OD BROJKE DA VAM SE ZAVRTI U GLAVI: Dončić dobija najveći ugovor u istoriji košarke

Novosti online

23. 05. 2024. u 10:30

Slovenački reprezentativac i košarkaš Dalas maveriksa Luka Dončić dobija najveći ugovor u istoriji NBA lige i uopšte košarke, pošto je izabran u najbolju petorku.

ОД БРОЈКЕ ДА ВАМ СЕ ЗАВРТИ У ГЛАВИ: Дончић добија највећи уговор у историји кошарке

Foto: Profimedia

Luka Dončić je izabran u najbolju petorku za ovu sezonu, uz Jokića, Gildžis-Aleksandera, Tejtuma i Adetokumba, i time je ispunjen uslov da mu Dalas "prepiše bogatstvo" koje još niko od igrača u američkoj košarci nije dobio!

Osvajanjem laskave pojedinačne nagrade, koja igračima donosi velike benefite kada su u pitanju ugovori, Dončić može da računa na bogatu isplatu. Dončić će sada moći da potpiše takozvani "supermaksimalni" ugovor 2025. godine. Takav ugovor mogu da potpišu samo igrači koji imaju sedam godina staža u NBA (zato neće ovog leta), a ujedno moraju da ispunjavaju uslove poput izbora u najbolju petorku, učešća na Ol-staru i slično.

Foto: Profimedia

Prema nekim procenama, Dončić bi trebalo da dobije ugovor koji će samo u jednoj sezoni vredeti više od 80 miliona dolara, odnosno 35 odsto "seleri kepa". Ukupno, mogao bi da dobije petogodišnji ugovor od 346 miliona dolara, odnosno prosek od 70 miliona - što bi se uvećavalo iz godine u godinu.

Luka Dončić trenutno ima ugovor na pet godina sa Dalasom koji je vredan 215 miliona dolara. Ove sezone zarađuje 43 miliona, pa će dobiti 46, dok će nakon toga "odbaciti" petu godinu ugovora kako bi potpisao novi maksimalni ugovor u leto 2025. Za to sada više ne postoje nikakve prepreke, naravno, ako u međuvremenu "ne pukne" ljubav sa Dalasom i maksimalni ugovor ne potraži na nekom drugom mestu, što je malo verovatno.

Trenutno, najveći godišnji ugovor u NBA ligi ima Džejlin Braun sa 57.246.000 dolara u Bostonu, dok je iza njega Nikola Jokić sa 55.224.526 dolara. 

BONUS VIDEO VELIKI PEH: Ovako se Nikola Topić povredio na večitom derbiju Zvezda - Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!