UKRAJINA ZBUNJENA: Najveća ukrajinska zvezda sporta došla da podrži monahe Kijevsko-pečerske lavre! (FOTO)

Novosti online

29. 03. 2023. u 16:01

NAJNOVIJE vesti vezane za rat u Ukrajini prilično su zbunile i same Ukrajince, a tiču se Kijevsko-pečerske lavre (ili, "Kijevo-pečerske", kako je oni zovu).

УКРАЈИНА ЗБУЊЕНА: Највећа украјинска звезда спорта дошла да подржи монахе Кијевско-печерске лавре! (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Minulih nedelja, a naročito prethodnih dana, porastao je pritisak dva ukrajinska ministarstva da se monasi Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) isele iz manastirskog kompleksa u Kijevu.


Ukrajinske vlasti su dale UPC krajnji rok ovu sredu, 29. mart, da se iseli iz kompleksa Kijevsko-pečerska lavra, u poslednjem u nizu poteza protiv crkve za koju vlasti u Kijevu tvrde da je "proruska" i da "sarađuje sa Moskvom".


Hiljade ljudi, iz mnogih krajeva Ukrajine danas je pohrlilo na pomenutu lokaciju. Mnogi od njih su u molitvama učestvovovali napolju, jer nije bilo mesta u hramovima, a primećeni su brojni vernici koji su se, čak i po blagom snegu, na kolenima molili da se viševekovna tradicija tog duhovnog centra očuva.


Ono što je dobar deo javnosti Ukrajine iznenadilo jeste činjenica da je šampion sveta u boksu, Aleksnadr Usik, došao na bogosluženje u Kijevsko-pečersku lavru.

Usik, koji je nebrojano puta javnim nastupima podržavao svoju domovinu u ratu sa Rusijom, a poslednjih put nedavno, kada je, sa još nekim  ukrajinskim zvezdama sporta, ukazao na streljanje jednog nenaoružnog vojnika, navodno zarobljenog od ruskih snaga - ovoga puta svrstao se na stranu onih (monaštva lavre) koje vlasti Kijeva smatraju proruskim.


Kako javljaju ukrajinski mediji, Usik nije želeo da odgovara na pitanja prisutnih novinara, samo je rekao:


- Došao sam da se molim, ne da komentarišem - prenosi ukrajinski portal "Glavkom".


Taj medij podseća da je, nešto ranije, čuveni sportista istakao da će "u slučaju da neko proba da zauzme Kijevsko-pečersku lavru, on biti spreman da brani monahe".
SPC: Kranji cilj rukovodstva u Kijevu - brisanje tragova izvornog Pravoslavlja

Srpska pravoslavna crkva saopštila je u utorak uveče da se nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, kao jedinom kanonskom i zakonitom crkvom u toj zemlji, vrši ''državni teror'' i da ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog Pravoslavlja u Ukrajini.


"Ukrajinska Pravoslavna Crkva je, kao što je opštepoznato, jedina kanonska i zakonita Pravoslavna Crkva u Ukrajini, a ujedno i najveća verska organizacija u toj zemlji. Ona je priznata od svih Pravoslavnih Crkava u svetu, kao i od svih inoslavnih crkava i konfesija, dok nekanonsku, raskolničku strukturu koja, iako naziva sebe Pravoslavnom crkvom Ukrajine i nema ni najosnovnije atribute crkvenosti, priznaju samo četiri pravoslavne crkve, koje po broju svojih vernika čine veoma mali procenat u pravoslavnoj vaseljeni", navode iz SPC. 


Ukrajinska pravoslavna crkva nije, kako ističu, nikakva „zaraćena strana”, nego živa i delatna Crkva Božja u jedinstvu vere i liturgijskom opštenju sa Ruskom pravoslavnom crkvom i pravoslavnim crkvama uopšte. 


"Ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne crkve. Čudovišnog je karaktera i sam tretman neke crkve kao neprijatelja zbog činjenice da pripadnici tragično sukobljenih strana, ukoliko su vernici, jesu vernici jedne te iste crkve. Crkva je uvek za mir, stalno se moli za mir i čini sve što može da neprijateljstvo i mržnju među ljudima i narodima zamene prijateljstvo i ljubav. Crkva ne deli ljude na „svoje” i „tuđe”, „domaće” i „strance”; ona se trudi da, u ime Boga koji je Ljubav, voli sve i pastirski brine o spasenju duša i života svih kojima su bratska ljubav i pomoć potrebne", dodaje se u saopštenju.


Najbolji primer takvog stava i ponašanja daje nam, ističu iz SPC, Ukrajinska pravoslavna crkva - njen prvojerarh, mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije, njen episkopat, sveštenstvo, monaštvo i verni narod. 

Patrijarh Porfirije / Foto Z. Jovanović


"Zbog toga Srpska pravoslavna crkva sa dubokom zabrinutošću, tugom i sastradalnom bratskom ljubavlju gleda „trpljenje svetih” (Otkr. 14, 12; sr. 1, 9) u Ukrajini, gleda pritiske, nasilje i progone koje aktuelna ukrajinska vlast vrši protiv kanonske crkve, a time i protiv većine vlastitih građana, s obzirom na činjenicu da je reč o najvećoj verskoj zajednici u zemlji", navodi se u saopštenju. 


Progoni su, kako podsećaju, kulminirali upravo poslednjih dana nasilnim otimanjem hramova u korist pseudocrkvene raskolničke strukture, koja ima status svojeobrazne „državne Crkve” i neformalne inkvizicije. 

"Najavljen je i predstojeći vrhunac terora, verna repriza sovjetskog gonjenja crkve - izgon 250 monaha i više stotina profesora i studenata teologije iz Kijevo-pečerske lavre, vekovnog duhovnog izvorišta i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslovenskog hrišćanstva i Pravoslavlja u savremenoj Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.


Kijevo-pečerska lavra sa svojim svetinjama nije samo simbol i centar pravoslavne Ukrajine i, šire, „ruskoga sveta” (ma kako ko tumačio taj termin) nego i nepresušni živonosni izvor duhovnosti vasceloga Pravoslavlja", dodaju iz SPC. 
Štaviše, duhovno i kulturno blago Lavre jeste izuzetno važan i svima vidljiv elemenat ne samo ukrajinske i sveruske nego i svetske kulturne baštine. 


U svetlu ovih činjenica, odluka sadašnjeg državnog rukovodstva Ukrajine da mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju protera iz Lavre nije drugo do, kako upozoravaju iz SPC, sinonim užasavajućeg državnog terora nad Crkvom, kao i najgrubljeg kršenja njenih osnovnih prava, verske slobode i slobode savesti uopšte. 


"Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog Pravoslavlja u Ukrajini da bi se izmenio kod i istorijski identitet koji je Crkva mukotrpno izgrađivala i čuvala u toku vekova, od svetoga kneza Vladimira do danas.


Osećajući i znajući da jedina postojeća Pravoslavna crkva u Ukrajini, na čelu sa mitropolitom kijevskim Onufrijem, hrabro i smireno nosi svoj krst i sa nadom uzlazi na Hristovu i svoju Golgotu, uvereni smo da će Raspeti i Vaskrsli Gospod - zbog duboke vere, praštanja i ljubavi prema svima, pa i prema neprijateljima po njihovom sopstvenom izboru - dati snage Svojoj Crkvi da izdrži sva stradanja koja treba i mora da podnese. 
Istovremeno podižemo svoj vapijući glas protiv užasne nepravde, protiv državnog terora nad Crkvom u Ukrajini koji „vapije na nebo”. 


Nadamo se da će crkve i verske zajednice, kao i institucije i organizacije kojima je stalo do mira, pravde i kakvog-takvog poretka u svetu, osuditi flagrantno kršenje verskih prava i sloboda u Ukrajini.


Moleći se usrdno Gospodu za prekid bratoubilačkog rata u Ukrajini i za što skorije uspostavljanje blagoslovenog mira u njoj, sa verom, nadom i ljubavlju iščekujemo trijumf Krsta i Vaskrsenja Hristovoga nad silama tame, zla i smrti. Krstu Tvome klanjamo se, Hriste, i sveto Vaskrsenje Tvoje slavimo", navodi se u saopštenju SPC koje potpisuje patrijarh srpski i predsednik Svetog arhijerejskog Sinoda Porfirije.

Bonus video: NATO NIGDE NIJE DONEO MIR: Protestanti u Briselu zahtevaju da se okonča rat u Ukrajini

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (5)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti