ALONSO DVAPUT NA PODIJUMU: FIA ponovo u centru pažnje

S. R.

20. 03. 2023. u 19:55

FERNANDU Alonsu je, posle četiri sata "preganjanja" vraćen podijum na VN Saudijske Arabije u Džedi (pobedio Serhio Perez).

АЛОНСО ДВАПУТ НА ПОДИЈУМУ: ФИА поново у центру пажње

FOTO: Tviter/F1

Još jednom je direkcija trka sebi dopustila lakrdiju, pa se našla na stubu srama. Imali su pred sobom više od polovine trke da donesu odluku o kazni Španca, a na kraju su se posramili, pošto su pre toga svojim glupostima "zasenili" veliki podvig Alonsa - 100. podijum u karijeri, kojim je postao tek šesti vozač u Formuli 1 sa ovim dostignućem.

Kako drugačije objasniti da je vozač Aston Martina uredno proslavio veliki uspeh, osvajanje trećeg mesta, okupan šampnjcem, sišao među novinare da bi tek tada saznao da pehar mora da preda četvrtoplasiranom Džordžu Raselu. Prihvatio je Britanac poklon, pozirao za društvene mreže, ali je, ipak, ubrzo morao da se oprosti od njega.

NISAM OVDE DA BIH BIO DRUGI

FENOMENALAN je bio Maks Ferštapen na VN Saudijske Arabije u Džedi, pošto je sa 15. pozicije došao do druge.

- Nisam ovde da bih bio drugi. Sjajno je to što sam napredovao toliko pozicija, ali lično nisam zadovoljan. Znam da tim u fabrici radi naporno. Međutim, ako stalno moram da izvlačim čudo, a izgleda da će biti borba između dva bolida, tim mora da se pobrine da oba budu pouzdana - pecnuo je aktuelni šampion tim Red Bula. 

Nije sporna kazna usled lošeg poziciniranja na startu. Međutim, odrađivanje "penalizacije" bio je predmet spora, jer je dizalica prilikom pit-stopa napravila pometnju. Pravilo jasno glasi: Nijedan mehaničar ne sme da radi na boldu prilikom pet sekundi kazne.

- Bio sam na podijumu, uzeo trofej, slikao se... sada imam tri poena manje. Veći problem je FIA koja je imala 35 krugova da odredi kaznu. Da sam znao, možda bih stekao 11 sekundi prednosti (globa bila 10 sekundi) u odnosu na Rasela - prva je rekacija Španca.

Na kraju, uvažena je žalba Aston Martina, u kojoj su dostavili video-zapise sa sedam različitih primera drugih timova u istoj situaciji, čime su preokrenuli situaciju u svoju korist.

- Zadovoljni smo drugim podijumom u sezoni, sjajno je to što je Fernando upisao 100. pobedničko postolje, neverovatno dostignuće - presrećan je šef Aston Martina, Majk Krak.

PODIJUMI

1. Luis Hamilton 191

2. Majkl Šumaher 155

3. Sebastijan Fetel 122

4. Alan Prost 106

5. Kimi Raikonen 103

6. Fernando Alonso 100 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024