PREKO "FEJSBUKA" DO LEGENDE: Neobična priča Julimar Rohas, zlatne troskokašice sa SP u Beogradu

Stefan Rajić

26. 03. 2022. u 22:40

ZA atletičarku Julimar Rohas ne postoje granice. Svakim novim takmičenjem, trag koji 26-godišnja venecuelanska "kraljica troskoka" ostavlja u pesku, postaje sve duži i duži.

ПРЕКО ФЕЈСБУКА ДО ЛЕГЕНДЕ: Необична прича Јулимар Рохас, златне троскокашице са СП у Београду

FOTO: AP

Vatreni južnoamerički temperament, koji ispoljava prilikom pripreme za svaku seriju, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a povratna energija sa tribina je nešto čime se "hrani". Zbog toga je na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u beogradskoj "Štark areni", stigla blizu granice "nemogućeg" - 16 metara. Sopstvene mogućnosti u dvorani pomerila je za čak 31 centimetar i doskočila na 15,74, što je ujedno i novi svetski rekord.

Do 2015. Rohasova se uglavnom takmičila u skoku uvis, skoku udalj, i povremeno u troskoku. Na svom prvom nadmetanju u životu, na južnoameričkom juniorskom prvenstvu 2011. okitila se najsjajnijim odličjem u skoku uvis, preskočivši letvicu koja je bila postavljena na visini od 1,78 metara. Uvidevši elastičnost u nogama, njen tadašnji trener Hezus Velaskez odlučio je da joj dopusti da se oproba u skoku udalj, gde je odmah pokazala potencijal i napustila vertikalne skokove, da se u potpunosti fokusira na horizontalne.

Sedeći 2013. ispred televizora tokom Svetskog prvenstva u Moskvi, zajedno sa šestoro braće i sestara, u svom domu, u ruralnom delu Karakasa, rodila se ljubav prema troskoku. U muškom delu takmičenja Francuz Tedi Tamgo je došao do zlata pod mentorstvom legendarnog Kubanca Ivana Pedrosa, kojem se divila, a sudbina ih je kasnije spojila na neverovatan način.

Zato, teško je reći kako bi se karijera Julimar odvijala da je rođena malo ranije, u eri kada društvene mreže nisu imale veliki uticaj. Upravo je jedna od najpopularnijih, "Fejsbuk", ispala "krivac" što je katapultirana među zvezde. Te 2015. algoritam joj je predložio da za "prijatelja" doda četvorostrukog svetskog šampiona na otvorenom i petostrukog u zatvorenom, "Ivana Groznog".

- Jednog dana, kod kuće sam sedela za kompjuterom, na "Fejsbuku", i odjednom sam ugledala poznato lice. Pomislila sam u sebi: "Zar ovo nije Pedroso?" Bila sam pomalo uplašena da mu nešto napišem, ali sam to prebrodila i poslala poruku: "Ti si zvezda. Za mene ti si jedan od najbolji skakača udalj u istoriji. Kako si?" I odgovorio mi je, znao je ko sam. Bio je upoznat s mojim rezultatima - objašnjavala je Rohasova kasnije kako je nastao prvi kontakt sa sadašnjim trenerom Pedrosom.

Iz sezone u sezonu "letela" je sve dalje. Sa rekordima od 15,67 metara postavljenim na OI u Tokiju i 15,74 nedavno u Srbiji, možda se već na leto na Svetskom prvenstvu u Judžinu u avgustu vidi i magičnih 16 metara.

Lična karta

IME I PREZIME: Julimar Rohas

DATUM ROĐENjA: 21. oktobar 1995.
MESTO: Karakas, Venecuela
DISCIPLINA: Troskok
LIČNI REKORDI: 15,67 na otvorenom, 15,74 u zatvorenom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)