KARLSEN (NE) BRANI TITULU: Norvežanin pristaje da igra samo ako Turnir kandidata osvoji ovaj šahista koji ne voli Ruse (FOTO)

O. M.

18. 06. 2022. u 11:52

MADRID je od petka domaćin FIDE turnira kandidata. Osam šahovskih velemajstora bori se za jedno ili dva mesta u borbi za titulu šahovskog šampiona sveta.

КАРЛСЕН (НЕ) БРАНИ ТИТУЛУ:  Норвежанин пристаје да игра само ако Турнир кандидата освоји овај шахиста који не воли Русе (ФОТО)

FOTO: EPA

Vladajući šampion Magnus Karlsen koji je titulu osvojio 2013. godine u meču sa Višvanatanom Anandom i u međuvremenu je uspešno odbranio četiri puta, nedavno je šokirao javnost najavom da će učestvovati u meču za šampionsku titulu samo ako njegov izazivač bude Iranac sa francuskim pasošem Ali Reza Firuzdža.

Firuzdža je najmlaži šahista koji je prešao rejting 2800 poena, a osim u šahu ističe se i po političkom angažmanu. On je naime, prošle godine uzeo francusko državljanstvo iz protesta što mu Iranska šahovska federacija nije dozvolila da igra protiv izraelskog šahiste, da bi nedavno pokazao zapadne vrednosti dvostrukih standarda jer je predstavljajući novu domovinu odbio da igra protiv ruskih šahista dok ne skinu zastavu Rusije.

Firuzdža je drugi favorit Turnira po rejtingu, iza Kineza Dinga Lirena, a u prvom kolu je remizirao sa iskusnim Tejmurom Rađabovim iz Azerbejdžana. S druge strane, Ding je belim figurama poražen od Jana Nepomnijščija, poslednjeg Karlsenovog izazivača iz prošle godine.

Među osam takmičara nalazi se i srpski zet, mađarski velemajstor Rihard Raport, koji je u prvom kolu remizirao kao crni protiv poljskog velemajstora Dude.

U "američkom" derbiju, Italijan Fabijano Karuana pobedio je kao beli Japanca Nakamuru.

U današnjem drugom kolu sastaju se: Raport - Firuzdža, Nakamura - Rađabov, Nepomnijašči - Karuana i Duda - Ding. 

Pobednik dvokružnog sistema steći će pravo da izazove Karlsena, a u slučaju da Norvežanin ostane pri svojoj tvrdnji da će titulu braniti samo protiv Firuzdže a ovaj ne osvoji Turnir kandidata, za upražnjenu titulu svetskog šahovskog šampiona boriće se dva prvoplasirana igrača iz Madrida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju