SRBIJA JURI EVROBASKET: Kokoškov i 12 žigosanih

V. PRERADOVIĆ

01. 12. 2020. u 19:30

PSIHOLOŠKI je bilo veoma teško.

СРБИЈА ЈУРИ ЕВРОБАСКЕТ: Кокошков и 12 жигосаних

FOTO: FIBA

Ovo su reči selektora Srbije Igora Kokoškova posle pobede nad Finskom u 4. kolu kvalifikacija za Evrobasket 2022. godine, koje delimično opisuju 48 sati neizvesnosti unutar nacionalnog tima između senzacionalnog poraza od Švajcarske i početka utakmice sa domaćinom novembarskog FIBA "prozora".

POLOŽILI Detalj sa utakmice Srbija-Finska/FOTO: FIBA

Zaključani u finskom mehuru bez prozora u spoljašnji svet, reprezentativci koji su mogli da budu dostupni za ovu akciju sigurno su u glavama vrteli i film bez srećnog kraja. U slučaju da su sa dva poraza ozbiljno ugrozili plasman, radni naziv filma mogao bi da bude "12 žigosanih". Niko ne želi da mu se ime spominje u kontekstu istorijskog neuspeha. Preskakanje takmičenja na kojem ima mesta za 24 od 32 tima iz kvalifikacija, svakako bi ušlo u anale naše košarke kao najveća mrlja.

REVANŠ ŠVAJCARCIMA ZA PLASMAN

SRBIJA će poslednji kvalifikacioni "prozor" (termini za utakmice reprezentacija) dočekati na drugom mestu grupe E, sa skorom 2-2 i pobedom više od Švajcarske i Finske. To znači da je za plasman na Evrobasket 2022. dovoljan trijumf nad Švajcarcima, imajući u vidu da je naš tim u oba duela savladao Fince.

Ukoliko ponovo ne bude takozvanog mehura, "orlovi" će u poslednje dve utakmice gostovati Gruziji 19. februara i dva dana kasnije ugostiti Švajcarsku. Uz Gruziju, kao jednog od domaćina EP, plasman iz naše grupe obezbediće još dve selekcije.

Zbog toga je utakmica sa protivnikom kojeg su neki od ovih momaka u prvom kolu kvalifikacionog ciklusa već isprašili na tom istom terenu, bila toliko psihološki teška. Posebno kada 48 sati ranije izgubite od tima pretežno sastavljenog od igrača iz poluprofesionalnih liga. Zbog toga je Kokoškov pobedu nad Finskom nazvao velikom, što će mnogima zaparati uši, ali malo kome ukazati na zabrinjavajuću realnost srpske košarke. Onu koju često opsenarski zanemaruju dok se oduševljavaju NBA bravurama Nikole Jokića.

Košarkaška baza je toliko osiromašena da trećepozivci više nisu garancija ni za pobedu protiv selekcija država koje se ne sećaju poslednjeg učešća na velikom takmičenju. Ni drugopozivci se ne bi baš prošetali kroz kvalifikacije, delom i zbog faktora neuigranosti. Kvalifikacije tokom klupske sezone najviše pogađaju reprezentacije s velikim brojem NBA i evroligaških igrača, koje regrutuju momke bez šanse da budu među 12 najboljih na evropskim i svetskim prvenstvima, ili Olimpijskim igrama.

Preko trnja smo hodali i u kvalifikacijama za Svetski kup u Kini 2019, zvali u pomoć NBA adute Bogdana Bogdanovića i Nemanju Bjelicu, zavisili od rezultata drugih. Ipak, stav "samo je važno provući se makar i kroz iglene uši" zamagljuje objektivnu dijagnozu srpske košarke, u kojoj se mogu uočiti i neki fudbalski simptomi. Predstava o kvalitetu naših igrača, pa i onih najboljih, u dobroj meri je utemeljena na mitovima o košarkaškoj reprezentaciji. Olako previdimo činjenicu da ćemo pred Evrobasket 2022. verovatno obeležiti jubilarne dve decenije od poslednje titule.

GRUPA E

DRUGI "prozor":

Švajcarska - Gruzija 84:91 Srbija - Finska 75:66
Treći "prozor"
(19-21. februar 2021):
Gruzija - Srbija
Finska - Švajcarska
Gruzija - Finska
Srbija - Švajcarska
TABELA: 1. Gruzija 4-0, 2. Srbija 2-2, 3. Finska 1-3, 4. Švajcarska 1-3.

Šansu da se upišu u istoriju sigurno neće imati većina momaka iz ovih kvalifikacija, ali to ih kvalifikuje kao ljude spremne da na kocku stave sve, a da znaju da neće dobiti ništa. U filmskom klasiku "12 žigosanih" grupa osuđenika odlazi u samoubilačku ratnu misiju, što deli neku simboliku sa grupom koju je Kokoškov okupio u Finskoj. Slavu, ako je bude, prepustiće drugima.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)