UMRO JE PELE: Niko nikada kao on - nestvarna biografija čudesnog Brazilca

Novosti online

29. 12. 2022. u 20:17

LEGENDARNI brazilski fudbaler Pele umro je u 83. godini, ostavivši svet da tuguje za jednim od najboljih fudbalera svih vremena.

УМРО ЈЕ ПЕЛЕ: Нико никада као он - нестварна биографија чудесног Бразилца

Foto: T.Mihajlović

Pele - biografija

Pele je rođen kao Edson Arantes do Nascimento i to 23. oktobra 1940. godine u Tres Korasoesu, u brazilskoj saveznoj državi Minas Žerais. Kao mladić je, sa 13 godina, počeo da igra za lokalni Baruu, a već sa 16 godina bio je planetarna zvezda. Jer, Santos, u koji je prešao, lansirao ga je u orbitu - najpre igrama u seniorskom pogonu, a onda je stigao i brzi poziv za šampionat planete. Te, 1956, istorija fudbala počela je da dobija neke od najčudesnijih stranica...

Sa reprezentacijom Brazila je tri puta bio prvak sveta, uz 77 golova na 92 meča.

Pele je pritom dao 643 gola na 659 utakmica igrajući za Santos i Njujork Kosmos.

Karijeru je, u sezonama od 1975. do 1977. završio u ekipi Njujork Kosmos, tokom američkog pokušaja da fudbal zaživi u punom sjaju i u njihovoj državi. 

Pele, i pored svoje veličine, nije uspeo da nadvisi tamošnju ljubav prema američkom fudbalu, bejzbolu, hokeju i košarci, ali je ostavio neizbrisiv trag, širmo sveta.

Bio je i ostao uzor mnogim igračima, a naročito članovima fudbalske reprezentacije Brazila, koja su mu spali podršku tokom Svetskog prvenstvo u fudbalu čiji je domaćin  bio Katar.

U bolnici proveo poslednje dane

Kako je javio "ESPN Brazil", Pele je krajem novembra primljen u bolnicu jer mu je "celo telo oticalo" nakon što se u prethodne dve godine borio sa kancerom debelog creva. A ne samo da je sada otkriveno da se rak proširio, već i sledeće:

"Peleov dolazak u bolnicu u južnom delu Sao Paula nije bio zakazan. Doveden je zbog opšteg oticanja tela i to u utorak, 29. novembra. U bolnicu ga je dovela supruga, Marsia Aoki. Po dolasku, medicinsko osoblje je 'konstatovalo da postoji opšte oticanje organizma, ali i srčana insuficijencija. Drugi problem koji je tada primećen je činjenica da hemoterapija koja je korišćena tokom prethodnih meseci nije dala nikakav pozitivan rezultat kod tumora koji se nalazi u više organa 'kralja fudbala'. Potom je Pele podvrgnut brojnim detaljnim pregledima, kako bi se utvrdilo tačno stanje organa koje je zahvatio kancer u metastazi, ali iako javnosti nisu otkrivani detalji, bilo je jasno da stanje uopšte nije dobro.

Primljen uznemiren, zbunjen...

Kada je primljen u bolnicu 'Albert Ajnštajn', on je bio vrlo uznemiren, a jedna od dijagnoza je bila i psihički problemi u vidu zbunjenosti. Zato je jedan od pregleda u sredu bio na temu utvrđivnja ima li kod čuvenog fudbalera i hepatičke encelofatije. Ovo stanje, kao i rezultati borbe protiv kancera koja više nije davala rezultate, brinuli su i medicinsko osoblje i porodicu. Pele je toliko bio slab tih dana, da se "jedva sam hranio", pisao je ESPN Brazil.

Pele je pre nekoliko meseci takođe bio u bolnici u Sao Paulu, jer se borio i sa infekcijom urinarnog trakta, ali se sve vreme  nastavila borba sa lečenjem tumora. Tu bitku je, na kraju, i izgubio.

Bonus video: In memoriam - Siniša Mihajlović

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)