ABA ŠOK: Zvezda izgubila, Mega sprečila crveno-bele da proslave ulazak u plej-of s prvog mesta

Novosti online

25. 03. 2024. u 21:48

Crvena zvezda je bila blizu da ostvari primarni cilj za ovaj deo sezone, ali u tome, za sada, nije uspela: iako je i dalje u najboljoj poziciji da u plej-of uđe sa prvog mesta na tabele ABA lige, to nije ostvarila u ponedeljak uveče jer je, neočekivano, i pored dvocifrenog vođstva , na kraju izgubila od Mege rezultatom 80:89 u 24. kolu regionalnog šampionata.

АБА ШОК: Звезда изгубила, Мега спречила црвено-беле да прославе улазак у плеј-оф с првог места

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Zvezda je prilično loše otvorila ovu utakmicu, a naročito kada je na red došao peti minut. Do tad se još nekako i nosila sa brzom igrom rivala, imala poen prednosti, ali je usledila Megina serija od 12:2 za zabrinutost mnogih u beogradskoj Areni, a pre svega trenera domaćih Janisa Sferopulosa (koji je u jednom trenutku utrčao maltene do centra igrališta, da bi objasnio koliko je nezadovoljan skok-igrom).

Na tajmautu, kada prednost gostiju nije bila još onih najvećih 15:24, već dva poena manje, Grk je pitao svoje košarkaše "Vi ne želite da igrate? Ne želite, jer bez odbrane ne može da se igra. Dali su nam 22 poena, a još nije ni osmi minut..."

Do kraja prve deonice crveno-beli se nisu dovoljno trgli, ali su trojka Teodosića i veoma atraktivna blokada Bolomboja ipak pokazali da domaćini neće olako pristupiti preostalim obavezama na ovom meču.

Kada je na red došla druga četvrtina, to je postalo još vidljivije.

Daleko snažnija igra u defanzivi onemogućila je i lake poene Megi, ali i otvorila dobru igru u tranziciji crveno-belih, u čemu se najbolje snalazio Nemanja Nedović. Sedam minuta takvog nastupa bilo je dovoljno da se napravi rezultatski preokret, kada se trojkom "priključio" i Adam Hanga, a pritom su počeli da narastaju i Megini problemi sa ličnim greškama.

Na velikom predahu Zvezda je zato i imala velikih 48:41, najavivši kome će pripasti ceo plen sa ovog meča, ali - nije baš bilo kako je Sferopulos planirao.

Izdržavši prvi veći nalet suparnika na startu treće deonice, ka svom cilju domaća ekipa je nastavila da krstari. I to uz nekoliko padova u koncentraciji. Uostalom, protiv Mege krstarenja baš i nisu preporučljiva...

Uvećavala je Crvena zvezda prednost i do dvocifrenih vrednosti (61:50, 67:56), a bilo bi publici još prijatnije da se nisu dešavale neke "lako ćemo" situacije, kao kada je Nedović promašio zicer posle dodavanja Teodosića "bez gledanja", ili kada bi se lopta predavala u ruke rivala koji je prerano počeo da biva otpisivan.

Zato se u poslednju četvrtinu ušlo sa dostižnih 69:63, a i u njoj je Zvezda imala neke momente zbog koji se grčki trener hvatao za glavu - recimo, kao kada bi posle dva promašena slobodna bacanja rivala gosti domogli lopte. Zato je na početku 34. minuta trojkom Iljasoglua Mega poravnala rezultat, a kako su crveno-beli potom izgubili loptu, Filip Jović je u kontri doneo 74:76 momcima u tirkizno-plavim dresovima.

Borba se tada rasplamsala. Đurišić bi atraktivno blokirao Hangu, Teodosić morao da se vraća na parket (ali i promašivao), a zvezdaši na tribinama se, poput Sferopulosa, pitali "šta se ovo dešava?" kada bi lopta pogađala igrače Zvezde (konkretno Tobija), baš u momentima i situaacijama kada se to ne očekuje - u protivničkom reketu.

Igralo se malo "koš za koš", a malo češće "greška za greškom" u završnici, u koju je Mega ušla sa 80:82 na svom kontu i loptom u posedu. A nakon Iljasogluovog driblinga kojim je nadmudrio Nedovića, Jelavić je "ispravio" njegov promašaj i, fauliran od strane Davidovca, doneo +5 gostima.

Ostalo je tada manje od dva minuta, a Zvezdi nije ostao nijedan tajmaut. Zato Sferopulos nije mogao da zaustavi veliki nalet Mege, koji je Đurišić produžio trojkom za 80:88, što je, ispostavilo se, bio preveliki zalogaj za šokirane crveno-bele.

 

ABA liga, 24 kolo - statistika


Crvena zvezda 83:89 (18:24, 30:17, 21:22, 14:26)
Beograd - Hala: "Štark arena", Gledalaca: ; Sudije: Nedović, Majkić, Nikšić

Crvena zvezda: Lazarević 2, Teodosić 3p, 2as, 4iz, Hanga 22 (trojke 4/7), Davidovac 9, Mitrović 8, Lazić, Tobi 5, Bolomboj 5, Ilić 4, Nedović 16p (šut za dva 2/9, za tri 2/9), 9as, Giedraitis 9, Gilespi

Mega: Milijašević 3, Miljenović 18, Jelavić 16p, 7sk, Marković, Milutinović, Iljasoglu 10p, 5as, 3sk, Đurišić 14p, 4as, 3sk, 2uk, Kovačević, Plavšić 16p, 12sk, Jović 10, Malovec 2


Tabela ABA lige


Na tabeli ABA lige Zvezda vodi sa učinkom 20-4, a slede Partizan i Budućnost sa po 18-6, Cedevita Olimpija sa 15-9, Zadar i Mega sa po 14-10 i ostatak konkurencije. 

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, i "delije" i "grobari" zagrmeli kao jedan!

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!