BROJKE KAŽU - NIKOLA MVP: Jokić u prvih deset igrača NBA lige u četiri najvažnije statističke kolone

G. K.

13. 02. 2021. u 20:18

NIKOLA Jokić od 2015. korača parketima NBA lige, a sve do prošle godine bio je na osnovnim studijama, koje je uspešno diplomirao sa čistom desetkom.

БРОЈКЕ КАЖУ - НИКОЛА МВП: Јокић у првих десет играча НБА лиге у четири најважније статистичке колоне

Foto: AP

Ove sezone je započeo pisanje doktorske disertacije na temu "Kako postati MVP najjače košarkaške lige sveta".

Kao podlogu za svoj rad iskoristio je statističke parametre u poenima, skokovima, asistencijama i ukradenim loptama, svim u kojima se trenutno nalazi među prvih deset košarkaša lige i što ga između ostalog trenutno stavlja na treću poziciju u trci za najkorisnijeg igrača prema zvaničnom stavu čelnika takmičenja (ispred su Lebron Džejms i Džoel Embid). Momak iz Sombora je u noći između petka i subote u pobedi svog Denvera nad Oklahomom rezultatom 97:95 ostvario 24. dabl-dabl učinak ove sezone iz 25 utakmica (22 poena, 13 skokova i devet asistencija) čime je samo dodatno povećao svoje prosečne brojke u statističkim kolonama.

Popularni Džoker prosečno po meču beleži 26,7 poena što ga stavlja na deveto mesto u ligi. Sa 11,3 skokova i 1,6 ukradene lopte drži poziciju sedam u tom parametru dok je najneverovatnije što je sa 8,6 asistencija četvrti najbolji dodavač takmičenja i uprkos tome što igra na poziciji centra. Time samo još više njegova igra dobija na unikatnosti i posebnosti.

Raritet bez premca jeste činjenica da se nijedan drugi igrač pored našeg reprezentativca ne nalazi u deset najboljih u više od dve kategorije (Lilard, Dončić, Adetokunbo, Simons i Lenard), što je samo još jedna od mnogih prednosti i pluseva koji bi trebalo da idu u korist Denverovog asa u izboru za najboljeg pojedinca na kraju regularnog dela sezone. Jokić je takođe, nedavno ostvario rekord karijere ubacivši 50 poena u meču sa Sakramentom, dok se u izboru za ol-star utakmicu nalazi na drugom mestu u kategoriji visokih igrača (samo Lebron Džejms ispred) sa preko tri miliona glasova navijača širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja