Perišićka.

Sada su na redu Evropske igre u Krakovu. Na strunjaču zajedno sa saborcima iz reprezentacije Srbije izlazi 1. jula, i po tome se nadmetanje u Poljskoj razlikuje.

- S obzirom na to da je ovo ekipno takmičenje za razliku od prethodna dva izdanja smatram da imamo dobar tim. Nadam se dobrom nastupu, ne bih ništa da ureknem, ali svi su spremni i orni, motivisani i zbog toga gajim velike ambicije.

Lična karta

Ime i prezime: Marica Perišić

Datum i mesto rođenja: 25. januar 2000. u Temerinu

Najveći uspesi: Bronze: juniorsko EP Sofija (2018), EP do 23 godine Poreč, (2018), Grend slem Abu Dabi (2022), Kazanj i Taškent (2021). Zlata: Mediteranske igre Oran (2022) i Grend slem Tbilisi (2023). 

Nakon nadmetanja u Poljskoj, ima dva cilja do kraja sezone.

- Masters u avgustu i EP u pojedničnoj konkurenciji u novembru. Za to ću tempirati formu, pokušati da napadnem medalju. A uz to imaću i nekoliko učešća na grend slemovima.

To će sve biti samo usputne stanice ka Parizu. Devojka rođena u Temerinu skinula je breme pritiska oko nastupa u Gradu svetlosti.

Na džudo krenula zbog majke

MAJKA Marice Perišić, proslavljena džudistkinja Radmila Kvrgić Perišić višestruka prvakinja države i osvjačica ekipne bronze na EP 2007. u Beogradu glavni je "krivac" što je zavolela borilački sport.

- Džudo je jedini sport koji sam trenirala, meni je to odmalena bilo broj jedan. Sport sam uvek balansirala sa školom, ali je sport ipak bio primarna opcija. 

- Već sam u normi, ali mi je cilj da se do Pariza nađem među osam najboljih kako bih bila nosilac. To bi mi umnogome olakšalo žreb, to ipak nije garant uspeha, ali je lakše da se smišlja i pravi taktika za protivnice. Sada nije više meta da se kvalifikujem nego da dođem u Pariz što bolje rangirana - gaji visoke ambicije naša dama koja je na prethodnim OI u Tokiju ispala već u osmini finala.

U dosadašnjoj karijeri okusila je i jednu i drugu stranu medalje, ali je iz toga mnogo naučila.

- Džudo je živahan sport, koji pruža mnogo benefita. Pre svega, jer bi deca tu mogla da nauče glavne moralne vrednosti, poštovanje prema protivnicima, trenerima, ali i fer-plej i ljudske osobine. Iako grub sport, jer se "bijemo" sa ljudima, to nosi neku dodatnu čar, jer i kada izgubite morate da pružite ruku rivalu da se poklonite i naučite da podnosite poraz - podvlači Perišić. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!