ONI SU PRAVI HEROJI PEKINGA: Veterani imali glavnu reč na ZOI

Novosti online

21. 02. 2022. u 07:28

ZNOJ, suze, krv i mnogo odricanja. Uglavnom, to je ono kroz šta prolaze sportisti ne bi li postali olimpijski pobednici ili da bi došli do medalje. Na juče završenim 24. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu svet je upoznao neke nove heroje, ali i tragičare.

ОНИ СУ ПРАВИ ХЕРОЈИ ПЕКИНГА: Ветерани имали главну реч на ЗОИ

foto: EPA

U prestonici Kine veterani su imali glavnu reč. Pogotovo skijaš Johan Klare, koji je u 41. godini stigao do srebrne medalje u spustu. Francuz je tako ispisao nove stranice istorije, jer je postao najstariji osvajač nekog odličja u alpskom skijanju.

- Uzeti medalju u 20. ili 41. godini, nije bitno, to je olimpijska medalja i ovo je najbolji osećaj - govorio je Klare.

Oborio je rekord koji je do tada držao Bode Miler. Amerikanac je u Sočiju 2014. sa 36 godina i 127 dana osvojio bronzu u superveleslalomu.

Ako neko zna kako je uzeti odličije na početku karijere, pa potom i u poznim sportskim godinima to je Lindzi Džejkobelis. U snoubord krosu je na igrama u Torinu 2006. hitala ka zlatnoj medalji. Imala je ogromnu prednost, ali tada kao 20-godišnjakinja želela je pred cilj da uradi još jedan trik, za sebe i publiku. Pala je, pretekla ju je Švajcarkinja Tanja Friden i morala je da se zadovolji srebrom. Amerikanka nije ni slutila da će do podijuma na Igrama čekati čak 16 godina. U međuvremenu upisala je više od 30 pobeda u Svetskom kupu, i šest zlatnih odličja sa svetskih prvenstava, ali ZOI kao da su bile uklete za Džejkobelis. U Vankuveru 2010, pa zatim četiri godine kasnije ispadala je polufinalu, dok je u Pjongčangu 2018. bila na četvrtoj poziciji. Sada, u Kini, "naplatila" je sve neuspehe, postala je olimpijska šampionka u snoubord krosu, u 36. godini ujedno je i najstarija Amerikanka ikada kojoj je pošlo za rukom da se okiti medaljom na ZOI.

Igre u Pekingu pamtiće Novi Zeland. Do sada, sveukupno, imali su samo tri medalje na Zimskim igrama, a na ovim su uzeli isto toliko, od toga su dve bile najsjajnije (prve u istoriji). Do prvog zlata i statusa nacionalne heroine stigla je Zoi Sadovski-Sinot u snoubord slopstajlu, a desetak dana kasnije i Nik Portijus je u slobodnom skijanju u disciplini halfpajp, omogućio je Novozelanđanima da ponovo slušaju himnu svoje zemlje.

Za razliku od njih, onu drugu stranu medalje, gorču, osetila je skijašica Mikaela Šifrin. Po mnogima jedna od najvećih svih vremena bila je apsolutni favorit za makar dve zlatne medalje. Od Amerikanke se očekivalo da zablista u veleslalomu i slalomu. Obe trke je završila praktično na početku, u prvoj je pala, dok je u drugoj promašila kapiju. Ostaće upečatljiva scena na kojoj se vidi 26-godišnja skijašica kako sedi sklupčana pored staze i plače, da bi tek 25 minuta kasnije smogla snage da se spusti do cilja. Donekle se od neprijatnih šokova oporavila devetim mestom u superveleslalomu, da bi potom ponovo ostala bez plasmana u alpskoj kombinaciji. Tako da se u koferu Šifrinove po povratku iz Pekingu nije našla niti jedna medalja.

Šta tek da kaže klizačica Kamila Valijeva, počelo je kao u bajci, a završilo se košmarno. Rusko "čudo od deteta" postala je prva dama koja je izvela četvorostruki skok i direktno donela svojoj zemlji zlatnu medalju u umetničkom klizanju u mešovitoj konkurenciji. Ali dan kasnije stiže navodno pozitivni doping test sa državnog prvenstva održanog još u decembru. Prvobitno su joj zabranili da trenira, potom dopustili, a onda su potpuno psihički slomili kada je sedam sati u hotelu putem video-linka davala izjavu Sudu za sportsku arbitražu. Za devojčicu od 15 godina to je bilo previše, jer kada je bilo najpotrebnije u pojedinačnoj konkurenciji, popustila je, pala dvaput i završila nadmetanje na najgorem četvrtom mestu, jecajući u suzama.

Nova prilika, kako za nju, tako i za druge sportiste da dođu do pobedničkih postolja i medalja biće za četiri godine, u Italiji, kada će domaćini narednih ZOI biti Milano i Kortina d'Ampeco.

BONUS VIDEO - SKANDAL KOJI JE UŠAO U ISTORIJU: Najveća afera u istoriji ZOI

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati