SMAILAGIĆ POGAĐA 60 TROJKI ZA PET MINUTA: Voriorsi oblikuju Srbina po modelu Bertansa i Iljasove

V. Preradović

15. 12. 2020. u 20:40

PUTEM kojim se ređe ide, Alen Smailagić stigao je do jedne od najvrednijih NBA franšiza - Golden stejta.

СМАИЛАГИЋ ПОГАЂА 60 ТРОЈКИ ЗА ПЕТ МИНУТА: Вориорси обликују Србина по моделу Бертанса и Иљасове

Foto AP

Od KK Beko iz Koteža, preko drafta za razvojnu američku ligu, do 39. pika Nju Orleansa na NBA draftu 2019, po dogovoru odmah prosleđenog Voriorsima.

Iza momka koji je u avgustu napunio 20 godina je "ruki" sezona sa samo 14 nastupa za "ratnike", uz prosek od 4,2 poena i 1,9 skokova za deset minuta po meču. Delimično i zbog povrede zgloba, veći deo svoje početničke sezone proveo je u filijali Golden stejta u razvojnoj ligi, Santa Kruzu.

To ne znači da su Voriorsi odustali od svog projekta, brižljivo skrivanog od konkurencije tokom operacije dovođenja srpskog krilnog centra u San Francisko. Naprotiv. Plan je da od njega naprave jednu od najboljih takozvanih streč četvorki u ligi, odnosno visokog igrača koji šutem spolja razvlači protivničku odbranu i stvara više prostora saigračima. Modeli za oblikovanje su nekadašnji snajper Partizana Davis Bertans i sada već NBA veteran Ersan Iljasova.

KER ŽELI "PIK END POP" ŠUTERA

ZBOG sezone koja je skraćena virusnom pandemijom, Smailagić je u junu otputovao u Srbiju, gde je trenirao individualno prateći uputstva Golden stejta. U San Francisko se vratio u avgustu i nastavio da radi sa Setom Kuperom, trenerom zaduženim za razvoj igrača u Voriorsima, koji je od glavnog "kouča" Stiva Kera dobio instrukcije kakvog Smailagića želi.

- Alen mora da ima sliku u glavi kako može da se uklopi u NBA, a ja mislim da je to "pik end pop" šuter - rekao je Ker.

Da bi to postigli, Voriorsi su zadužili Seta Kupera, trenera za razvoj igrača, da unapredi Smailagićev šut za tri poena. "Kouč" se dosetio da je Stiv Novak, vlasnik devetog najboljeg procenta realizacije trojki u NBA istoriji, pred svaki meč davao sebi zadatak da pogodi 50 šuteva za četiri minuta. Predložio je Alenu takvu vrstu vežbe. Izazov je prihvaćen, tako da Smailagić već neko vreme svakodnevno broji koliko trojki može da pogodi za pet minuta.

- Zbog njegovog izraženog takmičarskog karaktera, više je motivisan kada pred sobom ima cilj i broj koji treba da dosegne - kaže Kuper, koji je za početak zadao našem igraču cilj da ubaci 50 trojki u petominutnom intervalu.

Isprva je stigao do 30. Nakon nekoliko nedelja, pogodio je zadatih 50 i potom stigao do svog najboljeg skora od 60, odnosno 12 po minutu, što je veoma blizu proseka koji je svojevremeno imao Novak (12,5).

- Postao je mnogo bolji i nastavljamo da radimo na tome svaki dan - kaže Kuper.

Smailagić je prošle sezone pogodio samo tri trojke u nastupima za Golden Stejt, doduše na veoma malom uzorku od 13 pokušaja. Šuterski napredak trebalo bi da mu obezbedi mesto u timu za predstojeću sezonu. Od procenta realizacije moglo bi da zavisi da li će deliti svlačionicu sa Stefom Karijem i po isteku garantovanog dela njegovog ugovora.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista