NOVAK ĐOKOVIĆ ISPAO IZ TOP 100 SPORTISTA: Finansijski pad na listi najplaćenijih na svetu, Nikola Jokić na samom dnu

Novosti online

11. 05. 2022. u 21:10

Portal "Sportiko" objavio je listu od 100 sportista koji su zaradili najveće novčane svote u proteklih godinu dana. Na veliko iznenađenje na tom spisku se ne nalazi prvi reket sveta Novak Đoković, dok je novi-stari MVP NBA lige, Nikola Jokić na začelju liste.

НОВАК ЂОКОВИЋ ИСПАО ИЗ ТОП 100 СПОРТИСТА: Финансијски пад на листи најплаћенијих на свету, Никола Јокић на самом дну

FOTO: Tanjug/AP

Srbija među top 100 najplaćenih sportista sveta ima samo jednog predstavnika, Nikolu Jokića. Kako je navedeno u istraživanju "Sportika", najplaćeniji sportista sveta u protekloj godini bio je NBA as Lebron Džejms.

Proslavljeni superstar je u tih godinu dana zaradio ukupno 126,9 miliona dolara. Naredne tri pozicije zauzeli su fudbaleri - Lionel Mesi je najbogatiji među njima sa zaradom od 122 miliona.

Kristijano Ronaldo je zaradio sedam miliona manje, dok je Nejmar "stao" na 103 miliona dolara. Peto mesto zauzima meksički bokser Kanelo Alvarez sa zaradom od 89 miliona.

Na osmoj poziciji nalazi se teniski as Rodžer Federer, što samo po sebi znajući lik i delo švajcarskog maestra nije iznenađenje. Ali prosto neverovatno zvuči činjenica da je on jedino muško ime iz sveta tenisa na pomenutoj listi. Federer je od ATP nagrada u prošle sezone inkasirao tek 724 hiljade dolara, ali njegova ukupna zarada zajedno sa sponzorskim ugovorima ide do vrtogalvih 85 miliona. Od teniserki, tu su Naomi Osaka i Serena Vilijam

Nikola Jokić jedini je srpski sportista na listi. Najkorisniji igrač NBA lige je na 98. poziciji sa zaradom od 29,9 miliona dolara. Skromni momak iz Sombora svoj imidž bazira na sportskim veštinama, van parketa se malo pojavljuje u javnosti, pa tako samo dva miliona njegove zarade čine sponzorski ugovori. Zanimljivo da Janis Adetokumbo van terena i igračkog ugovora zarađuje čak 36 miliona od reklama.

Lista od 100 najplaćenijih na planeti, uključuje sportiste iz 24 različite zemlje i deset različitih nadmetanja. Kombinovano, ovi sportski biseri zaradili su nestvarnih 4,46 milijardi dolara.  

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)