OSLIKANA PRVA MEĐU DESET IZUZETNIH ŽENA SRBIJE: Svečano otkriven mural Vere Nikolić u Kruševcu

S. BABOVIĆ

10. 03. 2022. u 17:26

MURAL posećen slavnoj atletičarki i svetskoj rekorderki Veri Nikolić (1948-2021) otkriven je danas u Kruševcu, kao prvi u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije", koji je podržala Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije, KC Grad i lokalnim samoupravama gde se oslikavaju murali za istoriju i budućnost važnih žena sa ovih prostora.

ОСЛИКАНА ПРВА МЕЂУ ДЕСЕТ ИЗУЗЕТНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ: Свечано откривен мурал Вере Николић у Крушевцу

FOTO: S. Babović

- Meni, našoj deci, unucima, danas je teško da o Veri govorimo u prošlom vremenu -kaže Pajo Casić, koji je bio životni partner velike sportistkinje 46 godina.

- Za nas, ona je bila majka, supruga, baka, a pre svega lavica. I verujte kada smo morali da napustimo Hrvatsku 90-ih godina i došli ovde u Kruševac, ona je bila ta koja nas je držala na okupu i borila se. Tako se ona brinula o nama, bio sam njeno četvrto dete.

Pajo navodi i da danas vidi mnoge mlade Kruševljane, koji su prošli kroz Atletski klub "Kruševac", gde je Vera nastavila sa trenerskom karijerom. Ponosan je, dodaje, što su postali pre svega ostvareni i pošteni ljudi, kako ih je i Vera učila. Borila se za svako dete, talenta, stazu, nov stadion.

- Naša je ideja bila da odamo počast ženama iz istorije Srbije, ali i ženama iz sadašnjosti - napominje ambasador Joust Rentjes, koji se zahvalio partnerima na projektu, i istakao izuzetan rad umetnice koja je izrdila mural, akademske slikarke Marije Savić.

Autorka napominje da je izbor fotogafije bio iz perioda kada se Vera aktivno takmičila i kada je, prema rečima njenog supruga Paje, "sijala".

- Mural je rađen fasadnim bojama i lakiran lakovima visoke zaštite tako da je zaštićen od svih vremenskih nepogoda, i ukoliko ne bude bilo nekog fizičkog oštećenja, trajaće minimum 100 godina - kaže umetnica Marija Savić.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović podvlači da je Vera našla svoje mesto u Kruševcu i da joj je izuzetno drago što je Kruševac deo projekta koji promoviše participaciju žena u svim segmentima društva, uključujući i sport.

Vera Nikolić postavila je svetski rekord na 800 metara u Londonu 1968. godine, bila je dvostruka evropska šampionka, u Budimpešti 1966. godine i u Helsinkiju 1971. Od atletike se oprostila tri godine nakon osvojenog petog mesta na OI u Minhenu. Po dolasku u Kruševac, stvarala je šampione u Atletskom klubu kao trener i nesebično pomagala svaku sportsku manifestaciju i događaj. Moždani udar doživela je 21. januara prošle godine. Borba za njen život trajala je sve do 28. juna, kada je srce Vere Nikolić prestalo da kuca. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

VAZNA KULTURA SECANjA

SVEČANOM otvaranju murala na zgradi Hale sportova prethodio je debatni program u Kulturnom centru Kruševac, gde je predstavljen projekat "Izuzetne žene Srbije" i gde se govorilo o ženama u sportu, društvu, položaju žena u Kruševcu i kulturi sećanja. Osim Vere Nikolić, murali u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije" posvećeni su Mitri Mitrović, Branislavi Perović, Veri Crvenčanin-Kulenović, Hafizi Demirović, Jeleni Dimitrijević, Gini Ranjičić, Ljubici Marić, Jovanki Bončić-Katerinić, Jelisaveti Načić.

BONUS VIDEO: KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA: Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021. godini

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili