KAD VEĆ NE MOGU NIŠTA DRUGO... Putinu oduzeli crni pojas

Novosti online

01. 03. 2022. u 20:59

ZBIVANjA na relaciji Rusija - Ukrajina dovode do nekih, pomalo neverovatnih, odluka na svetskom nivou, uključujući tu i sport.

КАД ВЕЋ НЕ МОГУ НИШТА ДРУГО... Путину одузели црни појас

Foto AP

Naime, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu oduzet je počasni crni pojas u tekvondou zbog napada njegove zemlje na Ukrajinu, saopštila je Svetska tekvondo federacija.

Tekvondo federacija sa sedištem u Seulu je, pozivajući se na svoj moto “Mir je dragoceniji od trijumfa”, osudila rusku vojnu akciju u Ukrajini, navodeći da “brutalni napadi na nevine živote“ predstavljaju narušavanje sportskih vrednosti poštovanja i tolerancije, prenosi agencija Rojters.

“S tim u vezi, Svetska tekvondo federacija je odlučila da oduzme počasni crni pojas 9. dana koji je dodeljen gospodinu Vladimiru Putinu u novembru 2013. godine” navodi se u saopštenju upravnog odbora federacije.

Ta organizacija će se pridružiti i Međunarodnom olimpijskom komitetu u zabrani isticanja ruske zastave i intoniranja ruske himne na svim međunarodnim takmičenjima.

Ovakva odluka je doneta nakon što je Međunarodna džudo federacija u nedelju saopštila da će suspendovati Putinov status počasnog predsednika i ambasadora ”u svetlu tekućeg ratnog sukoba u Ukrajini“.

Ruski sportisti gotovo da više nigde i ni u čemu ne mogu da učestvuju!

Podsetimo, ruski sportisti su ovih dana na opštem udaru, ni krivi ni dužni.

Desilo se, samo u ponedeljak, da je Evroliga izbacila ruske klubove, zatim su FIFA i UEFA izbacili fudbalsku reprezentaciju Rusije i sve ruske klubove iz svih međunarodnih takmičenja, a to se potom ponovilo u hokeju.

U utorak je istu stvar uradila i FIBA kada se radi o ruskim košarkaškim ekipama, bilo klupskim ili reprezentativnim, dok je Rusima, posle oduzimanja domaćinstva finala Lige šampionaoduzeto i Svetsko prvenstvo u odbojci, a zabranjeno im je i da dođu na atletska takmičenja, uključujući i Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu.

Tome nije bio kraj, pa su iz međunarodnih nadmetanja izbačene ruske (i beloruske) teniske reprezentacije, a pojedinci mogu da učestvuju samo ako se odreknu svojih država.

Bonus video: Beogradska arena poprima novi izgled pred Svetsko prvenstvo u atletici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna