SESTRE UZOR U SVEMU: Stonoteniserke Branislava i Dragana Vignjević uspešne na svim poljima

S. Bajić

04. 01. 2022. u 09:30

SESTRE Vignjević, Branislava (26) i Dragana (22), koje su Novom Kneževcu kao stonoteniserke Obilića, uz saigračice Emu Račko i Izabelu Lupulesku i trenera Nikolaea Lupuleskua, 2017. donele jedinu titulu šampiona države u istoriji tog gradića na severu Banata, i dalje neprekidno kroje nisku uspeha na sportskom, ali i na ličnom planu kao posebni primeri za priču i uzor.

СЕСТРЕ УЗОР У СВЕМУ: Стонотенисерке Бранислава и Драгана Вигњевић успешне на свим пољима

Privatna arhiva

Svaka na svom polju, osnovu za besprekorne sportske i poslovne karijere, u razgovoru za "Novosti" ističu veliku volju, želju i ljubav, dobru organizaciju, a pre svega, podršku porodice i najbližih.

Mlađa, Dragana, studentkinja završne godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, trenutno je uzdanica drugoplasiranog STK Varaždin u šampionatu Hrvatske, u kojem ima titulu najbolje stonoteniserke lige i pored reprezentativki te zemlje i četiri Kineskinje koje nastupaju u prvenstvu naših suseda. Inače, nosi epitet najmlađe takmičarke u istoriji Superlige Srbije.

NAUKA Dragana Vignjević u laboratoriji / Privatna arhiva

- Prezadovoljna sam, jer sezona nije bolje mogla da počne, s obzirom na to da mi je Varaždin prvi klub u inostranstvu - kaže Dragana i iznosi razloge odlaska u hrvatsku ekipu. - Malo sam se zasitila naše lige. Sa Obilićem je osvojena titula 2017. novi izazov je bila STK Panonija u Novom Sadu, s kojim sam dve godine bila druga, a budući da se neki mečevi nisu ni odigrali, rešila sam da promenim sredinu i da odem iz Srbije.

Vicešampionka Srbije u pojedinačnoj konkurenciji u miksu i u dublu, na četvrtoj je godini hemije, sa prosečnom ocenom 9,5 i, naravno, već je počela da priprema diplomski rad.

- Spojila sam diplomski rad sa stonim tenisom, istražujem metode otkrivanja dopinga kod sportista. Radila sam kao takmičarka na brojnim turnirima te doping kontrole, tako da mi je procedura poznata, a evo sada to obrađujem i sa naučne strane. Smatram da može sve da se postigne, a za to je neophodna veoma dobra organizacija i volja. Istina, ima i teških dana, kada mi dođe da odustanem od svega. Međutim, tu je podrška i pomoć porodice, mame, tate i sestre, koji odrade neke druge obaveze umesto mene. Imam prijatelje, volim da čitam, dobro se organizujem da svakog dana znam šta i koliko radim. Ključ svega je u planiranju i porodici - poručuje Dragana.

PROFESORKA Branislava Vignjević u učionici / Privatna arhiva

Tekst potpisa

Starija sestra Branislava, profesorka engleskog i španskog jezika u Gimnaziji "Dositej Obradović" u Novom Kneževcu, koja trenutno predvodi njen Obilić na čelu tabele Prve lige u pohodu na plasman za elitno društvo, uvek je više računa vodila o školi.

SPORTSKA PORODICA

Privatna arhiva

PORODICA Sestre Vignjević sa roditeljima

RODITELjI sjajnih devojaka su se, takođe, bavili sportom. Majka Emilija je bila rukometašica Obilića, a otac Dragoslav fudbaler Obilića i Graničara u Đali, u vreme najvećih uspeha ta dva kluba u Vojvođanskoj ligi, kao najbolji strelac lige.

- Želja je bila da nam se deca, pored redovnog školovanja, bave sportom i ponosni smo na sve njihove uspehe. Supruga i ja nismo propustili nijedan njihov meč ili turnir i uvek smo najvatreniji navijači - kaže Dragoslav Vignjević.

- Zajedno smo počele da igramo stoni tenis kada sam ja išla u peti razred osnovne škole, a Dragana bila predškolac. Za taj početak, koji mi je bio težak, roditelji su bili najveća podrška bez koje bih napustila sport. Pored mog matičnog kluba, igrala sam za Novi Sad i za Uzdin i sada sam ponovo u Obiliću. Međutim, meni je nekako škola uvek bila na prvom mestu - kaže Branislava, koja je prva u generaciji diplomirala engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sa "devetkom" kao prosečnom ocenom, a zatim završila i master studije.

Branislava se zaposlila, već četvrtu godinu radi u Gimnaziji "Dositej Obradović" kao profesorka engleskog i španskog jezika.

- Redovno igram za Obilić, Prvu ligu Srbije, i trenutno smo veoma dobri, jer imamo 11 pobeda, bez ijednog poraza. Prvi smo na tabeli i planiramo ulazak u Superligu Srbije. Meni su najveća podrška porodica i verenik, koji mi takođe pomaže, jer zajedno držimo časove i, svakako, kolege u gimnaziji. Treniram pre ili posle posla, a u školi imam sjajne kolege i direktoricu Angelu Fekete, koji mi izlaze u susret. Sadašnje kolege su nekad bili moji profesori, kada sam pohađala istu tu gimnaziju, a direktorica mi je bila razredna - kaže Branislava.

DRAGANA: NAJVAŽNIJI STONI TENIS

Dragana namerava da završi osnovne studije i da upiše master.

- Svakako hoću da završim fakultet, i da se još više posvetim stonom tenisu, sportu kojim sam počela da se bavim pre nego što sam pošla u školu. U njemu sam već 16 godina, naravno, ne odustajem od reprezentacije, a želim da se oprobam u još nekom od klubova u inostranstvu. Nastavljam master studije i videćemo kako će se sve to odvijati - kaže Dragana.


BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati