PARTIZAN POBEDIO, ALI KAKO! Istorijska utakmica ABA lige, crno-beli obarali rekorde, a strepeli za trijumf nad Cedevita Olimpijom

Novosti online

03. 03. 2024. u 20:42

Košarkaški klub Partizan je u derbiju 21. kola ABA lige savladao Cedevita Olimpiju i pritom ispisao nove stranice istorije regionalnog takmičenja.

ПАРТИЗАН ПОБЕДИО, АЛИ КАКО! Историјска утакмица АБА лиге, црно-бели обарали рекорде, а стрепели за тријумф над Цедевита Олимпијом

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Iako su vodili i sa 21 poenom razlike, domaćini su na kraju strepeli za trijumf, ali su ga ostvarili: konačan rezultat glasio je 110:102, u korist crno-belih, koji su prvu četvrtinu dobili sa čak 42:24.

Ispostavilo se da je to najveći broj poena u prvih deset minuta otkako ABA liga postoji (43 je Cibona dala Bosni 2007, ali u trećoj četvrtini, što je apsolutni rekord takmičenja).


A sigurno da u toj početnoj deonici gostima iz Ljubljane nije bilo svejedno. Kako i da bude, kad su šutirali solidnih 5/9 za dva poena, 4/6 za tri, bili bolji u skokovima (6:3), a gubili sa 18 razlike?

Da se "sprema nešto posebno" pokazao je rani juriš Pantera i Doužera, koji su sa šest, odnosno pet poena predvodili crno-bele do 13:9, a kada se zonski presing pobrinuo da gosti gube loptu, trojke pomenutih igrača iz Sjedinjenih Američkih Država uvećale su prednost na deset razlike. I, pritom je tek počinjao četvrti minut. Ulazak Alekse Avramovića samo je produžio ofanzivnu rapsodiju ekipe trenera Željka Obradovića. Junak "orlova" i ljubimac "grobara" je posle mini-serije rivala od 0:6 za tili čas ubacio devet poena, a kako su se razigrali i Anđušić i Kaminski, u osmom minutu semafor je pokazivao 15 razlike. To se uvećalo na samom kraju uvodne deonice, jer je posle trojke Avramovića, Anđušić odmah ukrao loptu suparnicima i poentirao pred zvuk sirene za onaj istorijski košgeterski "rafal" od 42 poena u prvoj četvrtini.


Posle nestvarnog početka (Partizan je šutirao 11/12 za dva, a 5/7 za tri poena), bilo je logično da se malo "uspori", za šta se pobrinula i dodatna motivacija Cedevita Olimpije, željne da opravda dosadašnju deobu treće pozicije sa crno-belima. Uspevala bi ona da, nateravši domaćine u Areni na nekoliko gubljenja lopte, da sa "-21" (53:32) priđe na 57:47, ali tada ne i bliže od toga. To je učinila kasnije, u završnici.


Na velikom predahu Partizan je imao 70:57, što je bio najveći broj datih poena u prvom poluvremenu otkako regionalna košarkaška liga postoji, no statistika nije uzdrmala goste iz Slovenije koji su videli da, i pored ogromnog zaostatka, mogu "da se nose" sa crno-belom napadačkom mašinerijom.

Jaka Blažić na utakmici ABA lige Partizan - Cedevita Olimpija / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović


To je dokazala i dobra igra trija Divejn Stjuart - Zoran Dragić - Aleksander Šaškov (koji je kao centar ubacio tri trojke), usled koje je je su "narandžasti" prišli na šest zaostatka. Crno-beli se jesu ponovo udaljili, ali je početkom poslednje deonice njihov rival za sto sekundi napravio seriju 8:0 i primakao se na samo 90:85, uz 6:23 do završetka.


Prilazili su izabranici trenera Zorana Martića i na 92:88, no greške koje su potom napravili, omogućili su ljubimcima "grobara" da se privremeno odmaknu na +8. Na novi juriš rivala najbolje je odgovorio Kaboklo, trojkom za 101:92, kada se činilo da je i definitivno postalo jasno kome će pripasti oba boda. Ali...

Na krilima Jake Blažiča, Cedevita Olimpija je velikim naletom prišla na 102:99, imala i napad, koji nije iskoristila. Počeo je tada poslednji minut, a u njemu je Partizanova akcija "iz auta" omogućila Kaboklu da, na asistenciju Ponjitke, iz skok-šuta probaci loptu kroz obruč, čime je počela da se spušta zavesa na ovu, istorijsku, ABA utakmicu.

Tabela ABA lige


Nakon ovog meča, na tabeli ABA lige vrh izgleda ovako: Crvena zvezda vodi sa 17-3, Budućnost ima 15-5, Partizan 15-6, Cedevita Olimpija 14-7, a slede Zadar sa 12-9, Mega sa 11-10, Igokea sa 11-9, Studentski centar 10-10 i ostatak konkurencije koji je, bar trenutno, van plej-of slike.

"Dvostruka" pobeda Partizana

Ukoliko bi se desilo da uobičajeni deo nadmetanja, onaj u kome učestvuju svi ABA ligaši, Partizan i Cedevita Olimpija ipak završe sa istim brojem pobeda i poraza, crno-beli će biti bolje plasirani. 

Ovo stoga jer je slovenački klub prvi međusobni duel rešio u svoju korist sa 95:91, a crno-beli se revanširali većom pobedom, od osam poena razlike.

ABA liga, 21. kolo - statistika

Partizan - Cedevita Olimpija 110:102 (42:24, 28:33, 17:20, 23:25)

Partizan: Smit, Ledej 8, Avramović 17, Koprivica, Panter 13p, 4as, Smailagić 2, Trifunović 7, Anđušrić 23p, 4sk, Doužer 7, Ponjitka 11, Kaminski 7, Kaboklo 15p, 4sk Cedevita Olimpija: Stjuart 18, Radović 2, Radičević 3, Kobs 8p, 5as, Klas 6, Blažič 12, Todorović i Klobučar nisu igrali, Džons 6p, 5sk, Omić 12p, 8sk, Dragić 22, Šaškov 13p, 4sk

Bonus video:  Porodica promenila "Oče naš" zbog KK Partizan

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata