IVIĆ SE BORI ZA VRH: mladi šahista brani čast Srbije na Evropskom prvenstvu

S. Ž.

01. 09. 2021. u 19:26

REJKJAVIK, ikonično mesto šahovskog "meča stoleća" između Borisa Spaskog i Bobija Fišera, domaćin je najboljih evropskih igrača, među kojima su i naši mladi velemajstori, Velimir Ivić (19) i Luka Budisavljević (17).

ИВИЋ СЕ БОРИ ЗА ВРХ: млади шахиста брани част Србије на Европском првенству

FOTO: M. Vukadinović

Srpski šah je takmičenje dočekao podmlađen i preporođen, posle Ivićevog istorijskog uspeha, plasmana među šesnaest najboljih na Svetskom kupu u julu i avgustu.

Velimir je odlično započeo turnir, sa tri pobede koje su ga dovele na deobu prvog mesta sa još šestoricom šahista. U četvrtom i petom kolu sastao se sa trećim i petim nosiocima, Čehom Davidom Navarom i Nemcem Diterom Nisipeanuom, i izgubio oba meča.

U narednom kolu, sigurna pobeda nad Rovenom Fogelom došla je kao melem na ranu i našeg šahistu vratila u borbu za sam vrh. Za Ivića je bitno da je na dobrom putu da bude među 23 igrača koji će obezbediti plasman na Svetski kup 2023.

- Utisci su zasad pozitivni, počeo sam odlično, u trećem kolu sam savladao i nemačkog reprezentativca Razmusa Svanea. Nažalost, posle su usledila dva poraza, od najbolje rangiranog Čeha Navare i najboljeg Nemca Nisipeanua. Porazi nikada nisu prijatni, pogo-tovo dva zaredom, ali protiv igrača te klase takvo nešto je moguće i nije tragedija - kaže za "Novosti" Ivić.

- Veoma sam zadovoljan što sam u šestom kolu uspeo da se vratim na pobednički kolosek trijumfom nad Fogelom. Ima još da se igra, ukupno 11 kola, turnir je na polovini, ali rekao bih da imam izgledne šanse za visoku poziciju.

BUDISAVLjEVIĆ U KARANTINU

LUKA Budisavljević (17), najmlađi velemajstor u istoriji srpskog šaha, morao je da završi takmičenje zbog kontakta sa igračem pozitivnim na kovid 19. Odlično je startovao, pobedom u prvom kolu i remijem sa Azerbejdžancem Vasifom Durarbajlijem.

Upravo se za Durarbajlija kasnije ispostavilo da ima virus koronu, pa je morao da napusti turnir, a organizatori su nameravali da i Budisavljevića pošalju kući pre kraja, iako je nekoliko puta testiran i bio negativan. Kada je izgledalo da je naš tim uspeo da ih ubedi da Luki dozvole da nastavi takmičenje, odlučeno je da mora u karantin...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!