DVOJE NOSE ZASTAVU NA OI: U OKS saopšteno da će se u Tokiju poštovati rodna ravnopravnost

S. Krstović

18. 06. 2021. u 18:25

NA Olimpijskim igrama u Tokiju poštovaće se rodna ravnopravnost i zbog toga će zastavu Srbije na svečanom otvaranju, 23. jula, nositi dvoje sportista.

ДВОЈЕ НОСЕ ЗАСТАВУ НА ОИ: У ОКС саопштено да ће се у Токију поштовати родна равноправност

Foto OKS

To je saopštila predsednica Sportske komisije OKS Milica Mandić na jučerašnjem druženju sa novinarima, koje su organizovali OKS i OTP banka.

- U cilju unapređenja rodne ravnopravnosti na ceremoniji otvaranja prvi put u istoriji Igara zastavu svake zemlje nosiće sportistkinja i sportista. Kao predsednica Sportske komisije, sa ostalim članovima IO predložiću ko će nositi našu zastavu. Kome će pripasti ta čast, sada ne mogu da kažem, jer zavisi ko će u Tokiju biti na ceremoniji, kao i od rasporeda takmičenja narednih dana - istakla je Milica Mandić.

Osvajačica prve zlatne olimpijske medalje za Srbiju, na Igrama u Londonu 2012, nada se da će naš tim u Tokiju biti veoma uspešan:

- Iskreno ne volim mnogo da pričam o brojkama, jer mislim da je uspeh i Riju bio vanserijski, gde smo osvojili osam medalja. Stvarno je bilo fenomalno biti u timu sa svim sportistima. Mislim da je ovaj put situacija drugačija, pogotovo što su Igre odložene za godinu dana. Imamo sjajan tim, toliko iskusan, toliko zreo, ljudi koji imaju sve medalje iza sebe, svetske, evropske, olimpijske i nadam se sjajnim rezultatima. Volela bih da nadmašimo Rio, ali rezultati su nepredvidivi, tako da je na nama da se nadamo najboljem. I od sebe očekujem najviše, bez obzira na to što je konkurencija paklena.

Na druženju prvi potpredsednik OKS Žarko Zečević je poželeo sreću svim našim asovima. Isto je poručio i predsednik IO OTP banke Predarg Mihajlović, kojem su Dušan Mandić i Tijana Bogdanović uručili majicu sa potpisima olimpijaca.

- Naši sportisti su spremni da pruže maksimum i da nas obraduju, iako u sportu to nije izvesno... Verujem da će uspeti da podignu našu zastavu na pijedestal. Do sada imamo 76 učesnika Igara, a verujem da će ih biti više - istakao je Zečević.

FILIPOVIĆ: SAMO DA BUDEMO ZDRAVI

KAPITEN vaterpolista Filip Filipović više voli da kaže da napadaju novo zlato, nego da brane titulu iz Rija 2016.

- Smatram da posle pet godina i sve što je snašlo svetski sport jedini, pravi put je osvajanje. Koliko smo za to zreli, videćemo. Neće biti lako, grupa je teška, tako da je prvi cilj četvrtfinale. S obzirom na to koliko ekipa pretenduje na tron, ne očekujem nijednu laku utakmicu. Nadam se da ćemo biti zdravi i da ćemo u Tokio otputovati spremni. To je najbitniji preduslov, jer kada smo sigurni u sebe neće biti velikih nepoznanica u odnosu na druge ekipe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a