ATLETSKE ZVEZDE JURE NOVE MEDALJE I REKORDE: Ovog petka u američkom Judžinu počinje Svetsko prvenstvo, Srbija sa tri aduta

Stefan RAJIĆ

14. 07. 2022. u 15:29

SPECIFIČNA atletska godina se nastavlja. Ljubitelji "kraljice sportova" imaće priliku da uživaju u još jednom velikom nadmetanju u ovoj godini. Od 15. do 24. jula u američkom gradu Judžinu, država Oregon, održaće se planetarno prvenstvo.

АТЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ ЈУРЕ НОВЕ МЕДАЉЕ И РЕКОРДЕ: Овог петка у америчком Јуџину почиње Светско првенство, Србија са три адута

FOTO: Tanjug/AP

Publika i gledaoci kraj malih ekrana sigurno će videti nove čudesne "letove", neverovatne daljaše, najbrže ljude na zemlji, ali i moderne titane kako pomeraju spostvene granice mogućnosti i konačno uspevaju da dosanjaju svoje snove.

Neke od njih imali smo prilike da vidimo na dvoranskom Prvenstvu sveta u beogradskoj "Štark areni", u martu. Kako je vremenska razlika između Zapadne obale SAD i Srbije devet sati, sva velika finala tokom deset takmičarskih dana biće u "gluvo doba noći", odnosno od 2.00 do 5.00 ujutro.

U Judžinu će biti čak 1.900 atletičara. iz ukupno 192 zemlje, od kojih će biti i troje iz naše zemlje: Ivana Vuleta, Milica Gardašević i Boško Kijanović. Od 43 individualna pobednika, njih 37 imaće priliku da brani svetsku krunu osvojenu pre tri godine u Dohi, dok će nastupiti i 42 zlatnih sportista sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju.

Iako se od 2019. mapa u nekim disciplinama značajno promenila, neka dobro poznata imena u svojim bogatim riznicama trofeja i odličja nemaju zvanje svetskog šampiona. Tako će dvojac koji poslednjih nekoliko godina dominira svojim disciplinama, Armand Duplantis (skok s motkom), i Rajan Krauzer (bacanje kugle), ciljati planetarnu krunu.

Ono što je posebno zanimljivo jeste to da će sve biti krcato od domaćih takmičara.

Atletičari iz SAD na svom tlu ne samo da će popunjavati broj nego su gotovo svim disciplinama glavni konkurenti za najviši stepenik pobedničkog postolja. Kuriozitet je da se krajem juna izborno takmičenje za Svetsko prvenstvo održalo upravo na stadionu na kojem će se voditi bitke za medalje, pa su zbog toga stekli određenu prednost u odnosu na ostale konkurente.

NAJBRŽI LjUDI NA PLANETI UVEK ATRAKTIVNI

OTKAKO se po mnogima najveći sprinter svih vremena, Jusein Bolt,  povukao 2017, "kraljica sportova" traga za njegovim pravim naslednikom. Tako će konkurencija na 100 metara biti nikad žešća. "Rat" između Jamajkanca i Amerikanaca čini se da je na najnižem mogućem nivou. Jedini koji će iz zemlje Boba Marlija imati prilike da se umeša u borbu za medalju biće Johan Blejk, a nekada su za njih bile rezervisane sve tri medalje.

Još jedan kandidat da pomrsi konce domaćim nadama je Italijan Marsel Lamont Džejkobs, koji je rođen u SAD, u El Pasu (Teksas). Iako se olimpijski šampion iz Tokija prošle godine takmiči pod zastavom "azura", zbog majke, i on će se naći na "domaćem" terenu.

FOTO: Tanjug/AP

Ipak, glavnu reč očekuje se da vodi domaći trojac: Trejvon Bromel, Kristijan Kolman (branilac krune, koji je imao problema u prethodne tri godine zbog dopinga, pa je u periodu od 18 meseci od 2020. do 2021. bio suspendovan), i Fred Kerli. Upravo je on trenutno vlasnik najbržeg rezultata u ovoj godini (9,76) i to na izbornom takmičenju za SP, na stazi u Oregonu. Ovaj 27-godišnji sprinter je 2019, u Dohi bio bronzani na 400 metara, a odmah potom se prebacio na "stotku", što se ispostavilo kao pun pogodak, jer na ovoj distanci ima srebro sa OI u Tokiju i sada je glavni favorit za zlato.

U ženskoj konkurenciji na 100 metara, za razliku od muške, kolo vode Jamajkanke. Tri ubedljivo najbrže dame na planeti dolaze iz ove zemlje: Elejn Tompson-Hera, Šeli-En Frejzer-Prajs i Šerika Džekson. Poslednje navedena ima gotovo istovetnu priču kao njen kolega Kerli. Takođe, ima bronzu sa SP 2019. na 400 metara. Ipak, od nje se očekuje da bude "treća violina", jer se više očekuje njene dve zemljakinje, koje su trenutno "kraljice" brzina. Neverovatna 35-godišnja Šeli-En od 2009. iz Berlina na šest planetarnih prvenstava ima čak četiri zlatne medalje, uz to dolazi na nadmetanje sa najbržim ostvarenjem ove sezone na svetu.

FOTO: Tanjug/AP

Svoju reč imaće da kaže i Elejn, tokom prošle godine zaprepastila je sve kada je zaustavila štopericu na 10,54 što je samo pet stotinki sporije od "nemogućeg" rekorda koji je postavila Florens Grifit-Džojner. Zato ukoliko budu u svojim najboljim izdanjima, moguća je trka ispod 10,60, što bi za ženske standarde bilo fenomenalno.

KO JE NOVI BOLT

PODJEDNAKO dobar Bolt je bio na 200 metara, ali ovu disciplinu nije preterano voleo zbog krivine. Sa povredom Ahilove tetive, koju je imao u jednom momentu pred kraj karijere, maskimalno ju je izbegavao. Upravo bi na ovoj distanci mogao da dobije svog pravog naslednika. Erion Najton zadivio je ceo svet kada je na početku sezone na otvorenom istrčao četvrto vreme ikada (19,49). Pritom, ovaj dečkić koji je u januaru napunio 18 godina, brži je od slavnog Jamajkanca kada je on bio u tim godinama.

FOTO: Tanjug/AP

Američki vunderkind pažnju na sebe je skrenuo još tokom prošle sezone. U paklenoj konkurenciji na državnom izbornom takmičenju oborio je Boltov svetski rekord za starije juniore (do 20 godina), pritom se kvalifikuje za OI u Tokiju, što ga je učinilo najmlađim atletičarom u ekspediciji, i tamo zauzeo četvrtu poziciju. Uz to, uspeo je da istrči 100 metara ispod 10 sekundi (9,99), ali sa nedozvoljenim vetrom, pa je taj rezultat obrisan.

Ipak, nema sumnje da će već u nekoj narednoj prilici to uspeti da učini, iako mu "stotka" nije primarna disciplina. Čini se da je za ovog sprintera iz Tampe samo nebo granica, a zbog toga on će biti jedan od zvezda predstojećeg nadmetanja. Glavnog konurenta imaće u liku Noe Lajlsa. Pobednik od pre tri godine u Dohi, zanimljivo, ima lični rekord sporiji za jednu stotinku nego Najton, pa će morati da bude na apsolutnom vrhuncu ako želi da zadrži krunu.

REKORDI NA PREPONAMA KAO OD ŠALE

NIŠTA manje uzbuđenja neće doneti i takmičenja na 400 metara sa preponama u obe konkurencije. U muškoj na ovoj distanci trenutno je na snazi "zlatno doba". Karsten Varholm prošle godine je iz nadmetanja u nadmetanje spuštao granicu sve niže i niže. Sve je kulminiralo neverovatnom trkom u Tokiju. Ne samo da je norveški Viking istrčao 45,94 nego je za sobom povukao i Bendžamina Raija i Alisona dos Santosa, pa smo dobili najbržu trku u istoriji. Sada, ponovo će iste face voditi bitku za zlato. Varholm će imati dodatni motiv da dođe do het-trika, jer je na prethodna dva SP, u Londonu 2017. i Dohi dve godine kasnije, dolazio do najsjajnijeg odličja. Ipak, pitanje u kakvoj je formi 26-godišnjak, jer je povredu doživeo u zao čas. Pre manje od mesec dana posle prve prepone u trci Dijamantske lige u Rabatu uhvatio se za zadnju ložu i odustao. Biće zanimljivo videti koliko je uspeo da se oporavi i da li je uspeo da uhvati optimalnu formu. To će pokušati da iskoristi domaća nada Rai. Amerikanac će sigurno biti "našpanovan" da pred svojim navijačima prekine niz poraza u finalima od Varholma. Iz prikrajka ne treba otpisati ni Dos Santosa, koji je pomalo u senci ove dvojice nadomak nekadašnjeg svetskog rekorda koji je do prošle godine držao Kevin Jang.

Uhvatila lopova pa ostala bez SP

NAJBOLjA bacačica kladiva Anita Vlodarčik neće učestvovati u Judžinu, jer je povredu mišića zadobila kada je lopov pokušao da joj ukrade auto. Incident se desio prošlog meseca u Varšavi, a iako ga je Poljakinja savladala jednom rukom i predala policiji, to je platila povredom i operacijom. Nažalost, ne samo da svetska rekordera nije u stanju da juri petu zlatnu medalju sa SP nego neće biti ni spremna za EP u Minhenu, u avgustu.

I u ženskoj konkurenciji na 400 metara sa preponama svetski rekordi još su češća pojava. Put ka tome utrla je Dalila Muhamad. Amerikanka je na prošlom SP do zlata stigla pomerajući granicu snova na 52,16. Drugo mesto zauzela njena zemljakinja Sindni Meklaflin sa tada trećim rezultatom svih vremena 52,23 sekunde. Ipak u ove tri godine, sada 22-godišnjakinja pokazala je da je ona neprikosnovena "kraljica" ove discipline, prošle godine u na OI u Tokiju postala je prva dama koja je istrčala 400 prepone ispod 52 sekunde (51,46) i dominantno došla do zlata. Ono što je čini prvom favoritiknjom je to što je na istoj stazi na kojoj će i sada trčati na SP, krajem juna na državnom izbornom takmičenju štopericu zaustavila još brže (51,41). To joj nikako ne daje za pravo da se opusti, jer je Femke Bol spremna to da iskoristi. Holanđanka, koja je šest meseci mlađa od Meklaflinove, krupnim koracima gazi ka njoj. Iako ove sezone nema rezultat na 400 prepone, uspela je da 31. maja na mitigu u Ostravi (Češka) istrči svetski rekord na 300 metara sa preponama, a ostvarenje od 36,86 bilo je 1,3 sekunde brže nego prethodno najbolje koje je držala Zuzana Hejnova. Zato će Oregon, s ozbirom na mladost i Sindi i Femke, biti tek prvo poglavlje u njihovom verovatno višegodišnjem rivalstvu.

Električno i eksplozivno biće i na 110 metara sa preponama. U muškoj konkurenciji sve oči uprte su u jednog čoveka - Devona Alena. Njemu će ovo SP biti poslednje takmičenje u karijeri. Naime, Amerikanac je već potpisao ugovor sa NFL ekipom Filadelfija Igls i u naredne tri godine igraće na poziciji hvatača. To nije neobično, jer mu je američki fudbal zapravo prva ljubav, koji je aktivno igrao dok je bio u srednjoj školi, ali se posle preorijentisao na atletiku. Od septembra ispuniće svoj san i zaigrati sport sa jajastom loptom u najjačoj ligi na svetu. Ipak, pre toga 27-godišnjak želi da oproštaj od "kraljice sportova" ukrasi ne samo zlatnom medaljom na planetarnom šampionatu nego i svetskim rekordom. Našao se nadomak njega početkom juna kada je u Njujorku istrčao 12,84, samo četiri stotinke sporije nego Arijes Merit.

Za razliku od muške, u ženskoj konurenciji postoje dve takmičarke koje pretenduju na tron, na kojem nikada nisu bile. Prva je Džasmin Kamačo-Kvin, prošlogodišnja šampionka sa OI. Ono što je zanimljivo, iako je rođena u SAD i odrasla na tlu Amerike u Južnoj Kaliforniji, na takmičenjima nastupa pod zastavom Portorika, zbog svoje majke. Ovo će joj biti prvo učešće na SP, a ove sezone pobedila je na osam od devet trka na kojima je učestvovala. Druga, je domaća nada i svetska rekorderka u ovoj disciplini Kendra Harison. Sigurno je u "svojoj kući" željna osvete za poraz u Tokiju 2021.

DVOJAC CILjA PRVA ZLATA

AKO bi vam neko postavio kviz pitanje ko nikada dosad nije osvojio zlatne medalje na SP, a u ponuđene odgovore stavio Armanda Duplantisa i Rajana Krauzera, verovatno biste pomislili da je neka greška. Ovaj dvojac, iako je dominantan i pritom su svetski rekorderi u svojim disciplinama, nikada nisu stajali na najvišem stepeniku pobedničkog postolja šampionata sveta. Svakako im nije pomoglo ni odlaganje u vidu pandemije virusa korona, koja je ovo nadmetanje pomerila za godinu dana, pa su morali da čekaju još 365 dana da dođu do nove šanse za zlato.

FOTO: Tanjug/AP

 

 

Popularni "Mondo" u skoku s motkom odavno se takmiči sam sa sobom. Nažalost, toliko je uspešan da niko nije ni blizu da ga ugrozi, a poigrava se sa istorijom skoro svaki put kada se nađe na zaletištu. U Beogradu se dvoranskom SP u "Štark areni" vinuo u nebo, preskočiviši visinu do 6,20 metara, a nedavno je na domaćem bunjištu u Stokholmu preskočio 6,16, što je najviše u istoriji kada su u pitanju takmičenja na otvorenom. Do sada, 22-godišnji Duplantis samo jednom je imao prilike da učestvuje na planetarnom šampionatu u Dohi 2019, a tada je osvojio srebro sa istom visinom kao i pobednik, Sem Kendriks (5,97), ali je on to učinio iz manje pokušaja. To mu je, zapravo, poslednje nadmetanje sa kojeg se vratio a da oko vrata nije stajalo najsjajnije odličje. Taj niz mogao bi nastaviti u drugom domu - SAD. Armand je rođen u Lafajetu (Luizijana), odrastao u Americi, stoga će u publici sigurno biti dosta prijatelja koji će ga zdušno podržavati.

FOTO: Tanjug/AP

Pre tri godine Rajan Krauzer bio je neverovatno blizu da svoju riznicu obogati zlatnom medaljom sa SP. U poslednjem pokušaju u tome ga onemogućio Džo Kovač, baciviši kuglu samo centimetar dalje od svog zemljaka. Ovaj kolos sada je spreman za osvetu i iskupljenje. U međuvremenu, postao je liga za sebe. Dobacio je do daljina koje niko nikada nije i uspeo je da obori rekord Rendija Barnsa, koji je stajao punu 31 godinu za 25 centimetara (23,12 - 23,37 metara). Do početka ove sezone preko 22 metra bacao je nestvarna 163 puta, što je trećina hitaca u celokupnoj istoriji preko te distance. Bolju priliku od ove verovatno neće imati, jer je Judžin udaljen oko sat i po vremena vožnje u odnosu na Portland, u kojem je rođen. I ovoga puta, u nameri da dođe do zlata pred Džoa, pokušaće da ga spreči Novozelanđanin Tomaš Volš, bronzani sa SP 2019. U konkurenciji za neku od medalja nalazi se i novi planetarni prvak u dvorani Brazilac Darlan Romani, koji je u martu u Beogradu iznenadio favorizovanog Krauzera. Stoga, nema sumnje da će zlato biti verovatno najskuplje u istoriji bacanja kugle.

REKORDI KOJI STOJE NAJDUŽE

PROŠLE godine u muškoj konkurenciji pala su dva svetska rekorda koja su bila na snazi tri decenije. Karsten Varholm oborio je rekord Kevina Janga (46,72) na 400 metara prepone, koji je stajao skoro 29 godina, dok je Rajan Krauzer u bacanju kugle "prešišao" Rendija Barnsa, čiji je hitac bio na vrhu liste čak 31 leto! Ipak, dva rekorda za sada su "nedodirljiva". Jurgen Šult za Istočnu Nemačku bacio je disk 74,08 metara još davne 1986, a iste godine Juri Sedjuk je kladivo katapultirao na daljinu od 86,74 metra. U 30. godinu uskoro ulaze i dostignuća Amerikanca Majka Pauela u skoku udalj (8,95 metara) sa SP u Tokiju 1991, zatim "letećeg" Kubanca, Havijera Sotomajora u skoku uvis (2,45) iz 1993, kao i Jana Železnog u bacanju koplja od 98,48 metara, još iz 1995.

U ženskoj konkurenciji deluje da će neki rekordi stajati "večno". Kada bacimo pogled na bližu istoriju, jedino su Julimar Rohas u troskoku i Dalila Muhamad u 400 metara sa preponama uspevale da sruše granice koji su stajali duže od deceniju. Venecuelanka je prošle godine nadmašila Inesu Kravec, čiji je rezultat od 15,50 metara stajao još od 1995. Amerikanka je 2019. oborila rekord Ruskinje Julije Pečonkine, koji je bio nenadmašan od 2003. Mnogo je "vrhunskih" rezultata postizano tokom osamdesetih godina prošlog veka, za koje se sumnja da su ostvareni pod uticajem nedozvoljenih supstanci.

Zbog patika bez skoka udalj

JULIMAR Rohas bez premca je najbolja troskokašica na planeti. Prošle sezone odlučila je da se malo više posveti skoku udalj, a ove je "dobacila" do respektabilnih 6,93, u junu u Gvadalahari. Ipak, taj rezultat koji bi bio među deset po vrednosti na svetu u dalju, kao i norma da se takmiči i u ovoj disciplini, poništen je od strane Svetske atletike zbog neadekvatne obuće. Naime, Venecuelanka se takmičila u patikama čija je debljina đona bila veća od dozvoljene. Za skok udalj to je 20 mm, dok je u troskoku 25 mm, a taj previd znači da će Ivana Vuleta imati konkurentkinju manje.

Najduži je zasad Čehoslovakinje Jarmile Hratohvilove na 800 metara, u vremenu od 1.53,28 minuta iz 1983. Potom sledi iz Istočne Nemačke Marita Koh na 400 (47,60 sekundi) iz 1985, u bacanju kugle dve godine kasnije Natalija Lisovskaja (SSSR) dobacila je 22,63, a te 1987. i Bugarka Stefka Konstantinova preletela je letvicu u skoku uvis na visini od 2,09.

Tokom 1988. na scenu su stupile Galina Čistjakova (SSSR) u skoku udalj sa 7,52 metara, Gabrijela Reinh (Istočna Nemačka) u bacanju diska sa 76,80 metara, kao i kraljica brzine Florens Grifit-Džojner na 100 i 200 metara, sa nenadmašnih 10,49, odnosno 21,34 sekunde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)