ONI DOLAZE: Natalija, šampionka koja ne odustaje

Dragana Zečević

09. 12. 2021. u 12:12

ZA nepunih pet godina, koliko se aktivno bavi kik-boksom, Natalija Savić, osamnaestogodišnjakinja iz Kosovske Mitrovice, osvojila je više od trideset medalja na državnim, evropskim i svetskim takmičenjima!

ОНИ ДОЛАЗЕ: Наталија, шампионка која не одустаје

Foto: Privatna arhiva

 Iako se, pored karatea koji je trenirala kao devojčica, premišljala za koji će se sport opredeliti, jer su joj "zanimljivi" bili i tenis i odbojka, "presekla" je u trinaestoj godini i posvetila se kik-boksu, a presudna u toj odluci bila je zapravo sala u kojoj je trenirala karate.

- Pošto su se u istoj sali održavali treninzi i za kik-boks, gledajući njih shvatila sam da bih želela da se oprobam u toj sportskoj disciplini. Pogotovo što stil u karateu kojim sam se ja bavila nije dozvoljavao kontakt i shvatila sam da mi je potrebna neka, da kažem, grublja disciplina - priča nam Natalija, koja je u Mitrovici i na severu Kosmeta poznatija kao Čupka.

Devojčica koja je nadimak dobila još kao mala, a koja sada pohađa četvrti razred srednje škole, počela je da se takmiči posle samo mesec i po dana treniranja kik-boksa. I da niže nagrade. Prvo učešće na takmičenju u centralnoj Srbiji donelo joj je pobedu i prvu medalju...

- Iako mi je bilo čudno da mogu da se takmičim već posle mesec i po dana treniranja, verovatno je trener smatrao da sam spremna da se oprobam u tome. Tako sam te iste 2016. godine, kada sam i počela sa treninzima, osvojila prvu nagradu na prvenstvu centralne Srbije u kik-boksu za juniore održanom u Negotinu - nastavlja priču ova devojčica koja je potom nastavila da niže nagrade, kako na državnim, tako i na evropskim ali i svetskim takmičenjima.

Foto: Privatna arhiva

 

Učestvovala je na Balkanskim kupovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, na evropskim takmičenjima koja su se održavala u našoj zemlji kao i u Hrvatskoj, na Evropskom prvenstvu u Bosni, Svetskom prvenstvu u Italiji, odakle je donosila uglavnom zlatne medalje. Jer, Natalija je 2018. godine postala svetska šampionka u kik-boksu kada je osvojila zlato za juniorsku reprezentaciju Srbije.

Nakon titule prvaka sveta, sledeće 2019. godine osvaja i evropsku medalju u ovom sportu u kojem nastavlja da niže priznanja. I dok pojašnjava da potiče iz porodice u kojoj se bavljenje sportom podrazumeva, jer joj je deda bio profesor fizičkog, koji je trenirao košarkaše i rukometaše, kao i da joj se majka amaterski bavila ovim sportom, Natalija ipak priznaje da su joj majka, baka i jedan rođak najveća podrška, jer joj oni omogućavaju odlaske na takmičenja.

Foto: Privatna arhiva

 

- Pošto su mi roditelji razvedeni i živim sa majkom i bakom, ovim sportom se bavim i odlazim na takmičenja zahvaljujući rođaku koji nam pomaže, jer duge finansijske podrške nemam - govori Natalija, koja uprkos svemu i nezavidnoj finansijskoj situaciji ne odustaje od treninga i želje da na takmičenjima u najlepšem svetlu predstavi svoju Kosovsku Mitrovicu i svoje Kosovo i Metohiju.

Podvlači da joj je bavljenje sportom sastavni deo života i dodaje da ne smatra neobičnim to što se, iako je devojka, bavi kik-boksom. Naprotiv, kaže, podigla je lestvicu aktivnosti na viši nivo i zbog treninga i takmičenja je na posebnom režimu ishrane.

BEZ STIPENDIJE I FINANSIJSKE PODRŠKE

- NAŽALOST, moj klub za koji treniram nema svoj budžet, niti imam finansijku podršku opštine, odnosno grada. Nemam ni stipendiju, iako me je svojevremeno deset meseci stipendirala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ali i to je prestalo - priča nam Natalija, koja se boji jedino da je materijalni razlozi ne "odvoje " od sporta za koji se opredelila i u kojem niže uspehe. Jer, oprema u kojoj trenira je kaže potrošni materijal, a samo jedan par rukavica košta oko stotinu evra...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!