SAD JE VREME ZA NOVE IZAZOVE! Karatistkinja Jovana Preković stavila tačku na bogatu karijeru

G. KELIĆ

14. 11. 2022. u 09:30

I KONAČNO. Spokojno srce donelo je odluku. Da hrabro krene napred. Da dozvoli sebi novi početak i ne mari za imetak. Duša će sama pronaći znak i sa željom krenuti u mrak. Da pronađe novo svetlo čiju će svrhu doneti zrak. Ovim svojim stihovima se jedna od najboljih srpskih sportistkinja Jovana Preković oprostila od aktivnog bavljenja karateom.

САД ЈЕ ВРЕМЕ ЗА НОВЕ ИЗАЗОВЕ! Каратисткиња Јована Прековић ставила тачку на богату каријеру

FOTO: Tanjug

Dvostruka svetska i evropska prvakinja i olimpijska šampionka, koja je jedina u isto vreme držala sve tri titule, pre dva dana u rodnom Aranđelovcu, pred prepunim tribinama Sportskog centra "Šumadija" poslednjom borbom stavila je tačku na prebogatu karijeru.

- Kako sam skinula opremu, shvatila sam da je ovo najbitniji dan za jednog sportistu. Odluka da se sve ovo jednom završi, smatram da je morala da ima ovakav završetak. Ceo moj rad i trud zaslužuju ovaj jedan minut. Moje srce se ispunilo medaljama, ljubavlju, strašću i energijom koja je za jednog sportistu dovoljna. Sada je vreme za neke druge životne stvari - rekla je Jovana na kraju emotivne večeri.

ZAHVALNOST Višacki, Atanasov, Prekovićeva, Maljković/FOTO: Tanjug

Posle završetka meča protiv svoje dugogodišnje sparing partnerke, Bugarke Ivet Goranove, Prekovićeva je opremu bacila u publiku i otišla u zagrljaj svojoj porodici. Kako onoj prvoj koju čine majka Snežana, otac Miroslav, sestra Ivana i brat Ilija, tako i ovoj drugoj koju otelotvoruje njen dugogodišnji trener Roksanda Atanasov. Osim Jovane i Ivete, na tatamiju su se našle džudistkinje Marica Perišić i Nadežda Petrović, mlade tekvondistkinja i karatistkinja...

- Sarađivati sa Jovanom je bila velika privilegija i srećna sam što sam je upravo ja imala - kazala je Roksanda, takođe nekadašnja proslavljena karatistkinja, kojoj je sa pet godina tiho u klub Knjaz ušetala Jovana.

Specijalnu noć uveličali su ministar odbrane Miloš Vučević, ministar sporta Zoran Gajić, predsednik OKS Božidar Maljković, generalni sekretar Đorđe Višacki, predsednik Sportskog saveza Davor Štefanek, predsednik Opštine Aranđelovac Bojan Radović i mnogi drugi sportski šampioni poput strelkinje Zorane Arunović, džudiste Aleksandra Kukolja, rvača Zuraba Datunašvilija...

- Smatram da je činjenica da karatea neće biti ni na Olimpijskim igrama u Parizu, a ni u Los Anđelesu motivisala Jovanu da završi karijeru. Ovim je sport mnogo izgubio, ali očekujem da ona ostane u srpskom sportu na nekoj drugoj funkciji. To što sam došao na njen oproštaj je najmanje što mogu da učinim kako bih joj se zahvalio na svemu što je dominantno osvajala - rekao je prvi čovek naše olimpijske kuće.

PODRŠKA Uz našu šampionku bile su poznate zvanice/FOTO: Tanjug

Još u razgovoru za "Novosti", pre tačno godinu dana, natuknula je kako misli da je došao kraj. Uzela je sebi oduška i sada donela konačnu odluku. Odlazi kao najveća šampionka, na vrhu, nepobeđena u preko 40 mečeva. Ispunjena, zasićena i spokojna.

U rangu sa Bjorgom i Bartijevom

SA tek 26 godina, Jovana ulazi u istoriju kao jedna od najmlađih šampionki koje su se penzionisale. Isto godina kao i ona, imao je legendarni švedski teniser Bjorn Borg, osvajač 11 grend slem titula, kada je odlučio da je dosta, dok je Australijanka Ešli Barti početkom ove godine rekla zbogom u trenutku kada je suvereno vladala "belim sportom".

Lična karta

Ime i prezime: Jovana Preković

Datum i mesto rođenja: 20. 1. 1996. (Aranđelovac)
Nacionalnost: srpska
Kategorija: -61 kg
Klub: "Knjaz"
Trener: Roksanda Atanasov
Najveći uspesi: zlato na OI (Tokio 2021), zlato na SP (Madrid 2018, Dubai 2021), zlato na EP (Izmir 2017, Poreč 2021), zlato u Premijer ligi (Lisabon 2021, Istanbul 2021, Pariz 2017), zlato na Balkanijadi (Ohrid 2014)

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)