NBA U PROBLEMU ZBOG JOKIĆA I DENVERA: Malo ko je ovo očekivao!

Novosti online

16. 03. 2024. u 20:24

Nikola Jokić je u minuloj sezoni bio MVP NBA finala, u kome je maestralno predvodio Denver nagetse do istorijske, prve titule. Iako su šampioni pred Ol-star pauzu "vezali" tri poraza, sada su u takvoj situaciji da ostatku lige uopšte nije svejedno.

НБА У ПРОБЛЕМУ ЗБОГ ЈОКИЋА И ДЕНВЕРА: Мало ко је ово очекивао!

FOTO: Tanjug/AP

O tome možda najbolje svedoče sledeći podaci.

Najpre, podsećanja radi, treba istaći da je Denver minulih sezona muku mučio kada bi srpski centar napuštao igru. Dok je Jokić na parketu, išlo je sve "kao podmazano", rivali su mahom bili samleveni, ali čim bi otišao na klupu, usledio bi... pa, neki bi to nazvali "raspad sistema", no iako je to gruba (pr)ocena, nije baš daleko od istine.

Jokićeva minutaža uopšte nije mala. Posle sinoćnih bravura protiv San Antonio sparsa i Viktora Vembanjame...

... zahvalio se Denverov as treneru Majklu Melounu što nije morao predugo da bude na terenu, a baš tu je i nastajala ranija "konfuzija" u stručnom štabu Nagetsa.

Sa Jokićem na parketu "sve je sjajno i bajno", ali kako bi on morao da odmori (već devetu sezonu zaredom je odigrao baš 65 mečeva i minule noći je time stekao pravo da bude kandidat za ovosezonske nagrade, uključujući i treću MVP titulu) - postavljalo se pitanje "Kako rešiti problem kada Srbina nema na parketu?".

I, izgleda da su ga Nagetsi našli.

Naime, na šest utakmica kada su petorku činili Džamal Marej, iskusni Džastin Holidej, mladi tandem Kristijan Braun - Pejton Votson (koji, usput, ima blokadu više od Janisa Adekomuboa, iako je odigrao hiljadu minuta više), te Zik Nađi, Denver je imao ofanzivni rejting 122,2 (toliko poena na 100 odigranih akcija), a defanzivni 117,3, što znači da je bio u "plusu" 4,9 poena.

Prvi put se pojavila petorka koja održava, i, još bolje - uvećava prednost, dok Jokić odmara.

A to je loša vest za sve rivale Denvera.

Dodate Jokićevim bravurama i ovoj "rezervnoj petorci" podatak da je Džamal Marej postao jedan od najubojitijih NBA košgetera kada šutira posle koraka unazad...

... dodate tome da je do Ol-stara šampion bio pri dnu NBA lige, 24, po "ukradenim loptama" po meču (6,7), a od tada je treći, sa 8,6...

... a i da su Nagetsi prilično zabavni kada rival počne da igra presing, jer se onda čak i novinari koji prate Denver smeju šta Jokić i saigrači rade suparnicima u takvim situacijama...

... i dobijete prilično moćnu i maltene nezaustavljivu košarkašku silu, koju upravo Srbin predvodi.

NBA tabele

U Zapadnoj NBA konferenciji, prvo mesto je preuzeo Denver o tp sa učinkom 47-20, Oklahoma ima 46-20, Minesota 45-21, a slede Los Anđeles klipersi sa 42-24, Nju Orleans sa 40-26, Sakramento sa 38-27, Feniks sa 39-28, Dalas sa 38-29, Lejkersi sa 36-31 i ostatak konkurencije.

Na "istoku" vodi Boston sa 52-14, a za njim slede Milvoki sa 43-24, Klivlend sa 42-24, Njujork sa 39-27, Orlando sa 39-28, Indijana sa 37-30, Majami i Filadelfija sa po 36-30...

Kada igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Denver redom igra (po našem, srednjoevropskom vremenu) po sledećem rasporedu:

nedelja, 17. 3. - u gostima protiv Dalasa od 20.30

sreda 20. 3. - u gostima protiv Minesote od 2

petak, 22. 3. - kod kuće protiv Njujorka od 2

nedelja, 24. 3. - u gostima protiv Portlanda od 3

utorak, 26. 3. - kod kuće protiv Memfisa od 2

četvrtak 28. 3. - kod kuće protiv Feniksa od 3

subota, 30. 3. - kod kuće protiv Minesote od 2

nedelja, 31. 3. - kod kuće protiv Klivlenda od 21.30

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja traje do 14. aprila 2024, do kada bi, prema rasporedu, svi timovi trebalo da odigraju po 82 utakmice. 

Plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa. Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)