JOKIĆ JURI ŠEKA Legendarni O`Nil poslednji centar koji je osvojio laskavi MVP trofej

Vladimir Preradović

14. 02. 2021. u 17:49

SAMO četvorica rođena van Sjedinjenih Američkih Država osvajala su trofej namenjen najkorisnijem igraču regularnog dela NBA sezone (MVP). Nigerijac Hakim Olajdžuvon, Kanađanin Stiv Neš, Nemac Dirk Novicki i Grk Janis Adetokumbo. Peti bi mogao da bude Srbin Nikola Jokić.

ЈОКИЋ ЈУРИ ШЕКА Легендарни О`Нил последњи центар који је освојио ласкави МВП трофеј

Foto AP

Po poslednjem zvaničnom preseku ostao je na trećem mestu MVP poretka, iza Džoela Embida i Lebrona Džejmsa kao lidera prve petorke kandidata, u kojoj su na četvrtoj poziciji Kevin Durent i na petoj Kavaj Lenard. Posle mnogo vremena, u trku koju najčešće trče spoljni igrači uključili su se i centri - Jokić i Embid bili bi prvi od 2000. godine kada je najprestižniji individualni trofej završio u rukama Šakila O`Nila.

Statistika snažno podupire kandidaturu naše zvezde u timu Denvera. Jedini je u top 10 u ligi u tri najvažnije kategorije (poeni, skokovi, asistencije), tek drugi u istoriji koji je u prvih 14 utakmica u sve tri imao najmanje 20-10-10. Do sada je to pošlo za rukom samo legendarnom Oskaru Robertsonu u sezoni 1961/1962. Jokić je u jednom periodu držao vrh liste najboljih asistenata lige, ozbiljno preteći da postane prvi centarski pobednik u toj kategoriji od Vilta Čemberlena 1968. Trenutno je četvrti (8,6), iza plejmejkera Džejmsa Hardena (11), Luke Dončića (9,4) i Treja Janga (9,2).

Pad u broju asistencija, što ga je spustilo ispod tripl-dabl proseka u dosadašnjem delu sezone (26,9 poena, 11,3 skoka, 8,6 as), posledica je manjka poenterskog učinka njegovih saigrača u Denveru. Mimo svoje volje, prinuđen je da više gleda ka košu nego ka njima (u šest dana dva puta pomerao granicu ličnog poenterskog rekorda - 47, pa 50 poena).

- Jednog dana sam ga uveo u moju kancelariju, tukao jastukom napunjenim limenkama i govorio mu da mora više da poentira - našalio se trener Nagetsa Majk Meloun posle jedne utakmice.

Nažalost, Jokićevu sezonu karijere ne prate pobede tima u broju potrebnom da po završetku regularnog dela ostane među najozbiljnijim MVP pretendentima. Nagetsi su trenutno šesti na tabeli Zapadne konferencije sa skorom 14-11, što je veliki minus u njegovoj kampanji. Lebronovi Lejkersi su na 21-6, Lenardovi Klipersi na 19-8, Embidova Filadelfija vodi na Istoku sa 18-8. Pobeđivanje će odrediti dalji tok MVP trke, koju je svojevremeno dobio samo Karim Abdul Džabar, a da njegov tim te sezone nije ušao u plej-of.

Nema sumnje da će u MVP glasanju imati ulogu i lična trka Lebrona Džejmsa protiv Majkla Džordana. "Kralj" bi se petim priznanjem izjednačio sa "najvećim", što je faktor koji nije zanemarljiv u razbuktaloj borbi košarkaških epoha. Jokić trči svoju trku, neopterećen MVP laktanjem, pokušavajući da iscedi maksimum iz ekipe Denvera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati