DOK MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE: Ko su, u odsustvu Novaka Đokovića, favoriti za osvajanje Ju-Es opena?

Novosti online

26. 08. 2022. u 19:43

ŽREB za Ju-Es open je kompletiran, nažalost bez Novaka Đokovića kao petog nosioca u muškom singlu. Tri dana pre početka poslednjeg grend slema sezone, američki časopis Sports ilustrejtid objavio je zanimljivu listu kandidata za osvajanje titule na Flešing medouzu.

ДОК МАЧКЕ НЕМА МИШЕВИ КОЛО ВОДЕ: Ко су, у одсуству Новака Ђоковића, фаворити за освајање Ју-Ес опена?

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Navikli smo da ženski deo žreba na Ju-Es openu podseća na Ameriku - to je mesto gde svi imaju šansu za uspeh ako vredno rade na ostvarenju svojih snova, ali u poslednje vreme, a ove godine možda i najviše, se i muški žreb uklapa u ime turnira - OTVORENO prvenstvo SAD.

U poslednjih 20 godina Ju-Es open je osvajalo deset različitih tenisera, više nego ijedan drugi grend slem u tom periodu - Vimbldon je imao samo četiri različita šampiona od 2003. godine i to članove Velike četvorke, a Australijan open i Rolan Garos po šest.

A ove godine? Branilac titule i svetski broj jedan Danil Medvedev osvojio je jedan turnir od tada - skromni ATP 250 Los Kabos. Drugi reket sveta Aleksandar Zverev bog povrede je odustao od turnira. Trećeplasirani Rafael Nadal, iako još bez poraza na mejdžorsima ove godine, posle odustajanja od Vimbldona odigrao je samo jedan meč i izgubio ga. 

Ali, neko mora da podigne šampionski pehar tog 11. septembra, piše Sports Ilustrejtid, koji ovako predstavlja glavne favorite (u odustvu Novaka Đokovića):

1. Danil Medvedev:

Šampion iz prošle godine i prvi teniser sveta na ATP listi. Za "gledaoce sa jeftinijim ulaznicama" to je siguran izbor. Ali, ne žurite sa zaključkom. Medvedev se muči cele godine. Osvojio je samo jednu, gore pomenutu malu titulu, mučile su ga povrede, a nesrećna okolnost da je po nacionalnosti Rus koštala ga je učešća na Vimbldonu. On je borac i kandidat je za titulu. Možda čak i jedan od favorita, ali teško je zamisliti da može do odbrane titule.

2. Rafael Nadal:

El Matador dolazi u Njujork ne samo kao neporažen na grend slemovima ove godine (polufinale Vimbldona je predao bez borbe), nego je i u Njujorku u seriji od sedam pobeda, pošto od osvajanja titule 2019. godine nije igrao ovde. Ali, ni on sam ne zna koliko je fizički spreman. Posle povrede zadobijene na Vimlbdonu pokušao je da se vrati u Sinsinatiju ali ga je već na prvoj stepenici zaustavio potonji šampion Borna Ćorić. I da je na 60 odsto svojih mogućnosti Rafa bi bio veliki favorit da osvoji treći GS ove sezone i opet pobegne na plus dva Novak u trci za GOAT, ali u Sinsinatiju stvarno nije delovao ubedljivo, što mu ne daje velike šanse za titulu ni u Njujorku.

3. Karlos Alkaraz:

Španski tinejdžer je skrenuo pažnju na sebe upravo u Njujorku prošle godine kada je na putu do četvrtfinala tukao Cicipasa. Imao je furiozan početak 2022. godine, ali u drugom delu nije toliko ubedljiv. Ipak, osvajanjem Majamija, koji se igra na istoj podlozi kao Ju-Es open, izbacio je kandidaturu i za prvi grend slem u karijeri. Bez Novaka i Rodžera, sa rovitim Rafom i neubedljivim Medvedevom, šanse mu nisu male.

4. Stefanos Cicipas:

Za generalno simpaičnog, pristupačnog i nenabeđenog momka, njegov tenis je prečesto protkan dramom. Epski duel sa Kirjosom na Vimbldonu, neobjašnjivi porazi, stalne optužbe za "koačing"... s jedne strane i tečna igra koja mu je donela neke blistave pobede, uključujući i dramatičnu prošlogodišnju protiv Endija Marija pre nego što je na sličan način poražen od Alkaraza. Traži svoju prvu titulu na tvrdoj podlozi na otvorenom a grend slem možda nije najbolji izbor za to.

5. Kasper Rud:

Plasman u finale Rolan Garosa gde nije imao šansu protiv Novaka, posle čega je usledila rana eliminacija na Vimbldonu, posle čega je osvojio Gštad i igrao polufinale Montreala, posle čega ga je u Sinsinatiju preslišao američki tinejdžer koji se tamo našao samo zahvaljujući specijalnoj pozivnici organozatora... Norvežanin je još u fazi teniskog razvoja, iako se to po plasmanu na ATP listi ne bi moglo reći, pa čak ima šansu da 12. septembra osvane kao novi vladar svetskog tenisa.

Favoriti iz senke:

- Sebastijan Korda: Njegov talenat je nesporan, potrebno mu je samo malo više sreće.

- Miomir Kecmanović: Ima mnogo prostora za napredak. A tek mu je 22 godine (bar do sledeće srede)

- Nik Kirjos: Teniska rok-zvezda, igra na neverovatnom nivou poslednjih nekoliko meseci. Igrač koji ga je pobedio na poslednjem grend slemu, nažalost, neće biti u Njujorku, što mu povećava šanse.

Aleksandar Bublik: Nik Kirjos za sirotinju! Ima sav talenat sveta i nekad ga ispravno koristi.Češće to ipak nije slučaj.

Endi Marej, Sten Vavrinka, Dominik Tim: Svi bivši šampioni zaslužuju da se pomenu, iako, istini za volju, Timova titula ide uz znak "*" zbog dobro poznatog razloga - te proklete loptice koja je 2020. pogodila linijašicu u grlo i koštala Noleta diskvalifikacije. Treba ipak reći da je on poput Nadala i Medvedeva u seriji od sedam uzastopnih pobeda na Ju-Es openu.

Mečevi prvog kola koje ne treba propustiti:

Medvedev - Kozlov: Najveći meč u Kozlovljevoj karijeri

Kirjos - Kokinakis: Bedak da dubl šampioni Melburna moraju da igraju jedan protiv drugog i to u prvom kolu
Karenjo Busta - Tim: Težak ispit za šampiona iz 2020. na startu.

Projektovano polufinale i finale: 

Cicipas pobeđuje Medvedeva

Alkaraz dobija Nadala

Alkaraz osvaja titulu protiv Cicipasa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna