KAKAV TRILER U PODGORICI: Partizan pobedio Budućnost u velikom derbiju ABA lige i ostvario važan cilj

Novosti online

31. 03. 2024. u 21:21 >> 21:22

Partizan je u 25. kolu ABA lige pobedio u Podgorici ekipu Budućnosti, a konačan rezultat 83:89 osamostalio je crno-bele na drugom mestu tabele regionalnog takmičenja. To znači, ako se ne dese velika iznenađenja u nastavku sezone, da će upravo u polufinalu Beograđani imati prednost domaćeg terena protiv Podgoričana.

КАКАВ ТРИЛЕР У ПОДГОРИЦИ: Партизан победио Будућност у великом дербију АБА лиге и остварио важан циљ

Foto: Budućnosti VOLI / Filip Roganović

Važnost utakmice iznedrila je istinski košarkaški spektakl, u kome su se najpre taktički nadmudrivali trener Andrej Žakelj i Željko Obradović, a pred kraj poluvremena u "revolveraški" oračun krebuli sami akteri na parketu. Trojke su se ređale iz napada u napad, da se činilo kao da je moguća repriza onog čuvenog finala Kupa SR Jugoslavije za sezonu 1995/1996. Tada je Budućnost pobedila Partizan sa 126:115, a postigla je čak 20 trojki (najefikasniji je bio Dragan Vukčević sa 36 poena, Vlado Šćepanović je ubacio Partizanu 31, a Gavrilo Pajović 22).  No, ova dalekometna rapsodija Podgoričana nije bila konstantna, već prosto "spektakularna u završnici druge deonice", a daleko bolje je za tri poena šutirao gost iz Beograda.

Štaviše, u ujednačenom prvom poluvremenu, Obradovićeva ekipa je ubacila devet trojki iz 13 pokušaja - nestvarnih 69,2% (naspram odličnih, ali slabijih 6/14 - 42,9% Podgoričana) i samo je očajan šut za dva, od svega 33,3% uspešnosti sprečavao crno-bele da povremena vođstva pretvore u stalnija i osetnija.

Istini za volju, nije bilo ni lako crno-belima protiv raspoloženih Megija i bivšeg člana Beograđana, Nikole Tanaskovića, ali su razigrani kapiten Panter (13 poena, uz četiri asistencije), Ledej (11) i Naneli (devet poena) održavali egal situaciju na terenu i pored nešto konkretnije odbrane Budućnosti kada se radi o osvojenim loptama (4:2).

Povratak na parket posle velikog predaha doneo je za nijansu konkretniji Partizan, a upravo ta nijansa mu je omogućila seriju od 11:4 i vođstvo od sedam razlike koje je počelo da muči domaćine. Da nije bilo pomalo čudnih odluka sudija, poput nedosuđenog igranja nogom, crno-beli bi i ranije uvećali tu prednost, a za njih je bilo važnije da zadrže dobar nivo u odbrani. A kad u jednom napadu Budućnosti blokade ostvare i Doužer i Panter, onda se svakako "lakše diše" - posmatrano iz crno-belog ugla.

Izvrsna odbrana gostiju preselila je nervozu sa gostujuće klupe na njihovu (u prvom poluvremenu je Obradović imao šta da zameri i Avramoviću i Smailagiću, u drugom je Rajt vikao sam na sebe izlazeći sa terena posle gubljenja lopte), no daleko od toga da je meč bio gotov. 

Naprotiv.

Iako je domaća ekipa bila u konstantnom zaostaku, a početkom četvrte četvrtine i sa devet poena razlike (65:74), nije odsustajala. Kako su se tom neodustajanju pridodale izgubljene lopte crno-belih, Budućnost je prišla na samo "-2" (74:76), ponadavši se da će u preostala četiri minuta preokrenuti rezultat.

Isprva joj to nije uspevalo za rukom, jer je Partizan pronalazio bolja rešenja, da bi se odlične minijature Kamenjaša, a i spektakularno zakucavanje Makundua (zakucavanje dok ga je faulirao Ledej) - "pobrinuli" da rezultat bude 81:82 na minut i po do kraja.

Ledej je vratio +3, uprorni Flečer Megi pokazao da ume da postigne i dva poena, a ne samo trojke, pa je u poslednjih pola minuta Partizan ušao samo sa poenom prednosti. A onda je Zek Ledej, na oduševljenje svojih saigrača koji su ga grlili, ubacio trojku i krunisao izvrsnu partiju po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je bio zbog smrti oca.

Bio je to koš za nedostižnu prednost crno-belih (83:87), što je bio preveliki zalogaj za borbenu, ali ipak zasluženo poraženu ekipu trenera Žakelja.

ABA liga, 25. kolo - statistika

Budućnost - Partizan 83:89 (21:23, 23:21, 19:26, 20:19)

Podgorica - Hala: "Morača"; Gledalaca: 5.100; Sudije: Boltauzer, Hordov, Nedović Budućnost: Megi 17 (trojke 5/9), Frimen 10, Slavković 6, Makundu 6, Ferel 5p, 9as, Džons 4, Jagodić Kuridža nije igrao, Tanasković 8, Rajt 7p, 4as, 4sk, Popović 2, Pol 6, Kamenjaš 14p, 7sk

Partizan: Ledej 22p (trojke 4/5), 6sk, 1bl, Avramović 4, Koprivica 4, Panter 19p, 9as, 3sk, 1bl, Smailagić 1bl, Nanel 15p (trojke 3/3), 3sk, 2as, Trifunović, Anđušić nije igrao, Doužer 10p, 3bl, 3iz, Ponjitka 2p, 4iz, 3uk, Kaminski 11p (trojke 2/3), 3sk, 2uk, Kaboklo 2

KRAJ! Budućnost - Partizan 83:89

40' - Doužer blokira Brendona Pola! A onda još jednom ga onemogućava da nešto uradi sa loptom koju je uhvatio, pa je Panter "krade"  - i biva fauliran. Samo 17 sekundi do kraja, bacanja za kapitena crno-belih.

40' - Megi daje dva poena, a onda Ledej pogađa trojku! Grli ga Naneli, tajmaut domaćih, Partizan vodi sa 83:87!

39' - Nisu iskoristili penal domaćini, a gosti svoju akciju završavaju šutom i pogotkom Ledeja sa četiri metara - 81:84, još minut.

39' - Auh, kakvo zakucavanje Makundua, pokraj Ledeja! Imaće i slobodno bacanje, a primakao je domaćine na 81:82. Obradović traži tajmaut.

38' - Smanjuje zaostatak domaćin, 79:80, a posle greške gostiju, ima i dva šuta za preuzimanje vođstva. I, Ferel je neprecizan. A onda Panter sa poludistance donosi 79:82 i "tera" trenera Budućnosti da zatraži tajmaut. Još minut i po do kraja.

37' - Penal-završnica nije još počela, u onom taktičkom smislu, ali - sve je više prekršaja. Partizan je otišao na +5 svojim, ali sada će domaćini imati je rje Kamenjaš zaustavljen nepropisno.

36' - Kaminski daje važnu trojku! Partizan se odmiče na 74:79, 11 poena pomenutog igrača crno-belih.

35' - Greše gosti, Kamenjaš u kontri poentira - 72:76, a onda onda opet gube loptu crno-beli... Kamenjaš opet pogađa - 74:76 je. A Partizan je imao i devet razlike ne tako davno.

Foto: Budućnosti VOLI / Filip Roganović

35' - Partizan dolazi do +6 (Doužer je strelac) a onda osvaja loptu u narednoj akciji rivala. Oba tima su izašla iz bonusa, pa će svaki prekršaj donosti i slobodna bacanja.

34' - Četvrta lična greška Balše Koprivice i odmah ga menja Alen Smailagić. Partizan vodi sa 67:74, a potom Brendon Pol pogađa trojku - 70:74, Obradović traži tajmaut.

33' - Nakon prvog pogotka Jogija Ferela (sa Bogdanom Bogdanovićem igrao u Sakramento kingsima), Budućnost se vratila na sedam poena zaostatka, a Ledej će imati dva slobodna bacanja jer je fauliran prilikom šuta iz okreta.

32' - Greši i Uroš Trifunović, koji je dobio šansu u ovim momentima, a onda Ponjitka pravi faul da ne bi domaći lako prodrli kroz sredinu reketa. Crno-beli potom (Trifunović i Avramović) kradu loptu Podgoričanima, pa Ponjitka "kucanjem" donosi dosad najveću prednost Partizanu, 63:72.

31' - Počela je poslednja četvrtina, i to greškom gostiju, da bi Megi promašio trojku na drugoj strani.

Trener Partizana Željko Obradović na utakmici ABA lige u Podgorici / Foto: Budućnosti VOLI / Filip Roganović

Kraj treće deonice, Partizan ima (dosad najvećih) sedam poena razlike, 63:70. Još deset minuta ove velike, velike borbe...

30' - Ponjitka ne postiže trojku, ali je lopta za goste, koji će izvoditi penale jer je Ledej odgurnut.

29' - Flečer Megi postiže petu trojku i smanjuje zaostatak domaćih sa "-7" na 63:67. No, Naneli odmah probija odbranu Budućnosti - da bi na drugoj strani Ledej blokirao Ferela. Semafor pokazuje 63:69.

28' - Prvi poeni Pantera u drugom poluvremenu, 15 ukupno, za 60:65, posle čega Ferel greši u napadu Budućnosti, a Ledej bio fauliran na drugoj strani terena. Naterao je, konačno, neko od ova dva takmaca - rivala na grešku. Čitavih dva i po minuta smenjivali su se pogoci.

27' - Raspucali su se sada i jedni i drugi, ponovo serija naizmeničnh koševa za koje odbrane nemaju rešenja - a Budućnost trojkom iz desnog ugla prilazi na 58:61. Privremeno, jer Kaminski pogađa za +5

25' - Posle tajmauta, Budućnost je prišla na -6, a odgovor crno-belih je trebalo da bude preko asistencije Doužera za visoke saigrače, no srećan odbitak (po Budućnost) omogućio je Rajtu da poentira iz kontre - 52:56 je za goste.

24'  - Nastavlja se odlična igra crno-belih, deluju u ovim momentima kao u onim najboljim ovosezonskim partijama - Kaminski ubacuje trojku, na dobru asistenciju Pantera - 48:55 za goste, Žakelj prinuđen da traži tajmaut. Partizan u seriji 11:4 od početka drugog poluvremena.

23' - Budućnost izgrađuje vrlo dobre pozicije za šut, ali šuteve ne pogađa. Partizan, međutim, daje koševe i iz daleko težih - pa posle pogodaka Nanelija i Doužera vodi sa 46:52.

21' - Početak je treće deonice, a prve poene u njoj postiže Bruno Kaboklo, centar Partizana - 44:46 vode crno-beli.

Kraj burnog poluvremena, 44:44 je rezultat. Budućnost je ubacila šest trojki (iz 14 pokušaja, što je odličnih 42,9%), ali je još bolji Partizan - 9/13 sa distance (69,2%). Domaćini bolji u skokovima (13:12), asistencijama (11:8) i "krađama" (4:2), ali i precizniji za dva poena - 12/20(60%) naspram vrlo skromnih Partizanovih 33,3% (5/15). Košgeterski, kod domaćih su se istakli Megi (9 poena), i Tanasković (8), a kod gostiju Panter (13, uz četiri asistencije), Ledej (11) i Naneli (9).

20' - Poslednju akciju pred veliki predah ima Partizan. Obradović traži tajmaut, tri sekunde na raspolaganju. Kaminski dobija loptu (ostao je sasvim sam na oko sedam metara od koša) - nije bio precizan.

19' - Podsećaju ovi momenti na ono čuveno finale Kupa pre skoro 20 godina, kada je Dragan Vukčević ubacio Partizanu 36 poena, Vlado Šćepanović 31, a Gavrilo Pajović 22. Na kraju je bilo 126:115 za Podgoričane.

18' - Nova trojka Megija - 41:41, pa onda trojka Nanelija - 41:44! A onda Megi sa distance - 44:44! Kakva utakmica...

18' - Flečer Megi sada ne greši, daje trojku za 38:38, ali i Ledej je odličan sa distance - treća njegova trojka, +3 opet za goste.

17' - Druga uzastopna trojka Nanelija sa leve strane, ovoga puta iz driblinga. Ne uzvraća Megi, a Ledej hvata loptu. Vodi Partizan sa tri razlike, ima šansu da uveća to, no Panter ne pogađa sa polukontre i Podgoričani hvataju lptu. Još dva i po minuta do kraja druge deonice, 35:38 je.

17' - Rasplamsala se borba. Naneli daje trojku uz zvuk sirene, a Marvin Džons koristi bolju igru u reketu crno-belih da zakuca - 35:35 je.

16' - Uplašili su se u crno-belom taboru da se Doužer nije teže povredio kada je pao i uhvatio se za nogu. Ali, brzo se pridigao i sam otišao na klupu. Tamo su sada i ostali igrači Partiana, jer je Rajt dao trojku za prilazak Budućnosti na 31:32, pa je Željko Obradović zatražio tajmaut i sa tablom pred sobom počeo da crta svojim izabranicima kako da igraju u narednim minutima.

15' - Vraća Obradović Smailagića na parket. Vraća se i Ponjitka. A posle 14 minuta nastupa (i 13 poena), odlazi na parket kapiten crno-belih, Panter. Ledej sa linije penala donosi +4 gostima, 28:32.

13' - Ne ide Podgoričanima kako su planirali, pa je novi precizan šut Ledeja iz daljine (za 26:28) naterao trenera domaćih da zatraži tajmaut.

11' - Nakon promašene "otvorene" trojke na početku druge deonice, Obradović vraća Smailagića na klupu i, kao i Avramovića u prethodnoj situaciji, "riba" svog košarkaša pre nego što ga pusti da sedne.

10' - Na trojku Pantera za vođstvo crno-belih, domaćini em odgovaraju brzim pogotkom sa poludistance, em dobrom odbranom, no nisu uvećali vođstvo jer je Pol promašio iz desnog ugla. Ali, zato nije promašio Aleksa Avramović - dao je trojku za 21:23 i, iznenadio se, jer kada je krenuo ka klupi - dočekao ga je trener Obradović i imao nešto da mu zameri (na jednoj od prethodnih akcija, ne na dalekometnom košu, naravno). Kraj prve četvrtine.

9' - Privremeno je (i to za tili čas) Partizan izjednačio (slobodna bacanja Pantera, pa u sledećoj akciji Koprivica iz ofanzivnog skoka), da bi Pol u kontri omogućio Kamenjašu da vrati +2 domaćinu

8' - Polako raste prednost Budućnosti, 17:13 posle jednog slobodnog bacanja Avramovića, a trojku Frimena. U igru za domaće ulazi bivši igrač San Antonija, Brendon Pol.

7' - Doužer i Ponjitka su izašli, Avramović i Smailagić su ušli u petorku Partizana, no njihova prva akcija nije donela pogodak. Šutirao je Ledej bio neprecizan, a na sreću crno-belih pogrešili su domaći, pa gosti imaju novu priliku. I, koriste je, jer je Panter odlično proigrao Kaminskog u pik-en-rolu, 12:12 je.

6' - Slavković posle ofanzivnog skoka Podgoričana, a Tanasković posle kiksa crno-belih, poentiraju za 10:7 u korist domaćih, no Ledej uzvraća trojkom - nerešeno je.

5' - Kapiten Partizana Kevin Panter pogađa trojku i to dok ga je faulirao Marvin Džons, pa je, posle njegovog slobodnog bacanja, gost iz Beograda poveo sa 6:7.

5' - Zek Ledej, koji se vratio iz SAD gd eje otišao zbog smrti oca, ulazi u igru umesto Kabokla, kome trener Partizana Željko Obradović ima nešto da kaže pokraj aut-linije.

4' - Andrija Slavković je precizan, sada sa distance (ali je izgleda zgazio liniju, pa nije trojka) - 6:3 za Podgoričane.

3' - Panter precizan sa poludistance, potom Popoviću beži lopta, ali i crno-belima, što Ferel ne kažnjava jer je promašio trojku. Ostaje 4:3 za domaćine.

2' - Ekipa Andreja Žakelja povela je brzim pogotkom Nikole Tanaskovića (koji je u petorci sa Ferelom, Džonsom, Slavkovićem i Popovićem. Startnu postavu Partizana čine Pante,r Doužerk, Ponjitka, Kaminski i Kaboklo). Rezltat je 4:1 posle jednog slododnog bacanja Doužera, pa bivšeg člana crno-belih, Slavkovića.

19.33 - Posle minuta tišine zbog žrtava u velikom terorističkom napadu u Moskvi, utakmica je počela

Uoči meča

Pobednik utakmice u "Morači" najverovatnije će biti drugi na kraju ligaškog dela regionalnog takmičenja, što znači da će u evenutalnom međusobnom polufinanom okršaju imati prednost domaćeg terena.

- Znamo da je utakmica veoma značajna za nas i Budućnost, pobednik osigurava drugu poziciju. Probali smo ova dva dana da se spremimo. Znamo da igramo u pravoj košarkaškoj atmosferi, protiv veoma dobrog tima. Na nama je da probamo da odigramo najbolju moguću utakmicu - rekao je Obradović, a prenosi klupski sajt.

Ne propustite:

SRBI U CRNOJ GORI OGORČENI: Sramno - Željko Obradović u društvu poslanika DPS-a

OVO ĆE ZANIMATI SVE NAVIJAČE PARTIZANA: Sportski direktor crno-belih o ostanku Željka Obradovića na klupi crno-belih

Očekivanja je izneo i centar Partizana Balša Koprivica.

- Najbitnija utakmica ove sezone u ABA ligi, definitivno. Budućnost nije imala meč desetak dana, verujem da su imali priliku da se dobro pripreme za nas, mi imamo nekoliko dana da se pripremimo. Očekujemo dobru atmosferu - zaključio je košarkaš crno-belih.

U prvom ovosezonskom duelu, 16. decembra 2023. Partizan je pobedio ekipu Budućnosti sa 96:83.

Tabela ABA lige

Pred meč u "Morači", na tabeli ABA lige je iza vodeće Crvene zvezde (učinak 20-4) bio upravo tandem koji je za ovu nedelju imao zakazano odmeravanje snaga - i Partizan i Budunost su do svog drugog međusobnog duela ostvarili po 18 pobeda i po šest poraza. Četvrta je Cedevita Olimpija sa 15-10, a iza nje su Zadar (14-11), Mega (14-10), Igokea (13-12), Studentski centar i Split (po 11-13)...

BONUS VIDEO: Ulazak Željka Obradovića na finale Kupa Radivoja Koraća

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?