NEVIĐENA DRAMA NA MUNDIJALU! Gol u poslednjim trenucima odlučio ko ide u osminu finala iz grupe u kojoj su bili Argentina, Poljska i Meksiko

V.M.P.

30. 11. 2022. u 21:44

MEČEVI Poljska - Argentina i Saudijska Arabija - Meksiko doneli su odgovore na to koje dve reprezentacije u dramatičnoj završnici prolaze u narednu fazu Mundijala. Argentina je savladala Poljsku sa 2:0, a rezultatom 2:1 Meksiko je porazio Saudijce. Nakon fantastične fudbalske predstave i borbe do poslednje sekunde "gaučosi" idu dalje kao prvoplasirani, a Levandovski i drugovi uz mnogo sreće takođe odlaze u osminu finala, dok su Meksikanci ostali bez nokaut faze šampionata planete.

НЕВИЂЕНА ДРАМА НА МУНДИЈАЛУ! Гол у последњим тренуцима одлучио ко иде у осмину финала из групе у којој су били Аргентина, Пољска и Мексико

FOTO: Tanjug/AP

Očekivalo se velika drama u grupi C, očekivalo se da će neka luda završnica odrediti ko će iz ove grupe proći u osminu finala, ali gotovo niko u tu kombinaciju nije ubrajao Meksiko, koji je sa jednim bodom sa začelja tabele gledao u leđa Argentini, Poljskoj i Saudijskoj Arabiji. A Meksiko je, na kraju, bio izuzetno blizu prolaska dalje.

Na kraju su i njegovi igrači, i njegovi navijači, u suzama dočekali kraj meča sa Saudijskom Arabijom, koje je dala gol u 95. minutu i sasekla sva nadanja Meksikancima da će bar u sudijskoj  nadoknadi vremena dati pogodak koji bi ih, po gol-razlici, vinuo iznad Poljske, na drugu pozciju.

Ali, krenimo redom.

Argentinci su od prvog minuta kidisali na gol rivala, spremni da odmah idu u meso direktnog konkurenta za plasman u nokaut fazu. 

FOTO: AP/Tanjug

Bombardovanje golmana rivala je krenulo praktično od prvog sudijskog zvižduka. Šanse su se nizale, a golman Ščensni je nestvarno skidao sve udarce gaučosa. U 39. minutu je postao heroj svoje reprezentacije, a Argentina propušta najbolju šansu. 

Upravo je Ščensni načinio penal, a potom i sjajnom paradom skinuo udarac Mesija koji je išao u ugao gola.

FOTO: AP/Tanjug

Delovalo je da bi Mesi mogao biti tragičar zemlje koja živi za uspeh na ovom Mundijalu.

Ostalo je 0:0, bio je to rezultat sa kojim se otišlo na odmor, a u meču između Meksika i Saudijske Arabije takođe nije bilo golova, ali ni većih uzbuđenja za razliku od ovog.

A onda, totalna ludnica po povratku iz svlačionica, kako na velelpnom "Lusailu", tako i na stadionu "974".

Makalister postiže gol koji je visio u vazduhu i konačno probija bunker Poljaka.

FOTO: AP/Tanjug

Kapitulirao je Ščensni konačno, ali je kapitulirala i odbrana Saudijske Arabije. Nakon gola koji je postigao Martin za Meksiko, usledio je totalni delirijum samo 5 minuta kasnije, kada je Luis Čavez zatresao mrežu, a Meksiko se poput feniksa digao iz pepela.

FOTO: AP/Tanjug

Nastavak haotičnih dešavanja u grupi C i najavu potpuno drame najavio je supertalentovani član Mančester sitija - Hulijan Alvarez, koji je svojim golom za velikih 2:0 za gaučose gotovo osigurao plasman svoje reprezentacije u osminu finala.

Ipak taj pogodak podgrejao je nade otpisanih Meksikanaca, i doveo do potpuno nesvakidašnje situacije.

Meksiko i Poljska imali su isti broj bodova, isti gol razliku i isti međusoban skor, s obzirom da je njihov meč završen rezultatom 0:0.

Meksikanci su krenuli u totalnu ofanzivu, Saudijci su se grčevito borili za čast, i za prolazak dalje Levendovskog i drugova, i onda... u nadokandi vremena, u 95 minutu hrabro su Saudijci smanjili na 2:1 i rešili veliku dramu u grupi C.

FOTO: Tanjug/AP

 

Argentina, dakle, ide dalje kao prvoplasirana i odmeriće snage sa Australijom u osmini finala, a Poljska kao drugoplasirana igraće protiv Francuske.

 

KRAJ: Poljska - Argentina 0:2, Saudijska Arabija - Meksiko 1:2

 

Gotovo je, Argentina ide dalje kao prva, Poljska kao druga, Meksiko je ispao!

90 + 5 - Kraj drame! Gol, gol, gol! Saudijska Arabija stiže do pogotka, 2:1 je za Meksiko sada, što znači da će, ako ovako ostane, Poljska proći dalje!

89. minut - Totalna ofanziva Meksikanaca! Saudijci igraju sada za svoju čast, ali i za Poljake, ako izdrže Levandovski i ekipa idu dalje. Ali ako Argentina još jednom zatrese mrežu Poljaka onda  Meksiko ide dalje, sledi potpuno luda nadoknada vremena. Još 7 minuta na meču Saudijska Arabija - Meksiko.

81. minut - Još samo 10 minuta, ukoliko sve ostane kako sada jeste, kartoni će odlučivati o tome ko ide u narednu rundu. Dakle, prema FIFA pravilima ekipa koja ima manje žutih kartona u dosadašnjem delu Mundijala ide dalje, a to je za sada Poljska. 

77. minut - Uh Pineda je pripretio, umalo da Meksiko stigne do gola koji ih vodi u osminu finala, ipak lopta odlazi malo pored gol. 

73. minut - Poljci su sada poput razbijene vojske! Alvarez je bio oči u oči sa Ščensnim, ali spoljni deo mreže spašava Poljake.

68. minut - Gol je! Argentina vodi sa 2:0, Alvarez je strelac. Ovaj rezultat tek sada stvara totalnu dramu u ovoj grupi. Poljska i Meksiko imaju identičnu gol razliku, identičan broj bodova, i identičan međusoban skor 0:0. Sada bi kartoni mogli da odlučuju o tome ko ide u narednu rundu.

FOTO: AP/Tanjug

61. minut - Nova odbrana Ščensnog i novo uzbuđenje u Dohi. Makalister je probao do drugog gola ali sigurna intervencija golmana poljske koji je danas najbolji igrač svoje ekipe.

53. minut - Goooool! 2:0 za Meksiko, Čavez! Šta se ovo dešava. Otpisani Meksikanci se vraćaju u borbu za narednu fazu, još jedan gol ih vodi u osminu finala. Snimak gola možete videti klikom OVDE:

49. minut - Velika šansa! Umalo da Poljaci ekspresno izjednače, Glik je tukao nakon prekida, ali centimetri spašavaju Argentinu. Potpuno lud početak drugog poluvremena.

48. minut - Gol, vodi Meksiko! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

46. minut - Goooooooooooooooooooool! Argentina vodi, iz prvog napada u drugom poluvremenu gaučosi stižu do krucijalnog pogotka. Sjajan udarac Aleksisa Makalistera, Ščensni je sada bio nemoćan. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

46. minut - Drugo poluvreme je počelo na oba stadiona, vežite se polećemo!

PRVO POLUVREME

45. minut - I na "974" stadionu kao i na 'Lusailu" delioci pravde pokazali su da igrači krenu u svlačionice. Ako sve ovako ostane Argentina i Poljska bi išle dalje, ali drama tek sledi, Saudijci i dalje drže sudbinu u svojim rukama protiv posrnulih Meksikanaca.

39. minut - Brani Ščensni! Pa šta radi ovaj čovek. Poljska mačka skida loptu koju je Mesi poslao u sam ugao njegovog gola. Sada tek kreće ludnica! Klikom OVDE pogledajte kako je sve izgledalo.

FOTO: AP/Tanjug

38. minut - Penal za Argentinu! Leo Mesi sada ide oči u oči sa Ščensnim.

36. minut - Nova velika šansa! Otamendi je proigrao Alvareza, fudbaler Mančester sitija raspalio iz kaznenog prostora, ali nova parada Ščensnog, kakvo veče poljskog golmana. U nastavku akcije jedan centaršut na Mesija nije završio na glavi Mesija, ali je Ščensni zakačio po licu Lea, glavni arbitar dobija poziv iz VAR sobe.

35. minut - Fernandez pokušava sa distance, ali još jednom lopta odlazi visoko iznad gola koji čuva danas sjajni Ščensni.

33. minut - Umalo gol iz kornera! Di Marija je zavrnup loptu iz ugla, ona je imala čudnu putanju i rotaciju, a sjajan refleks Ščensnog spašava sada njegove sunarodnike. Ostaje 0:0 na oba stadiona na kojima se odlučuje sudbina reprezentacija u grupi C.

27. minut - Velika šansa na Lusailu! Meksiko je već pomislio da ima prednost, Pineda je glavom šutirao sa samo 3,4 metra nakon savršenog centaršuta, ali Al Ganam blokira njegovoj pokušaj i spašava gotovo siguran gol. Umalo da se već sada rasprše snovi Saudijaca o senzaciji, srećom po njih nastavljaju da ih sanjaju. Još više od sat vremena igre i nade da mogu do osmine finala. 

FOTO: AP

24. minut - Nastavak totalne ofanzive Argentinaca, Poljaci sabijeni u svom šesnaestercu, a Mesi i drugovi pletu mrežu oko gola Ščensnog. Sjajna podrška i sa tribina tokom svih 25 dosadašnjih minuta utakmice. Argentinska strast nosi svoje reprezentativce.

FOTO: AP/Tanjug

19. minut - Ponovo je Mesi pronašao Akunju, on sada glavom pokušava, ali još jednom bez veće opasnosti po Ščensnog. Poljaci deluju potpuno nemoćno u uvodnim minutima, teško da će ovaj bunker izdržati 90 minuta pritiska.

17. minut - Uh kakva lopta Lea Mesija, fenomenalna vizija i realizacija dodavanja, Akunja je primio loptu koju mu je uputila zvezda reprezentacije, ali potom jako loš pokušaj iz izgledne pozicije Akunje, propala je obećavajuća prilika za "gaučose".  

13. minut - Agresivan start Argentine, krenuli su Martinovi izabranici od prvog minuta svim silama u napad. Odlično su krenuli i Saudijci, Kano je bio u dobroj prilici da iz slobodnog udarca donese prednost svom timu, ali lopta odlazi malo iznad okvira gola koji čuva Očoa.

FOTO: AP/Tanjug

10. minut - Nova odbrana golmana Poljske! Ponovo je Mesi tukao, sada je bilo daleko opasnije. Jedan od najboljih u istoriji je sjajnim prodorom izgradio sebi poziciju za šut, ali Ščensni je ponovo prozreo njegovu nameru.

7. minut - Prva pretnja, Leo Mesi je oprobao udarac sa blizu 20 metara, ipak slab šut maestra gaučosa ide ravno u naručje Ščensnog.

FOTO: AP/Tanjug

5. minut - Bez većih uzbuđenja u uvertiri mečeva, mirno je i na "974" stadionu, mirno je i na velelepnom "Lusailu".

1. minut - Mundijalska drama u grupi C može da počne! Arbitri su označili početak mečeva.

16:00 - Poznati su i sastavi za današnji meč.

Foto: Printskrin/Flash score

Foto: Printskrin/Flash score

UOČI MEČA POLjSKA - ARGENTINA

Poslednje kolo grupe "C" na Svetskom prvenstvu u Kataru doneće direktan duel za plasman u osminu finala između Poljske i Argentine večera od 20 časova na stadionu ''974'' u Dohi. Poljaci su u boljoj poziciji pošto imaju bod više od Argentine pa im i remi odgovara.

Uspeo je Robert Levandovski u prethodnom kolu i pobedi protiv Saudijske Arabije konačno da postigne prvi gol u karijeri na Svetskim prvenstvima i tako anulira promašeni penal u prvoj rundi u duelu sa Meksikom kada su Poljaci odigrali nerešeno bez golova.

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, večeras ih čeka najteža utakmica u grupi, protiv Argentine predvođene Lionelom Mesijem.

Poljaci će mnogo nade polagati u odbranu koja se u prethodna dva kola pokazala kao jači deo tima, pošto su jedna od dve reprezentacije koja u Kataru još uvek nije primila gol.

Tim selektora Česlava Mihneviča nada se da bi uz pomoć dobre defanzive mogli da obezbede Poljskoj prvi plasman u osminu finala na Mundijalu još od 1986. godine.

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, protiv Argentine su primili gol na svakom od 11 mečeva igranih protiv dvostrukog svetskog prvaka.

Poljacima pobeda garantuje prvo mesto u grupi i plasman u osminu finala, a do toga mogu da dođu i remijem ukoliko Saudijska Arabija ne uspe da savlada Meksiko.

Ako budu poraženi od Argentine, Poljaci mogu i da završe takmičenje u grupi, ukoliko Saudijska Arabija savlada Meksiko.

Posle šokantnog starta u Kataru i poraza od Saudijske Arabije, Argentina je uspela da se izbori sa Meksikom i predvođena Lionelom Mesijem dođe do trijumfa od 2:0.

Tanjug/AP

Na taj način su stigli do tri boda i druge pozicije iza Poljske, a kao prvi bi mogli da završe u grupi ako savladaju Poljake i da uz to Saudijska Arabija ne savladala Meksiko većom razlikom nego što je to učinila protiv Argentine.

Ako odigraju nerešeno, Argentinci će zauzeti drugo mesto u grupi pod uslovom da Saudijci ne pobede Meksiko.

Prvo mesto u grupi je bitno Argentini kako bi izbegli u osmini finala kao drugoplasirani selekciju Francuske od koje su izgubili pre četiri godine na Svetskom prvenstvu u Rusiji upravo u osmini finala.

Selektor Poljske Česlav Mihnevič najverovatnije neće menjati ništa u odnosu na startnu postavu protiv Saudijske Arabije pošto nema problema sa povređenim igračima, a sastav protiv Saudijaca se dobro pokazao i ostvario pobedu.

Slična je situacija i u redovima Argentine i ne treba očekivati da će Lionel Skaloni napraviti mnogo izmena u odnosu na tim koji je ostvario pobedu protiv Meksika.

FOTO: Tanjug/AP

Poljska i Argentina odigrale su do sada 11 međusobnih duela. Argentina ima značajnu prednost pošto je šest puta uspela da trijumfuje, dok su Poljaci upisali tri pobede, a dva meča su završena nerešenim rezultatom.

UOČI MEČA SAUDIJSKA ARABIJA - MEKSIKO

Poslednje kolo grupe "C" donosi mnogo uzbuđenja jer sve četiri reprezentacije konkurišu za mesto u osmini finala na Svetskom prvenstvu, a na stadionu ''Lusail'' će večeras od 20 časova Saudijska Arabija i Meksiko igrati svako sa svojom računicom za odlazak u eliminacionu fazu Mundijala.

Saudijci su u Kataru osvojili brojne simpatije zbog sjajnog meča protiv Argentine kada su priredili prvorazredno iznenađenje i slavili trijumf od 2:1, da bi u drugom kolu odigrali takođe dobro protiv Poljske, ali su taj meč izgubili i trenutno se nalaze na trećoj poziciji na tabeli sa tri osvojena boda.

TANJUG/AP

Ovo ekipu selektora Erva Renara stavlja u prilično dobru poziciju pred večerašnji meč jer zavise samo od sebe i pobedom protiv Meksika bi obezbedili plasman u osminu finala, tek drugi u istoriji posle onog na Mundijalu 1994. u SAD.

Postoji i scenario po kojem bi i remi bio dovoljan Saudijcima za prolaz, ali bi u tom slučaju Poljska morala da savlada Argentinu sa tri gola razlike.

Meksiko je posle startnog remija protiv Poljske na teži način naučio da Lionelu Mesiju nikad ne treba ostavljati slobodnog prostora pošto je igrač Pariz Sen Žermena postigao prvi gol za probijanje bedema Meksikanaca, da bi Enco Fernandez stavio tačku na trijumf ''gaučosa''.

Sada ekipi Đerarda Martina samo pobeda protiv Saudijaca može doneti plasman u osminu finala, uz pobedu Poljske protiv Argentine.

FOTO: AP/Tanjug

Postoje još dva scenarija koja su teško ostvariva jer Meksiko još uvek nije postigao gol na ovom Mundijalu.

Meksiku je potrebna pobeda od četiri gola razlike protiv Saudijske Arabije ako Poljska i Argentina odigraju nerešeno, a ukoliko Argentina savlada Poljsku, onda Meksiko mora da pobedi sa pet golova razlike.

Selektor Saudijske Arabije Erve Renar moraće da pravi izmene na sredini terena pošto je Abdulelah el Malki dobio drugi žuti karton protiv Poljske i propustiće utakmicu sa Meksikom.

TANJUG/AP

Treninzima se vratio Rijad Šarahili, dok će odsustovati povređeni Mohamed el Burajk, Jasir el Šahrani i Salman el Faradž.

U redovima Meksika selektor Đerardo Martino imao je glavobolju zbog toga što je protiv Argentine Andre Guardado izašao iz igre već u 42. minutu, ali se veteran brzo vratio treninzima, što znači da Meksikanci nemaju kadrovskih problema za ovaj meč.

Selekcije Saudijske Arabije i Meksika su do sada odigrale pet međusobnih mečeva, a Meksikanci su četiri puta uspeli da trijumfuju, dok je jedan meč završen nerešenim rezultatom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)