NAPAŠĆE ADRIANA I SVETSKI REKORD! Čudesna devojka iz Malog Iđoša: "Još mi malo fali za to"

S. RAJIĆ

04. 08. 2022. u 08:00

SRBIJA ima čudo od deteta.

НАПАШЋЕ АДРИАНА И СВЕТСКИ РЕКОРД! Чудесна девојка из Малог Иђоша: Још ми мало фали за то

FOTO: SAS

Biser srpske atletike Adriana Vilagoš (18) na SP za starije juniore (do 20 godina) u Kaliju, u disciplini bacanje koplja, nadmoćno je osvojila zlatnu medalju hicem od 63,52 metra.

Time je oborila rekord šampionata, vlasništvo Ruskinje Vere Ribrik od 63,01 iz 2008. Krunu iz Kenije 2021. odbranila je pošto je u četiri serije bacala preko 60 metara. Koplje je najviše paralo nebo u drugoj seriji (63,34), i trećoj (63,52). Kuriozitet je da bi sa pobedničkom daljinom u Kolumbiji uzela bronzu na nedavno završenom SP za seniore u Judžinu.

Daleko iza nje, skoro šest, odnosno osam metara, ostale su domaća takmičarka Valentina Barios (57,84) i Manuela Rotundo (Urugvaj, 55,11).

- Srećna sam, ostvarila sam rekord šampionata, dva puta sam obarala lični najbolji rezultat. Dobro smo odradili pripreme, nadala sam se rezultatu, ali ne baš u ovakvoj seriji sa četiri hica preko 60 metara. Probala sam da napadnem i svetski rekord, ali mi još malo fali za to - rekla je Adriana po okončanju nadmetanja.

Juče rano ujutro, posle takmičenja, u telefonskom razgovoru za "Novosti", utiske iz Kalija izneo je savezni selektor Edin Zuković.

- Uživali smo u njenim bacanjima, bila je superiorna. Ono što je pozitivno, jeste da je osetila da može da baci još dalje i zato ostaje žal za svetskim rekordom. Koji će sigurno napasti u budućnosti - istakao je Edin "metu" - 63,86 (vlasništvo Jeulenmis Agilar).

Na pitanje, kako je naša nada proslavila zlato, Zuković se slatko nasmejao:

- Posle odličja uvek ide na doping kontrolu, zbog toga smo se kasno vratili u hotel, nismo uspeli ni da obeležimo uspeh. Devojka iz Malog Iđoša sada je druga na našoj večnoj listi i samo je na 69 centimetara od seniorskog rekorda Tatjane Jelače iz 2014. (64,27).

Inače, najbolji rezultat svih vremena drži Čehinja Barbora Špotakova (72,28) iz 2008. Ta daljina će u budućnosti, sigurno biti na meti Vilagoševe. Iza ćoška, praktično za dve nedelje, čeka je EP za seniore u Minhenu (15-21. avgust), pa bi ubrzo mogla i tu da napadne.

- Rezultati su jasan pokazatelj da će u Nemačkoj igrati jednu od glavnih uloga, a možda bude i najbolja - zaključio je Zuković. 

POČETAK UZ METLU I "JUTJUB"

ĐERĐI, majka Adriane, koja joj je i trener, govorila je prošle godine za naš list, o neobičnom početku.

- Koristili smo metlu za vežbu, jer koplje nismo imali. Kada smo dobili rekvizit vežbali smo na prostoru koji je bio dužine oko 30 metara, i mislila sam da će neko vreme biti dovoljan. Ali vrlo brzo, već posle mesec dana, on je postao kratak, pa je koplje letelo na drvo ili preko u policiju. Na "Jutjubu" smo gledali snimke kako trenira Jan Železni i drugi najbolji svetski bacači, pa smo tako pravili treninge - govorila je Đerđi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA KAŽU PROGNOZE? Evo koliko će Srbija osvojiti medalja na Olimpijskim igrama