VERA NIKOLIĆ, KRALJICA KRATKIH PRUGA: Bila je svetska rekorderka, dvostruka evropska prvakinja, ali i stvaralac mnogih šampiona

S. KRSTOVIĆ

29. 06. 2021. u 08:40

SLAVNA atletičarka, jedina srpska svetska rekorderka, dvostruka prvakinja Evrope, tvorac mnogih mladih asova Vera Nikolić preminula je preksinoć na Institutu za neurohirurgiju u Beogradu.

ВЕРА НИКОЛИЋ,  КРАЉИЦА КРАТКИХ ПРУГА: Била је светска рекордерка, двострука европска  првакиња, али и стваралац многих шампиона

FOTO: Arhiva

Čuvena šampionka je 21. januara u Kruševcu doživela moždani udar. U Beogradu je operisana na Neurohirurškoj klinici Kliničkog centra, gde je bila u indukovanoj kome iz koje se, nažalost, nije izvukla.

- Velika tragedija. Nadali smo se da će ozdraviti, pošto je veliki borac. Nažalost, nije uspela. Veliki je gubitak za sve nas. Uvek je bila spremna da pomogne, posavetuje. Izgubili smo izuzetnog dobrog čoveka - tužnim glasom priča legendarni atletičar Dragan Zdravković.

Vera je rođena 23. septembra 1948. u selu Grabovica kraj Despotovca. Sa 13 godina je pobedila na školskom krosu u Ćupriji, gde ju je zapazio čuveni Aca Petrović. Reprezentativka je postala sa 16 godina, a u septembru je sa nepunih 18 godina postala prvakinja Evrope u Budimpešti na 800 m (2.02,8). Bilo je to prvo zlato na evropskim prvenstvima za Jugoslaviju zbog čega je dobila nadimak Zlatna Vera, a krajem te godine u izboru lista "Sport" proglašena je za sportistu godine u Jugoslaviji.

Zlatnim slovima je upisana i njena trka 20. jula 1968. godine, kada je na londonskom "Kristal palasu" postavila svetski rekord na 800 m - 2.00,5. Nekoliko meseci kasnije otišla je na Olimpijske igre u Meksiko Sitiju, gde su je svi videli kao šampionku. Psihički nije izdržala, podlegla je pritisku i odustala u polufinalnoj trci. Dugo od tog šoka nije mogla da se oporavi, rastala se sa Acom Petrovićem, otišla kod Lea Langa u zagrebački Dinamo. Već na EP 1969. u Atini osvojila je bronzu, da bi na EP 1971. u Helsinkiju opet pokorila Evropu. Na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu bila je peta uz nov jugoslovenski rekord - 1.59,5. Atletici je rekla zbogom 1974. godine.

Sa suprugom Pajom Ćasićem dobila je kćerku Jelenu i sinove Milana i Dejana. U vreme raspada SFRJ morala je sa porodicom da napusti Zagreb i vrati se u rodnu Ćupriju, odakle se preselila u Kruševac, gde je radila kao atletski trener.

- Vera je obeležila jednu epohu naše atletike. Ona je i kao sportista i kao čovek uvek išla na sve ili ništa. Kod nje nije bilo ništa polovično. Sve je radila maksimalno, u interesu sporta, atletike. Jedino nije izdržala pritisak na Igrama u Meksiku. Bila je najbolja na svetu, svi su je videli kao pobednicu. Njeno odustajanje je šokiralo ceo svet. Dosta je rano završila karijeru, jer je odlučila da se posveti porodici. U Kruševcu se dokazala kao trener, stvorila je brojne reprezentativce. Ima unuke i nadam se da će neko poći njenim stopama - priča čuveni Dane Korica.

Biranim rečima u svom saopštenju od Vere Nikolić se oprostio i Srpski atletski savez:

- Za Verom će ostati ogromna praznina koja neće nikada više nestati. Ostaće Vera zapamćena ne samo po vrhunskim rezultatima već i kao žena koja je za svakog imala lepu reč ali i veoma oštar jezik prema onima koji bi da "love u mutnom". Bila je nebeski radnik, šta je ta žena mogla da uradi na treningu graniči se sa neshvatljivim... Slavu Ćuprije Vera je pronela diljem sveta, a Ćuprija će sigurno znati kako da joj se dostojno oduži. Kao i mi ostali u atletici.

SAHRANA

SLAVNA atletičarka Vera Nikolić biće sahranjena u sredu, 30. juna, u 15.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Pre toga biće održana komemoracija u 13 časova u Atletskoj dvorani na Banjici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri