STEFAN STOJAČIĆ - "MISTER ROBOT" OSVAJA TOKIO: Olimpijske igre su kruna svega, daću sve od sebe da Srbiju predstavljam u najboljem svetlu

Slobodan Bajić

09. 05. 2021. u 09:30

AKO je suditi po aksiomu "da su samo najbolji dovoljno dobri", onda je Novosađanin Stefan Stojačić (32), naš i svetski čuveni basketaš, baš dobar. I to upravo u skladu sa brojem tri, koji i ocenjuje tu vrednost. Jer, neprikosnoven je u basketu "tri na tri".

СТЕФАН СТОЈАЧИЋ - МИСТЕР РОБОТ ОСВАЈА ТОКИО: Олимпијске игре су круна свега, даћу све од себе да Србију представљам у најбољем светлу

FOTO: M. Crnjanski

Trojka je njegov zaštitni znak u igri pod obručem, diplomirao je na tri fakulteta, vlasnik je tri individualne planetarne nagrade, trenutno ima tročlanu porodicu...

- Potpuno sam posvećen ćerki Staši i supruzi Milici - kaže Stojačić, koji je kao profesionalni košarkaš "usput" završio pravni i ekonomski fakultet, a zatim napravio pauzu u sportskoj karijeri i upisao, kako kaže, davnašnju ljubav, elektrotehnički fakultet, diplomirao i položio master na robotici, a prosek ocena tokom studija na smeru mehatronika bio je 9,85.

ŠAH KAO STARA LjUBAV

"MISTER robot" u sportskoj biografiji ima upisano i osvajanje bronzane medalje u šahu na Evropskom prvenstvu u Temišvaru za igrače do deset godina.

- Tada sam bio dečak. Imao sam devet godina. Šah je moja stara ljubav, deo koji mi je obeležio detinjstvo. Međutim, nisam se vraćao toj igri. Ne bavim se više šahom. Sada jedino odigram onako, rekreativno.

- Doktorske studije će da sačekaju, kao i posao. Jer, fokusiran sam na Olimpijske igre u Tokiju. To je kruna svega. Sve sam tome podredio. Porodični život je podrška za sport, koji je viteška stvar. Sve drugo je na "stendbaju".

Olimpijski turniru u basketu "tri na tri" u Tokiju biće održan od 24. do 29. jula, a Stojačić ne krije da mu je učešće na najvećoj svetskoj smotri sporta životni sportski san karijere.

- Tim pre što se Srbija visoko kotira i što je glavni kandidat za zlato. Trenutno sam na spisku, jedan od osmorice reprezentativnih kandidata i nadam se da ću izboriti mesto na putu za Japan. Imam veliku želju i daću sve do sebe da Srbiju predstavljam u najboljem svetlu. Na startu priprema, pre nekoliko nedelja, slomio sam nos, igrao i trenirao sa maskom, što je, blago rečeno, užasno. Međutim, i to prolazi, radimo individualno, okupljamo se u maju, idemo na turnir u Salcburg i svi zajedno, ceo jun i jul pod obručima.

Stefan Stojačić/FOTO: M. Crnjanski

Nadimak "mister robot" dobio je na Prvenstvu Srbije u robotici, gde je kao član tima njegovog fakulteta trijumfovao.

- Taj podatak je došao do FIBA, najavljivali su me na turnirima kao "mister robota" uz ime i prezime i to mi se dopalo. Na kineskom jeziku robot se kaže "đi či ren", pa su me na Dalekom istoku tako oslovljavali i taj nadimak me prati na uličnom basketu. Međutim, na terenu nisam robot. Moj stil nije najatraktivniji, ali imam učinak i efikasnost. Istina, jesam disciplinovan, ali daleko od toga da sam robot.

ELEKTRO-LIMAN

STEFAN Stojačić je 2016. godine, kao član ekipe Fakulteta tehničkih nauka, osvojio univerzitetsko prvenstvo u basketu u Novom Sadu, a zatim i univerzitetsko prvenstvo Srbije i izlaz na svetsku scenu.

- Takmičili smo se na "elektrijadama" i iz svega toga se izrodila ekipa Liman. Tada je i sve počelo sa uličnim basketom i krenuli su uspesi - kaže Stojačić.

U basketu "tri na tri" je među najboljima na planeti. Njegova ekipa Liman, nazvana po delu Novog Sada u kojem je odrastao, u svetskom je vrhu. Sa reprezentacijom Srbije je osvojio svetska najsjajnija odličja, a na svetskim ligama i šampionatima je poneo epitet najboljeg igrača (2017), najboljeg strelca (2018) i vicešampion MVP (2020), što govori da je po statistici drugi igrač sveta.

Košarkašku karijeru počeo je kao osnovac u Grbavici, prešao u mlađe kategorije Vojvodine, a zatim i Partizana. Bio je član zlatne generacije "orlića" koja je osvojila najsjajnije svetsko i dva evropska odličja, kapiten Mega Vizure, uzdanica Crvene zvezde i Radničkog u Kragujevcu, pa se posvetio studijama elektrotehnike. Ipak, vratio se ubrzo u redove Vojvodine, pomogao klubu u plasmanu u elitu i poneo titulu najkorisnijeg igrača lige.

- Klasičnu košarku igram ponekad. Sada, svakako ne. Jer, sve snage sam usmerio na ulični basket.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUTALNO POJAČANJE U HUMSKOJ! Partizan dovodi fenomenalnog NBA šutera