"ORLOVI" SE PITAJU: Odbojkaši danas u Katovicama protiv Ukrajine startuju na SP

S. KRSTOVIĆ

27. 08. 2022. u 09:00

OD "orlova" sve zavisi. Toga su svesni svi u taboru odbojkaša pred start na 20. SP u Poljskoj i Sloveniji.

ОРЛОВИ СЕ ПИТАЈУ: Одбојкаши данас у Катовицама против Украјине стартују на СП

FOTO: OSS

Nemanja Petrić i drugovi danas (20.30) u prvom kolu grupe A u Katovicama igraju s uvek neugodnom Ukrajinom. Srbi ne kriju da im je duel sa selekcijom, koja je zamenila suspendovanu Rusiju, veoma bitan za nastavak takmičenja.

- Polako se prilagođavamo šampionatu iako mislim da smo već odavno u prvenstvu, još kad smo počeli pripreme na Kopaoniku. Treba da zadržimo entuzijazam i motivaciju koje smo imali sve vreme. Duel s Ukrajinom je vrlo važan jer je na otvaranju SP, a i izuzetan je protivnik koji veoma cenimo. Ipak, mislim da je sve do nas. Onako kako mi budemo igrali, tako će se meč i završiti - ističe za sajt OSS selektor Igor Kolaković.

Našoj selekciji je ovo 11 učešće na svetskim prvenstvima. Dosad smo osvojili srebro 1998. u Tokiju i bronzu 2010. u Rimu. "Orlovi" su bili čak tri puta četvrti na šampionatima, poslednji put 2018. u Italiji i Bugarskoj. Duel s Ukrajincima biće 107 na šampionatima, dosadašnji učinak je 62 pobede i 44 poraza.

- Nadam se da će dvorana "Spodek" da bude puna, bez obzira na to da li će Poljaci da navijaju za nas ili Ukrajince. Biće to i meč dana. Videli smo prošle nedelje na "Memorijalu Vagner" u Krakovu da navijači dosta podržavaju Srbiju, jer je veliki broj igrača i selektor Kolaković radio u Poljskoj. U svakom slučaju, kako god bude, biće lepo igrati pred punim tribinama. To uvek inspiriše. Duel s Ukrajincima je važan za nas jer može da nam odredi sudbinu u daljem toku šampionata. Moramo da budemo pravi jer je megdan sa njima presudan - jasan je korektor Aleksandar Atanasijević.

Libero Nikola Peković je uzbuđen što konačno počinju utakmice za koje su se spremali celo leto. Grupa A nije teška, ali je jasno da ne smeju nikog da potcene, naročito Ukrajinu...

- Ne bih da ulazim u neke stvari. Imali smo s Ukrajinom u prošlosti teške utakmice, ali smo, na sreću, izlazi kao pobednici, tako da se nadam da će tako biti i večeras. Blagi smo favoriti, ali Ukrajina ima veoma dobar tim koji nije slučajno na SP. Prva utakmica na svakom velikom takmičenju je malo nezgodna, ali za to smo se spremali i nadam se da će biti sve kako treba - ističe Peković.

Sjajni libero smatra da ne smeju da potcene ni Portoriko ni Tunis, uz opasku da im je važan svaki set u borbi za što bolju poziciju u osmini finala. Ne krije da se nadaju visokom plasmanu na SP.

- Kada idete na SP cilj vam je najviši, i da biste do toga došli morate da pobediti svakoga. Da li ćemo ići težim ili lakšim putem, videćemo. Ali, naravno, ne bi trebalo da se opterećujemo sa nekim stvarima, ali ni da se opuštamo protiv autsajdera na papiru. Posle grupne faze sledi Kup sistem, na ispadanje. Nadam se da će do kraja da bude sve kako treba - smatra Peković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIN PRVAK TURSKE: Slobodan Kovač i bankari” zaključali šampionsku krunu