OVO NEMA NI NA FILMU: Tom Brejdi "penzionisan", ali NFL slavi još neverovatnijeg junaka - otpisanog momka koji čuda čini (VIDEO)

Novosti online

17. 01. 2023. u 20:02

TOM Brejdi, najčuveniji kvoterbek, izgleda da je po drugi put završio karijeru, i to šok-porazom njegovih Tampa Bej bakanirsa na startu plej-ofa, ali američki fudbal ima novu zvezdu. Potpuno nestvarnu.

ОВО НЕМА НИ НА ФИЛМУ: Том Брејди пензионисан, али НФЛ слави још невероватнијег јунака - отписаног момка који чуда чини (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Najpre koja reč o Brejdiju.


On je sa svojom ekipom ugostio najpopularniji tim američkog fudbala, Dalas kaubojse, koji ga nikad nisu pobedili. Do minule noći.


Predvođeni organizatorom igre Dagom Preskotom, "kauboji" su eliminisali Tampa Bej sa 14:31, iako je šuter gostiju Bret Mejer postavio negativan NFL rekord - čak četiri šuta za jedan poen, posle tačudana saigrača, uspeo je da promaši.

Iako se 45-godišnji Tom Brejdi nije oglašavao o tome da li godinu dana posle prethodnog "penzionisanja" sada stvarno napušta sport u kome je i izrastao u legendu, i to kao neko ko je 2000. na draftu izabran tek u 6. rundi, kao 199. pik, Amerika već slavi novog heroja ovog sporta.


NFL klubovi na draftu biraju kroz sedam rundi, a igrač koji bude poslednji izabran dobija tradicionalni nadimak "Gospodin nevažni", jer se obično i izabere tek da bi se "popunio broj", pa često i ne dobije šansu među profesionalcima. Uostalom, 261 igrač se izabere pre "Gospodina nevažnog" svake godine, te su šanse da je on neko "skriveno čudo" zaista minimalne.


Ali, takvo jedno čudo se upravo dešava.


Kada su prošle godine čuveni San Francisko fortinajnersi birali na draftu, redom su "uzeli" defanzivca, pa trkača, pa hvatača, pa čuvara kvoterbeka, pa kornerbeka, i tako redom sve dok nisu morali da izaberu nekog i sa 262. pozicije. I, poslednji koji je "prozvan" na NFL draftu 2022. bio je Brok Perdi.

"Gospodin nevažni".

Brok Perdi, kvoterbek NFL ekipe San Francisko Fortinajners / FOTO: Tanjug/AP

Ali Brok Perdi je ovih dana i te kako važan. Istorijski važan za San Francisko.


Naime, kada je došao u ekipu iz Ajova stejta, ne baš sportski naročito relevantnog univerziteta, bio je u fortinajnersima druga zamena za startera, Treja Lensa. Prva zamena je nekadašnji Brejdijeva rezerva u Nju Inglandu, dvostruki Superboul osvajač, Džimi Garopolo. Dakle, šanse da će "nebitni" videti takmičarsku utakmicu sa igrališta, a ne pokraj aut-linije, gotovo da nisu postojale.


Ali...


Najpre je već u 2. kolu Lens povredio skočni zglob i prerano završio sezonu, a onda je u 13. kolu i Garopolo doživeo povredu stopala zbog koje je za njega takmičarska 2022/2023 okončana i... na scenu je, hteo - ne hteo, morao da stupi Brok Perdi.
A hteo je celim bićem.


I, baš na tom meču, protiv Majamija, pokazao je ono što je malo ko očekivao od "gospodina nevažnog" - kompletirao je 25 od 37 dodavanja, za 210 jardi, uz dva tačdauna, za pobedu od 33:17.


Sledeće sedmice je postao prvi igrač u istoriji koji je u svoj prvoj utakmici kao starter na poziciji kvoterbeka - pobedio Toma Brejdija. I to "razneo": San Francisko je Tampu deklasirao sa 35:7. Usledile su pobede nad Sijetlom, Vašingtonom i, posle produžetka, Las Vegas rejdersima.


"Otpisani" početnik je tako uveo ekipu u plej-of, a i u njemu je zablistao:


San Francisko je pobedio Sijetl sihokse ovog vikenda, i to uz 332 "bačene" jarde  "gospodina nevažnog", uz četiri dodavanja za tačdaun, što je NFL rekord za početnike.

Brok Perdi je sada na dve pobede od Superboula. Nestvarno? Za njega i nije.


- Kad god igram, ma šta da se desi na terenu, voleo bih da ljudi vide Božju volju u svemu što se desi. Kada god na teren izađem, hteo bih da radim sve u Njegovu slavu. Čak i kada sam gubio mečeve, uvek bi se zahvaljivao Bogu na prilici - kaže Perdi, najneverovatnija sportska priča u ovoj sezoni NFL-a, koja ulazi u završnicu: još samo dva vikenda, i biće poznati učesnici Superboula. Među osam preostalih kandidata su i San Francisko fortinajnersi, sa potpuno neočekivanim, a čudesnim kvoterbekom.

NFL plej-of, rezultati i raspored

AFC

Sinsinati (3. nosilac) - Baltimor (6.) 24:17

Bafalo (2.) - Majami (7) 34:31

Džeksonvil (4.) - LA Čardžers (5.) 31:30

Parovi polufinala konferencije:

Kanzas siti (1.) - Džeksonvil (4.)

Bafalo (2.) - Sinsinati (3.) 

NFC

Tampa Bej (4.) - Dalas (5.) 14:31

San Francisko (2.) - Sijetl (7.) 41:23

Minesota (3.) - Njujork Džajants (6.) 24:31

Parovi polufinala konferencije:

San Francisko (2) - Dalas (5)

Filadelfija (1.) - Njujork Džajants (6.)

BONUS VIDEO: Sudija morao da uspava MMA borca

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)