GUBI SAMO KAD MU KARTING ZATAJI: Mladi Igor Tešević (13) velika nada auto-sporta, takmiči se u seniorskoj konkurenciji

Jovana Jovanović Baljak

08. 09. 2021. u 14:40

MLADI Vrščanin Igor Tešević velika je nada srpskog auto-sporta.

ГУБИ САМО КАД МУ КАРТИНГ ЗАТАЈИ: Млади Игор Тешевић (13) велика нада ауто-спорта, такмичи се у сениорској конкуренцији

FOTO: J. J. Baljak

Višestruki je prvak države u kartingu u mlađim kategorijama, bio je i šampion Balkana, a sada uspešno parira i mnogo starijim i iskusnijim vozačima, jer se od ove sezone takmiči u seniorskoj konkurenciji, iako ima tek 13 godina.

PREKO 80 PEHARA

LjUBAV prema kartingu Igor je stekao sa svega pet godina. Sa sedam je zvanično počeo da vozi trke i već u prvoj sezoni postao državni šampion. Do sada je na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojio preko 80 pehara i medalja.

Prvi deo sezone završio je na trećem mestu i to uprkos činjenici da dve od četiri trke nije odvezao do kraja. Ne zato što je on nešto pogrešio, već zato što je njegov karting tehnički zatajio. Zato njegov otac Branislav ističe da bi Igor postizao još bolje rezultate da ima kvalitetniju opremu, jer kada treba da se iskaže veština vozača - tu je nepobediv.

- Ovo je veoma skup konkurentni sport. Uz to, svaka trka košta preko hiljadu evra. Sve to je za našu porodicu veliki izazov, ali se na sve načine borimo da ga podržimo, jer je supertalentovan. Više nema nazad - kaže Branislav koji je u jednom momentu podigao kredit kako bi sinu omogućio da se takmiči.

Ni kada su pripreme za trku u pitanju, Igor nema ni blizu iste uslove kao njegovi konkurenti, ali se to po njegovim rezultatima ne primećuje.

- U Vršcu ne postoji karting-staza, a najbliža na kojoj mogu da vežbam je u 100 kilometara udaljenom Beogradu. Zato sam, u početku, za treninge koristio putnu infrastrukturu vršačkog Tehnološkog parka. Tamošnji redari su, međutim, više puta zvali policiju, jer taj prostor nije bezbedan za tako brzu vožnju, pa smo od toga odustali. Sada svakog vikenda sa ocem idem na treninge u prestonicu, što mi ne pada teško, jer imam jasan cilj ispred sebe - kaže Igor, koji želi da postane vozač Formule 1, poput svog idola Maksa Ferstapena iz Red bula.

U TIMU PORŠEA

IGORA su prošle godine iz tima Poršea zvali da učestvuje na prestižnoj akademiji u francuskom Le Manu, gde je opravdao očekivanja. Na trci, u kojoj je učestvovalo 25 perspektivnih vozača iz cele Evrope, bio je četvrti.

Ove godine, kada je uz posebno odobrenje Sportskog auto i karting saveza Srbije prešao u seniore, gde je u svojoj klasi ubedljivo najmlađi takmičar, ovaj trinaestogodišnjak vozi karting sa većom šasijom, koji dostiže brzinu i do 150 kilometara na sat. Bio je to novi izazov, koji je uspešno savladao.

- Juniorski karting ima svega 60 kubika, a ovaj 125, pa je bilo malo teže prešaltati se na nove uslove, ali je osećaj u vožnji mnogo bolji. Sada brzinu od 0 do 100 kilometara na čas razvijem za svega tri-četiri sekunde - objašnjava Igor.

FOTO: SAKSS

Zimi, kada nema trka, ovaj mlađani Vrščanin vežba kod kuće na simulatoru, sa pravom stazom ispred sebe, a ranije je to radio igrajući video-igrice. Nije mu teško ni da sa ocem stalno popravlja karting, jer tako još bolje upoznaje svoje vozilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)