ZAPAD OVO NIJE OČEKIVAO: Rusija dobila sjajnu sportsku vest, uskoro povratak na veliku scenu

Novosti online

30. 11. 2022. u 19:12

RAT u Ukrajini, ili "Specijalna vojna operacija" kako Rusija zove svoju vojnu intervenciju, i dalje privlači ogromnu pažnju svetske javnosti, a najnovije vesti vezane za pomenute dve države tiču se i sporta. Tačnije, "kraljice sportova".

ЗАПАД ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Русија добила сјајну спортску вест, ускоро повратак на велику сцену

Foto: Tanjug AP

Podsetimo najpre da se, maltene čim su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru 2022, ruski sport našao na udaru brojnih sankcija. Reprezentacije su izbacivane s takmičenja, klubovi takođe naprasno završavali s učešćima na međunarodnoj sceni, brojni indivdualni sportisti nisu mogli da igraju, ili, kao u tenisu, mogli su - samo ako se odreknu imena države, zastave i himne.

Iako se ratna dešavanja ne privode kraju, a svet sa velikom pažom prati šta se dešava na lokacijama kao što su Bahmut, Nikopolj, i, uopšte, na teritoriji koju Rusi nazivaju "Novorusija", jedna od velikih sankcija, koja je baš pogodila ruski sport, je pred ukidanjem.


O tome su se danas oglasili čelnici Svetske atletike, kako se sada zove nekadašnja Međunarodna atletska federacija (IIAF).

Ali, da bi saopštili svetskoj javnosti da više nemaju razloga da teraju Ruse da nastupaju isključivo kao neutralni sportisti, te da će vratiti u svoje članstvo Sveruski atletski savez (VFLA), to su "upakovali" uz dve "proukrajinske" vesti.


Najpre je sa sastanka Saveta Svetske atletike u Rimu saopšteno "da do daljnjeg, sportisti iz Rusije i Belorusije, zbog dešavanja u Ukrajini, ne mogu da se takmiče u međunarodnim atletskim nadmetanjima", a onda je predsednička nagrada Svetske atletike dodeljena Atletskom savezu Ukrajine, "jee ono što su njen predsednik, njeni treneri i sportisti uradili - izaziva opšte poštovanje".


Ipak, mnogo važnija činjenica od te nagrade je promena u kursu Svetske atletike.


Još u novembru 2015. tadašnji IAAF je suspendovao iz svog članstva VFLA navodeći kao razlog izveštaje o dozvoli ruskih vlasti da se "progleda kroz prste" dopingovanim ruskim sportistima. Od tada, atletičari iz Ruske Federacije mogli su da učestvuju na međunarodnim takmičenjima samo kao neutralni sportisti.


Sada, međutim, duvaju novi vetrovi...


Radna grupa Svetske atletike za praćenje situacije sa kontrolom dopinga u ruskoj atletici predložila je nadležnima u toj organizaciji da (čim istekne aktuelna suspenziija) u martu 2023. vrati ruski atletski savez u punopravno članstvo, otkrio je predsednik Svetske atletike, Sebastijan Kou.

- Pričali smo o tome i sa nezavisnim stručnjacima i došli do zaključka da VFLA jeste implementirala kulturu anti-doping ponašanja, a da Ruska anti-doping agencija (RUSADA) efektno radi na testiranju dovoljnog broja sportista - kaže Rune Andersen, predsedavajući pomenute radne grupe za praćenje napretka ruske borbe protiv dopinga u atletici.


Tome je dodao sledeće:

- Uz sve to, RFLA čak preduzima inicijative koje nisu planirane na predviđenom putu povratka (u Svetsku atletiku), što bi mogao da bude znak da se anti-doping kultura u Rusiji menja. Kada istekne period suspenzije (u martu 2023), biće nastavljeno praćenje rada VFLA, ali će to preuzeti AIU (nezavisno telo koje se bavi negativnim pojavama u atletici). Radna grupa bi volela da se vidi i sa Pjotrom Ivanovim, nakon njegovog ponovnog izbora na mesto predsednika ruskog saveza. Konačnu odluku o vraćanju te organizacije pod okrilje Svetske atletike želimo da donesemo u martu - prenosi ruska agencija RIA Novosti Andersonove reči.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)